ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
150 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Να αποσυρθεί το έκτρωμα, «όχι» στην εμπορευματοποίηση και το «πάμε κι όπου βγει»

Με τη σφραγίδα της πολιτικής της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης οι αντιδραστικές αλλαγές

Σε θέση μάχης βρίσκονται πάνω από 150 σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε δομές Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση και βρίσκεται σε διαβούλευση από την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση των δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας ΨΝΑ «Δαφνί» και ΨΝΘ. Επίσης, καταργούνται τα δημόσια, δωρεάν, εγκεκριμένα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, πριμοδοτώντας παραπέρα την ευρωενωσιακή πολιτική «μείωσης της βλάβης». Προωθείται το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

Με βάση τα παραπάνω, από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός, με ξεχωριστό σταθμό κλιμάκωσης τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που οργανώθηκε προχτές στο ΨΝΑ.

Ενώνουμε τις φωνές μας!

«Ολοι μαζί ενώσαμε τις φωνές μας σε ένα βασικό αίτημα: Την απόσυρση εδώ και τώρα του σχεδίου νόμου "για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και βάζει ταφόπλακα στα θεμέλια των δημόσιων δομών σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση», σημειώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη.

Αναδεικνύει επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει πακτωλό κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικούς ομίλους για τη δημιουργία δομών με ημερομηνία λήξης. Εικόνα από το μέλλον, άλλωστε, αποτελεί η λήξη στις 30/6/24 των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με υπηρεσίες κατ΄ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας στα ΚΨΥ Περιστερίου και Αγ. Αναργύρων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 400 ασθενείς, ενώ τα αιτήματα ωφελούμενων από 26/6/2022 έχουν ξεπεράσει τα 3.500. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελούν και οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos» στο ΨΝΑ, όπου με την απόλυσή τους μένουν κενές από ψυχολόγο 3 ψυχιατρικές κλινικές.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ και κάθε λογής προγραμμάτων που έρχονται να καλύψουν μπαλώματα μιας πολιτικής απαξίωσης των υπηρεσιών στην Υγεία, αφήνοντας ασθενείς και εργαζόμενους στην τύχη τους και στην ατομική τους ευθύνη», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος σήμερα στις 8 το πρωί πραγματοποιεί κινητοποίηση στην Πύλη του Νοσοκομείου, με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια 7π.μ - 3μ.μ.

Οι εργαζόμενοι στην Πρόληψη

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι ασαφείς προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την ίδρυση μονάδων πρόληψης και θεραπείας μας δημιουργούν έντονες ανησυχίες για τη συγχώνευση της πρόληψης με την δήθεν "ταχεία" θεραπεία (...)

Κόντρα στην ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης, αφήνει μετέωρο το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027, με σοβαρό τον κίνδυνο κατάργησής τους ακόμα και σε μια νύχτα με τροπολογία.

Το νομοσχέδιο "τσουβαλιάζει" Θεραπευτικά Προγράμματα και Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα μαζί με κάθε ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον χώρο, σ' ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οδηγώντας τελικά σ' εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Γίνεται φανερό ότι τα κριτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι οικονομικά κι όχι οι ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Η νέα πολιτική αγνοεί τη σύνθετη προσέγγιση που απαιτείται για την κατανόηση και αντιμετώπιση της εξάρτησης, επικεντρώνοντας εσφαλμένα στη «μείωση της βλάβης».

Το νομοσχέδιο προωθεί μονομερείς ιατροκεντρικές πρακτικές, οι οποίες έχουν ήδη αποτύχει επιστημονικά.

Αντιμετωπίζει την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη ως διαχειριστικό πρόβλημα και όχι ως πολυδιάστατο κοινωνικό θέμα και ενισχύει την ατομική ευθύνη του χρήστη και της οικογένειάς του (...)

Ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτική συνταγογράφηση υποκαταστάτων, fast track θεραπεία και κλείσιμο μονάδων.

Η συγχώνευση προγραμμάτων με διαφορετικές φιλοσοφίες δημιουργεί λιγότερο αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις(...)

Θα επιδεινώσει την υποστελέχωση και θα δημιουργήσει επισφαλείς συνθήκες εργασίας για τους θεραπευτές, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ

Το νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε μια διαδικασία προσχηματικής διαβούλευσης και σπρώχνει στο κενό ένα ολόκληρο εθνικό δίκτυο υπηρεσιών, πρέπει να αποσυρθεί, απαιτεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, κάνοντας λόγο για «άλμα στο κενό για την Απεξάρτηση». Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μετά από 5 χρόνια η ΓΣ του ΚΕΘΕΑ στις 7μ.μ. στο ΠΑΔΑ.

«Πάμε και όπου βγει;

Οι στρατηγικές που επικεντρώνονται σε διοικητικά μέτρα αγνοώντας την επιστημονική έρευνα και την εμπειρία του πεδίου, δεν έλυσαν ούτε θα λύσουν ποτέ ζητήματα δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα εθνικού σχεδιασμού και συντονισμού στο πεδίο, δεν προκύπτουν από τη λειτουργία των καταργούμενων Οργανισμών (...)

Το μοντέλο του ΚΕΘΕΑ δεν το έφτιαξε το κράτος: Συγκροτήθηκε και λειτουργεί από αυτούς που το χρειάζονται και από αυτούς που το πονάνε. Από ανθρώπους που ήταν πάντα περήφανοι γι' αυτό. Αυτό που έρχεται τώρα προς "διαβούλευση" είναι ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας: Μια πρόταση για τη διαχείριση και όχι για τη θεραπεία των μελών μας.

Το επιχείρημα πως αλλάζει μόνο ο τρόπος διοίκησης κι όχι η θεραπευτική και επιστημονική λειτουργία των φορέων είναι έωλο. Το ΚΕΘΕΑ έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα διοικητικού τύπου από το 2019, όταν καταργήθηκε βίαια ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του και η οργανωτική του φιλοσοφία(...) "φρόντισαν" να φιμώσουν, διά της μη σύγκλησης τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί το ανώτερο όργανο του ΚΕΘΕΑ, ώστε ο οργανισμός να μην μπορεί να πάρει μέρος μέσω αυτής στη διαβούλευση. Κι αυτή η φίμωση θα παρουσιαστεί από τους κυβερνώντες και τα φίλια ΜΜΕ ως "μη αντίθεση" ή και συναίνεση».

ΟΕΝΓΕ
Εχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα εγκληματικά σχέδια

Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, απαιτεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καλώντας στην απεργία της Τρίτης. Συντονίζει τον βηματισμό της με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων σε όλες τις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, με τους συλλόγους πασχόντων και των οικογενειών τους σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σχετικά με το νομοσχέδιο η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

  • Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας, από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.
  • Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
  • Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές. Τη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων».

«Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές, που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το στοίβαγμα των ασθενών σε ράντζα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές λόγω των τεράστιων ελλείψεων δημόσιων ψυχιατρικών δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Δεν καλύπτει καμία ανάγκη για σύγχρονες, δωρεάν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, που πρακτικά είναι ανύπαρκτες στον δημόσιο τομέα.

Απεναντίας, θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους, που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και έρχεται να την ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι για μία ακόμα φορά οι ΜΚΟ, οι κάθε είδους φιλάνθρωποι και επιτήδειοι που ξεκοκαλίζουν χρόνια τώρα ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, η άλωση του ευαίσθητου τομέα της Ψυχικής Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχει υπερπενταπλάσιο αριθμό κρεβατιών συγκριτικά με το ΕΣΥ.

Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους, για άλλη μια φορά θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους.

Εχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος των ασθενών μας».

ΠΑΜΕ
Πάλη για σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές!

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας καλεί και το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στις αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και σε ιδιώτες.

Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου και όχι "η αποασυλοποίηση", η "καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού", η "επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές", όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εφάρμοσαν κατά γράμμα, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είναι γνωστά:

- Ψυχιατρικές κλινικές αποθήκες ψυχών, ασθενείς στοιβαγμένοι σε ράντζα, σε συνθήκες που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

- Εφηβοι με ψυχικές διαταραχές νοσηλευόμενοι σε ψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων λόγω των ανύπαρκτων πρακτικά παιδοψυχιατρικών κλινικών.

- Πίεση για ταχεία διακίνηση των περιστατικών και μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών, σε συνδυασμό με την απουσία κρατικών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των επανεισαγωγών, το γνωστό φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας".

- Γιγάντωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στον οποίο λειτουργούν 4.700 κλίνες σε αντίθεση με τις 900 δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές.

Οι λαϊκές οικογένειες των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές αντιμέτωπες με τρομακτικά αδιέξοδα λυγίζουν κάτω από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο που επωμίζονται λόγω των λιγοστών δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των ψυχικά ασθενών, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
  • Ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής φιλάνθρωπους που εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο.
  • Οχι στο τσουβάλιασμα των θεραπευτικών προγραμμάτων και στην ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης σε βάρος των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στελέχωση και τον εκσυχρονισμό των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και την ανάπτυξη νέων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης.
Είναι πολιτική «πόνου και θανάτου»

Ο Ιωάννης Κατσαρός στα 28 του εμφάνισε μια σπάνια μορφή καρκίνου, επιθηλιοειδές αιμαγγειοενδοθηλίωμα. Πριν 10 χρόνια έκανε μετάσταση στους πνεύμονες, η κατάστασή του παραμένει σταθερή.

Σήμερα είναι 44 ετών, αδύνατον να εργαστεί, με μοναδικό εισόδημα ένα προνοιακό επίδομα για ΑμεΑ, το οποίο είναι 300 ευρώ μηνιαίως. Παρακολουθείται στο Ιατρείο Πόνου στο Αρεταίειο. Λόγω των αφόρητων πόνων εδώ και 10 χρόνια συνταγογραφείται από το Ιατρείο Πόνου μορφίνη σε σκόνη, την οποία πρέπει να λαμβάνει σε πόσιμη μορφή ανά 4 ώρες. Το κόστος του δεν αποζημιώνεται κι ο ασθενής πλήρωνε από την τσέπη του 27 ευρώ κάθε πέντε μέρες για 2% περιεκτικότητα σε μορφίνη και το τελευταίο διάστημα 18 ευρώ/πενθήμερο για 1% περιεκτικότητα.

Οπως καταγγέλλει η οικογένειά του, εδώ και έναν χρόνο δεν βρίσκουν μορφίνη σε σκόνη. Μέχρι τώρα έπαιρναν από απόθεμα το οποίο, αν και είχε λήξει, με απόφαση του ΕΟΦ κατόπιν ελέγχου χορηγήθηκε στον ασθενή. Αντίστοιχη έλλειψη είχε παρουσιαστεί και πριν λίγα χρόνια, όπου είχε αναγκαστεί να παίρνει μορφίνη σε ενέσιμη μορφή, με αποτέλεσμα να κάνει 12 ενέσεις την ημέρα για να αντέξει τους πόνους.

Σε επικοινωνία της οικογένειας με τον ΙΦΕΤ, ενημερώθηκαν ότι υπάρχει σε αποθήκη της Ευρώπης ένα κιλό μορφίνη σε σκόνη χύμα, την οποία δεν δέχεται το υπουργείο Υγείας να εισάγει επειδή δεν είναι συσκευασμένη σε πακέτα των 5mg. Μέχρι να βρεθεί η μορφίνη σε σκόνη, η οικογένεια ζήτησε το έτοιμο πόσιμο διάλυμα μορφίνης από την Ιταλία, που όμως το κόστος εκτοξεύεται από 100 ευρώ τον μήνα σε 1.300 ευρώ «και όταν παίρνεις σύνταξη 500 ευρώ ή επίδομα 300 ευρώ, είναι αδύνατον να το αγοράζεις. Ζητήσαμε να πάρουμε δωρεάν το σκεύασμα μέχρι να βρεθεί η μορφίνη σε σκόνη, αλλά από το υπουργείο Υγείας μας το απέκλεισαν. Ούτε σκόνη μπορεί να μην ξαναβρούν, ούτε να πάρουμε δωρεάν αυτή. Δηλαδή μας λένε να πάμε να πνιγούμε. Είναι υπουργείο πόνου και θανάτου. Ο γιατρός στο Ιατρείο Πόνου μάς ενημέρωσε ότι σε ένα οξύ άλγος το μοναδικό μου παιδί μπορεί να μην αντέξει», καταγγέλλει ο Οδυσσέας Κατσαρός, πατέρας του Ιωάννη.

Στα παραπάνω συνοψίζονται τα αποτελέσματα της πολιτικής που θέλει το φάρμακο εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα, αποτυπώνεται με φριχτό τρόπο ο εκβιασμός κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχάνων «ή θα το πληρώσεις ακριβά από την τσέπη σου ή δεν θα έχεις το φάρμακό σου».

Αύξηση σε όλους τους δείκτες για τον κορονοϊό

Στους 21 έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό, το διάστημα από 1 έως 7 Ιούλη, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ παρατηρείται αύξηση στη θετικότητα, στις νέες εισαγωγές, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Tο σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 575. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που διασωληνώθηκαν αυτήν την εβδομάδα είναι 9, ενώ συνολικά είναι 13. Τη εβδομάδα αναφοράς παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν: Ηράκλειο (101%), Ξάνθη (62%), Βόλο (21%), Ιωάννινα (65%), Θεσσαλονίκη (18%), Αλεξανδρούπολη (17%), Πάτρα (40%) και Λάρισα (39%).

Σε ό,τι αφορά τον ιό της γρίπης, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα χωρίς σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και χωρίς νέο θάνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ