ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Με παλιά και νέα προβλήματα

Eurokinissi

«Ολα καλά - συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις». Σε αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται η λογική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έναρξη φέτος της σχολικής χρονιάς, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη με παλιά και νέα προβλήματα. Ολα αποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση ενάντια στο δικαίωμα για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, είτε αυτή εκφράζεται με την επέλαση νέων μέτρων που μετατρέπουν το σχολείο από μέσο καλλιέργειας της προσωπικότητας και μετάδοσης της γνώσης, σε χώρο αμάθειας και διαμόρφωσης συνειδήσεων στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου είτε με τη στέρηση ακόμα και των στοιχειωδών όρων λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Για τα νηπιαγωγεία, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους όρους καθώς 60.000 περίπου νήπια βρίσκονται εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων. Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής δε συνοδεύτηκε από την εξασφάλιση των ανάλογων υποδομών και προσωπικού ώστε όλα τα παιδιά 4-6 ετών να έχουν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία. Ετσι, κερδισμένοι βγήκαν οι ιδιώτες και οι γονείς πλήρωσαν για μια ακόμα φορά την πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν με 2.000 κενά στα κανονικά τμήματα και 7.000 κενά σε ωρομισθίους για τα ολοήμερα σχολεία, παρά τους διορισμούς «στο παρά πέντε» στους οποίους προχώρησε το υπουργείο. Παράλληλα, πολύ - επικοινωνιακό - βάρος δόθηκε από την κυβέρνηση στο ότι τα σχολικά βιβλία, μετά από πολλά χρόνια βρίσκονται στα σχολεία πριν από τους μαθητές. Το μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι για τι είδους βιβλία πρόκειται. Η εισαγωγή των νέων βιβλίων έδειξε το περιεχόμενο που η κυρίαρχη πολιτική θέλει να έχει το σχολείο, αφού καλλιεργούν την αμάθεια και τη σύγχυση, χαρακτηρίζονται από αντιεπιστημονικότητα και ιδεολογική μονομέρεια και είναι ενταγμένα στη συνολική στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για παιδεία στην υπηρεσία της «ανταγωνιστικότητας».

Πίσω από τις ανάγκες

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει κοινωνικό πρόσωπο, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάποιες ειδικές ομάδες μαθητών είναι ενδεικτική μιας πολιτικής που ενισχύει την κερδοσκοπία και δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ετσι, παρά την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής στην Αττική μια σειρά ειδικά σχολεία και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν άνοιξαν ή υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων στο απαραίτητο προσωπικό. Οξύ παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών στα ειδικά σχολεία, στα διαπολιτισμικά σχολεία και τα μουσικά καθώς ακόμα δεν καλύπτονται τα απαραίτητα δρομολόγια.

Σε δύσκολες συνθήκες ξεκινούν τα μαθήματα και στη σεισμόπληκτη Ηλεία. Η παντελής έλλειψη σεισμικής θωράκισης την οποία οι γονείς έχουν επισημάνει, απαιτώντας να προχωρήσει, έγινε φανερή όταν 70 περίπου σχολεία (πάνω από το 50% του νομού) υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του Ιούνη. Πολλοί μαθητές θα κάνουν μάθημα στις 114 λυόμενες αίθουσες ενώ στην Αμαλιάδα θα εφαρμοστεί και η διπλοβάρδια (οι μαθητές 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας φιλοξενούνται στο 6ο Δημοτικό και οι μαθητές του 2ου Λυκείου στο 1ο).

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η άθλια κατάσταση στη σχολική στέγη. Σύμφωνα με την ΑΣΓΜΕ, πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας (ποσοστό 55%) χαρακτηρίζονται «γερασμένα». Το 30,2% είναι χτισμένα πριν το 1959. Πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Στο 1/4 των σχολείων δε γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης, που ζητούν οι Διευθυντές κάθε χρόνο, αφού τα σχετικά κονδύλια συνεχώς μειώνονται.

Η καταγραφή και διαπίστωση των προβλημάτων και ελλείψεων, που είναι άλλωστε ολοφάνερες σε όποιον ζει σήμερα την εκπαιδευτική πραγματικότητα, δεν αρκεί. Οι γονείς δεν μπορεί να δέχονται σαν... φυσικό το να πληρώνουν από την τσέπη τους όσα οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου έχουν στερήσει από τα σχολεία για να τα αποδώσουν με διάφορες μορφές στο μεγάλο κεφάλαιο. Η χρονιά που ξεκινά θα είναι χρονιά προώθησης νέων μέτρων που υπονομεύουν το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Παιδεία, ενιαία, για όλους με τον «Καποδίστρια 2» που προωθεί την «αποκέντρωση» και κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την αξιολόγηση - μοχλό ελέγχου της Παιδείας από το μεγάλο κεφάλαιο στα σκαριά, με τους χορηγούς και τις μεγάλες εταιρείες να αλωνίζουν στα σχολεία, έχοντας αναγορευτεί σε φορείς της Παιδείας και μια σειρά άλλα μέτρα που, αν δεν υπάρξει η αντίσταση όλων των εργαζομένων, θα φέρουν την Παιδεία ακόμα πιο μακριά από τις ανάγκες του λαού.


Με βαθιά το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι

Ακόμα και ...χαρτί τουαλέτας καλούνται να πληρώσουν με την έναρξη των μαθημάτων

Ο λογαριασμός που πληρώνουν οι γονείς για τη «δωρεάν» Παιδεία αποτυπώνεται γλαφυρά στη λίστα με την οποία εφοδιάζονται τα νήπια και οι μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού. Ετσι, ενώ το «ζωνάρι» σφίγγει όλο και περισσότεροι για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν κάθε Σεπτέμβρη από τις τσάντες, τα αναλώσιμα, τα βιβλία, τα φροντιστήρια, μέχρι το... χαρτί τουαλέτας και το χαρτί εκτυπωτή στο σχολείο.

Συνήθως, η λίστα αυτή προβλέπει για τα παιδιά των μικρών τάξεων μαρκαδόρους (2,50 - 5,20 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα), κηρομπογιές (1 ευρώ περίπου), φάκελο με λάστιχο (0,70), αν τα παιδιά είναι μικρότερα πλαστελίνες (περίπου 3 ευρώ), δακτυλομπογιές (2,40 ευρώ) κ.ο.κ. Δε λείπουν μάλιστα οι φορές που η λίστα αυτή ξεφεύγει από τα αναλώσιμα και επεκτείνεται στα ...χαρτιά τουαλέτας, χαρτί κουζίνας και χαρτί εκτυπωτή καθώς η υποχρηματοδότηση της Παιδείας έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται να πληρώσουν για ο,τιδήποτε μπορούν να φανταστούν, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο. Οι δε «αρμοδιότητες» του γονιού στο σχολείο της «ανταγωνιστικότητας» δεν περιορίζονται στα όσα πληρώνει. Για παράδειγμα, στα πολυδιαφημισμένα ολοήμερα σχολεία, γονείς καλούνται να αναλάβουν να πλένουν οι ίδιοι τα sleeping bag, στα οποία ξαπλώνουν τα παιδιά τους κατά τις ώρες ανάπαυσης!

Η σχολική τσάντα κοστολογείται από 20 μέχρι 60 ευρώ (υπάρχουν και τσάντες των 300 ευρώ) σε μία μέση τιμή ανάλογα βέβαια με το τι θα απεικονίζει, η δε κασετίνα κοστολογείται περίπου 5 με 10 ευρώ. Στα τετράδια και τα ντοσιέ οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το πόσα φύλλα, πόσα θέματα αλλά και το εξώφυλλό τους (από μονόχρωμα μέχρι τις φωτογραφίες δημοφιλών λαϊκών αοιδών). Περίπου 4 ευρώ κοστίζουν τα τετράδια δύο θεμάτων, πάνω από 5 τα τετράδια πέντε θεμάτων κ.ο.κ.

Τα έξοδα δεν τελειώνουν μέσα στο σχολείο, αλλά επεκτείνονται και έξω από αυτό, με τους γονείς και πάλι να πληρώνουν τις δραστηριότητες που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σχολείου. Προχωρώντας προς το γυμνάσιο μπορεί να τελειώνουν οι ανάγκες σε ...νερομπογιές, ωστόσο είναι η περίοδος που το παιδί όσο ακόμα προλαβαίνει πριν αρχίσει ο γολγοθάς των εξετάσεων καλείται να εξοπλιστεί σε ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητικές δραστηριότητες κλπ. Ετσι, περίπου 70 ευρώ κοστίζει το «πακέτο» των βιβλίων των αγγλικών για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα φροντιστήριο στα αγγλικά για να μην ξεχνάμε τα τετράδια, ντοσιέ κλπ. ενώ περίπου 200 ευρώ θα πληρώσει ο γονιός για τις ανάγκες των βιβλίων του φροντιστηρίου για δύο μεγαλύτερα παιδιά. Βέβαια, αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τα όσα θα δαπανήσει για δίδακτρα στο φροντιστήριο των αγγλικών αλλά και στα φροντιστήρια για τα μαθήματα του σχολείου που ξεκινούν - αν όχι από το δημοτικό - στο γυμνάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ