ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Νέα αφετηρία» στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού

Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία ανακηρύχτηκε ο Ευ. Βενιζέλος

Δεσμεύσεις για απαρέγκλιτη τήρηση της πολιτικής που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση και στοχοποιεί το κίνημα, έδωσαν από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του. Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν «νέα αφετηρία» τα παλιά υλικά με τα οποία η σοσιαλδημοκρατία επιχειρεί να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις και να παραμείνει αξιόμαχη εφεδρεία στην αστική διαχείριση. Με τη λήξη των εργασιών, ο Ευ. Βενιζέλος ανακηρύχτηκε μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μάρτη.

Πίσω από το σύνθημα περί «νέου ΠΑΣΟΚ» που λανσάρισε ο Ευ. Βενιζέλος, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν ο Γ. Παπανδρέου, πίσω από τις «κορόνες» περί της «ανάγκης λήψης κοινωνικών μέτρων» του Χρ. Παπουτσή και του Στ. Τζουμάκα - που τελικά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία - κρύβεται η πλήρης ταύτισή τους στην κλιμάκωση της επέλασης σε βάρος του λαού, προς όφελος της πλουτοκρατίας.

«Το νέο ΠΑΣΟΚ είναι πάντα το ίδιο ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε εξάλλου ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Ο ίδιος ζήτησε στις 18 Μάρτη να τον στηρίξουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ηγηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Στόχος μας να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές», υποστήριξε και παρουσίασε τις αντιλαϊκές πολιτικές στοχεύσεις του:

  • «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απολύτως αναγκαία».Ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη συνέχιση της λιτότητας και την προώθηση νέων μέτρων.
  • «Θα χρησιμοποιήσουμε τον άλλο πυλώνα των διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς ενοχές (...) Η Ελλάδα μπορεί πλέον να γίνει μια πραγματικά φιλοεπενδυτική χώρα. Πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο και ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».Μέσω της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και παροχή νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • «Το ζήτημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά η διαρκής διαπραγμάτευση και επεξεργασία αυτού του ενδογενούς σχεδίου ανασυγκρότησης».Δεσμεύτηκε για πιστή τήρηση του μνημονίου και τη λήψη όσων αντιλαϊκών μέτρων επιτάσσει το συμφέρον της πλουτοκρατίας.

Ο ίδιος επιτέθηκε σε όσους αγωνίζονται εναντίον της επιβολής των βάρβαρων μέτρων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ «άργησε να κάνει ρήξεις με τις συντεχνίες». Επιτέθηκε στο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «ψευτοσυνδικαλισμό και αριστερόστροφο τυχοδιωκτισμό», ενώ προχώρησε σε μια επικίνδυνη και αντιδραστική διατύπωση, αναφερόμενος «σε λαούς, σε κοινωνίες, σε εκλογικά σώματα» που προσχωρούν σε «συντηρητικές αντιλήψεις».

Ο ίδιος επιδόθηκε σε ανοιχτή κοροϊδία του λαού, αρχικά με «ένα ευχαριστώ προς το λαό για τις θυσίες» και ένα «συγγνώμη» για τα δήθεν «λάθη» του ΠΑΣΟΚ. Προκλητικά απηύθυνε πρόσκληση για «συστράτευση» στα λαϊκά στρώματα που τσάκισε το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, και υποσχέθηκε ένα «νέο εθνικό συμβόλαιο με αυτούς που κουβαλούν στην πλάτη τους όλη αυτή την κρίση», που, όπως είπε, «προϋποθέτει μια διαφορετική αντίληψη», η οποία θα βασίζεται στη «σύγχρονη πραγματικότητα», δηλαδή στην υποταγή του λαού στη σφαγή του.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών, φωτογράφισε την πρόθεσή του για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, τασσόμενος υπέρ των «πολιτικών συναινέσεων». Ταυτόχρονα, για να τονώσει το κομματικό ακροατήριο, σημείωσε «πως οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές» και ότι «θα διαχωρίσουμε τη θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό».

Δυσαρέσκεια και ενστάσεις

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του αντιλαϊκού έργου του κόμματός του τα προηγούμενα 2,5 χρόνια. Τόνισε και αυτός την ανάγκη για συνέχιση του «δημοσιονομικού προγράμματος», ενώ επιτέθηκε με τη σειρά του στο λαϊκό κίνημα. Από την πλευρά του, ο Χρ. Παπουτσής, φορώντας αντιμνημονιακό «μανδύα», υποστήριξε στην ομιλία του ότι «πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος» και να «σπάσει η εμμονή σε μια μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική», σπεύδοντας αμέσως να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την ακολουθούμενη πολιτική.

Επί της διαδικασίας, ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε την υποψηφιότητα του με 189 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Αντίθετα, οι Χρ. Παπουτσής και Στ. Τζουμάκας, που δήλωσαν υποψήφιοι, δεν προσκόμισαν υπογραφές από το 1/4 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου (94 υπογραφές) όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις το θέμα της υποψηφιότητάς τους τέθηκε σε ψηφοφορία επί των παρόντων μελών του Εθνικού Συμβουλίου την Κυριακή, με τον Χ. Παπουτσή να λαμβάνει 12 ψήφους και τον Στ. Τζουμάκα 3.

Τόσο ο Χρ. Παπουτσής όσο ο Στ. Τζουμάκας με δηλώσεις του μετά την απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους άφησαν αιχμές για τις διαδικασίες. «Επιλέξαμε το μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Παπουτσής.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες με τη σέσουλα για να σωθεί η ΕΕ

Καλλιεργεί προσδοκίες στο λαό ότι τα άγρια μέτρα μπορεί να ανατραπούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις της επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί προτάσεις που καταθέτει σαν δήθεν «εναλλακτικές» και τις οποίες ήδη υλοποιούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, με ολέθρια αποτελέσματα για το λαό. Μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ Σαββατοκύριακο», ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η «αναδιάρθρωση του χρέους ήρθε πολύ αργά και πολύ ελάχιστη σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να γίνει (...) πολύ αργά, πολύ λίγο». Πρόσθεσε ότι έπρεπε να ξεκινήσει «όταν εμείς την προτείναμε πριν από δυο χρόνια», ώστε «να είναι διαχειρίσιμο, βιώσιμο».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό, λέγοντας πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι λύση και μάλιστα φιλολαϊκή στον καπιταλισμό που και ο ίδιος υπερασπίζεται, για να θολώσει ότι μοναδική διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μονομερή διαγραφή του χρέους, από μια λαϊκή εξουσία που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα για το μνημόνιο ότι «αυτή την πολιτική επιλογή, που την υπέγραψαν φαρδιά πλατιά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εμείς δεν θα την αποδεχτούμε και θα κάνουμε κάθε τι που περνά από το χέρι μας προκειμένου να καταργήσουμε αυτές τις συμφωνίες και σε θεσμικό, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Σε θεσμικό επίπεδο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα πάμε, αν θέλετε να ξέρετε πού μπορούμε να φτάσουμε, διότι εδώ καταρρακώνεται ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός»!

Αυταπάτες του χειρίστου είδους διακινεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το λαό να προσδοκά την καταδίκη των μέτρων από τους ίδιους τους εμπνευστές του, την ΕΕ και τους θεσμούς της, στους οποίους με τη θέλησή της συμμετέχει και η ντόπια αστική τάξη. Καλλιεργεί ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι τα αντιλαϊκά μέτρα μπορεί να ακυρωθούν χωρίς ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, σαν να μην είναι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Αντίστοιχα, εξωραΐζοντας το ρόλο της κυβέρνησης, ως εκπροσώπου σε πολιτικό επίπεδο της ντόπιας άρχουσας τάξης, την κατηγόρησε ως «εθελόδουλη», αφού, όπως είπε, «μια κυβέρνηση που είχε συνείδηση της εθνικής, της ιστορικής της ευθύνης θα έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχοντας στο μυαλό της ότι εάν φύγει από το τραπέζι, θα κυνηγάνε να την φέρουν πίσω»!

«Δεσμευτικό το μνημόνιο» λέει η ΔΗΜΑΡ

Από το ποσοστό της εξαρτά τις μετεκλογικές συνεργασίες

Φάσκει κι αντιφάσκει η ΔΗΜΑΡ στην προσπάθειά της από τη μια να καταθέσει στην πλουτοκρατία διαπιστευτήρια ικανού διαχειριστή των συμφερόντων της και ταυτόχρονα να ψηφοθηρίσει, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό. Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ, ο Φ. Κουβέλης διακήρυξε ότι «η συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου είναι αδιέξοδη και πρέπει να αλλάξει», αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία ότι «η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα».

Παρότι χαρακτήρισε δεσμευτικό το μνημόνιο και αναγκαία «τη δημοσιονομική προσαρμογή», άρα και μονόδρομο τη στρατηγική που αυτά υπηρετούν, υποσχέθηκε πολιτική που θα κρατήσει την «κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή (...) θα κατανείμει δίκαια τα βάρη (...) θα αντιμετωπίσει την ύφεση με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», και βέβαια «με τη συμφωνία των εταίρων μας»!

Προσδιορίζοντας αυτή την «αλλαγή», έδωσε το περίγραμμα μιας αστικής διαχείρισης, με περισσότερα κεϊνσιανά στοιχεία και με άξονα τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής και περιβάλλοντος, με μεταφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς εμπορεύσιμους (π.χ. ορυκτός πλούτος, ενεργειακές δυνατότητες, τουρισμός, πολιτισμός). Επί της ουσίας, παπαγαλίζει το ίδιο παραμύθι που τώρα πουλάνε στο λαό η ΕΕ και τα κόμματά της, υποδεικνύοντας νέα πεδία για «απομύζηση» από το μεγάλο κεφάλαιο και με το δεδομένο της «αποψίλωσης» των εργαζομένων από κάθε δικαίωμά τους.

Αναφερόμενος στη μετεκλογική στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. ο πρόεδρός της δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται «μια προοδευτική κυβέρνηση», τόσο προοδευτική που «ενώ θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς της σύμβασης και τους συσχετισμούς, δεν εγκλωβίζεται σ' αυτούς και θα προωθεί το άμεσο πρόγραμμα αλλαγών»! Συνεπώς, «στο ενδεχόμενο που η χώρα δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι προφανές ότι εμείς δεν θα δηλώσουμε επίσης αδιάφοροι για την ακυβερνησία» όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για συνεργασία είναι αφενός η προγραμματική συμφωνία, αφετέρου η θέση από την οποία θα διαπραγματεύεται η ΔΗΜ.ΑΡ., όπως θα καθοριστεί από το εκλογικό της ποσοστό. «Είναι αυτονόητο ότι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαμόρφωση της οποιασδήποτε κυβέρνησης συνεργασίας» ανέφερε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ