ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Καρπασία στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ.--

Σε θέμα που «καίει» έχει μετατραπεί το ζήτημα της Καρπασίας για τους διεκδικητές της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένης και της κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι χειρισμοί του Προέδρου και υποψηφίου Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, στην Ελβετία, το Μάρτη του 2004, πριν προχωρήσουμε στο δημοψήφισμα για το «Σχέδιο Ανάν». Το ΑΚΕΛ μάλιστα κατηγορεί ευθέως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν εξάντλησε τα περιθώρια διεκδίκησης της περιοχής της Καρπασίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι το μόνο μέρος στην ΕΕ, όπου εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι - αιχμάλωτοι ενός παράνομου καθεστώτος κατοχής, επί 33 και πλέον χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα έπρεπε να δοκιμάσει τη διεκδίκηση της Καρπασίας, γεγονός που δεν έπραξε και αυτό αποτελεί λάθος χειρισμό. Οπως τόνισε μάλιστα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η διεκδίκηση θα είχε αίσια αποτελέσματα, ωστόσο αυτό που είχε σημασία ήταν να γίνει η προσπάθεια σημειώνοντας ότι «κάποιοι που αξιοποίησαν τις σημειώσεις που τηρούσαν όταν ήταν στο Μπούργκενστοκ, έχουν αποδείξει με στοιχεία ότι δεν ήταν αστείο, η πρόταση είχε κατατεθεί και έγινε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία των δυο εμπειρογνωμόνων και εκεί ο Πρόεδρος επέλεξε να μην διαπραγματευτεί και όταν με πολλή καθυστέρηση αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν, όλα πλέον είχαν τελειώσει, γιατί είχε τελειώσει και η περίοδος για διαπραγμάτευση».

O εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, Βασίλης Πάλμας, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ό,τι ήταν δυνατό, ισχυριζόμενος ότι όλα αυτά αποτελούν ύπουλη επίθεση εναντίον του με σκοπό να πληγεί η υποψηφιότητά του...

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος για την Προεδρία, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου σχετικά με την προσφυγική πολιτική που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί, τόνισε ότι «παρά τα όσα αρκετά έγιναν στα χρόνια που πέρασαν για την ανακούφιση των προσφύγων, απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Δυστυχώς παραμένουν άλυτα διάφορα σοβαρά προβλήματα, τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ταλαιπωρούν τον προσφυγικό κόσμο. Στόχος μας είναι ως Κυβέρνηση να τα επιλύσουμε», αναφερόμενος σε σειρά ουσιαστικών και συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των προσφυγικών πληθυσμών...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΓΔΜ
«Δεν αλλάζουμε όνομα»

«Εχω πει ότι το όνομα της χώρας μου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό το όνομα χρησιμοποιούμε εδώ και μισό αιώνα και παραπάνω και είναι ένα όνομα που δε βλάπτει κανένα. Θέλω να προσθέσω ότι όταν μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επενδύσεις σε σχέσεις καλής γειτονίας από το να αναγνωρίσεις το δικαίωμα του μικρότερου γείτονά σου να χρησιμοποιεί το συνταγματικό του όνομα».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι επανέλαβε τη θέση της χώρας του στη διαμάχη της με την Ελλάδα για την υπόθεση της ονομασίας. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θεώρησε σκόπιμο να τονίσει πως «το θέμα της πανεπιστημιακής μου εργασίας είναι "Μακεδονία και Ελλάδα: σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου". Η δική μου προσέγγιση στην πτυχιακή, είναι ότι οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει πολύ γερές γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, οι οποίες δεν μπορούν να κλονιστούν δραματικά από το ανοιχτό θέμα του ονόματος».

Στην ερώτηση αν μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην υπόθεση της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε:

«Πρόκειται για μία άνιση διαμάχη. Εμείς δεν απαιτούμε από την Ελλάδα να αλλάξει το όνομά της, ενώ η Ελλάδα μάς πιέζει να αλλάξουμε το όνομά μας. Η ελληνική θέση λέει να βρούμε ένα συμβιβασμό για το όνομα της Μακεδονίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η δική μας θέση είναι ότι καμία άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο πλην της Αθήνας δεν έχει πρόβλημα με τη συνταγματική μας ονομασία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό στα πλαίσια της κατάστασης που ισχύει, δηλαδή η διαμάχη ισχύει διμερώς και εμείς είμαστε πρόθυμοι να σκεφτούμε την προοπτική ενός συμβιβασμού σε διμερές επίπεδο».

ΠΑΣΟΚ
Οι εσωκομματικές έριδες καλά κρατούν

Να ρίξει «νερό» στο «μύλο» της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ φρόντισε χτες ο Θ. Πάγκαλος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» όπου σχολίασε δηλώσεις στελεχών του «ρεύματος» Βενιζέλου. Ο Θ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να επιτεθεί έμμεσα στον Ευαγ. Βενιζέλο, δηλώνοντας «ότι υπάρχει μία άποψη περί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ελπίζω ο ίδιος να μην την υιοθετήσει, η οποία δε θέλει να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της εκλογής προέδρου που μόλις έγινε». Ο ίδιος συγχρόνως, απαντώντας στις δηλώσεις του Ν. Μπίστη περί «αποκλεισμών» στελεχών του «ρεύματος» από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Ο κ. Μπίστης, καλό θα ήταν να μας δίνει λιγότερες συμβουλές διότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο προσπαθεί να γίνει ο Πάπας του ΠΑΣΟΚ. Να μας εξηγήσει λίγο περισσότερο τις συμπτώσεις των απόψεών του, με άλλες απόψεις που διακινούνται μέσα στο χώρο στον οποίο κινείται κλπ.»... Ο Θ. Πάγκαλος μίλησε για «έλλειψη σοβαρότητας για όλους όταν μιλάνε σαν τον κ. Μπίστη και κινούνται με τον ίδιο τρόπο που κινείται αυτός» και τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει «δικαίωμα από την κοινωνία να αναδείξει 200 στελέχη επί 6.500» για το συνέδριο. Ο Θ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωκομματικό πεδίο αναφέροντας: «Είναι ανεκτές όλες οι απόψεις και οι διαφορές απόψεων και εκφράζονται ελεύθερα οι απόψεις και κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά συμπεριφορές πάσης φύσεως και ιδιαιτερότητες απερίγραπτες, δεν μπορεί να γίνουν δεκτές γιατί πρέπει να κάνουμε τη δουλιά μας».

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» κόβει την πίτα της

Την πίτα της κόβει η «Δημοκρατική Μέριμνα» σήμερα Τετάρτη 16 Γενάρη, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27), στις 6 μ.μ. Στην εκδήλωση θα κληρωθούν ένα πλυντήριο πιάτων και ένα χειροποίητο τραπεζομάντιλο, ενώ θα υπάρξει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Καθημερινές οι ζυμώσεις για την «κεντροαριστερά»

Νέες δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου

Συνεχίζουν στελέχη του ΣΥΝ να παίζουν ενεργό ρόλο στη ζύμωση της ιδέας για σύγκλιση Συνασπισμού και ΠΑΣΟΚ. Χτες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, επανέφερε τις απόψεις του μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ALPHA» όπω δήλωσε ότι το «μοντέλο διακυβέρνησης της αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης έχει εξαντλήσει τη δυναμική του».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα τα όσα συντελούνται στη Γερμανία αλλά και τις πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία, για να επισημάνει ότι και στην Ελλάδα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση ώστε να επιτευχθεί η «αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, διαρθρωτικές αλλαγές στο θεσμικό και κομματικό πλαίσιο και ανασύνταξη, αναδιάρθρωση των συσχετισμών» και να διερευνηθεί «ποια κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία μπορεί πολιτικά να εφαρμόσει αυτή την εναλλακτική πολιτική. Με προγραμματική συμφωνία, προεκλογική συνεργασία, ακόμη και κυβερνητική συνεργασία». Απαντώντας στο ερώτημα δήλωσε, «αυτές οι δυνάμεις, κατά την άποψή μου, είναι η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, ο κόσμος δηλαδή που ξεκινάει από μέσα από το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική Αριστερά και τα νέα κοινωνικά κινήματα».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο σ' αυτή τη «συνεύρεση» να συμμετέχει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του πρόταση ανεφάρμοστη και εκτός πραγματικότητας. Και συνέστησε σε όλες τις υπόλοιπες - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - να «εξασφαλίσουν κουλτούρα διαλόγου, διάθεση πλειοψηφικών συναινέσεων και να αναπτύσσουν κοινή δράση αποδεχόμενοι ότι στην πορεία μπορεί εκ των πραγμάτων να κληθούν να αποφασίσουν και για προεκλογική συνεργασία και για κοινοβουλευτική συνεργασία και για κυβερνητική συνεργασία».

Στοίχημα δε βάζουμε

«Εγώ δεν είπα - παρερμηνεύτηκε ενδεχομένως - δε μίλησα για τη συνεργασία ή τη συμμαχία του ΣΥΝ με το ΚΚΕ». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας χτες, σε συνέντευξή του στο «Real FM», και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου. Βεβαίως, όταν το ΚΚΕ μιλά για το αδύνατο συνεργασίας με τον ΣΥΝ επειδή στρατηγικά δε συμφωνούμε πουθενά, τότε πέφτουν βροχή οι κατηγορίες για τη διασπαστική πολιτική του. Αλλά είπαμε, ο οπορτουνισμός... Στοίχημα, πάντως, δε βάζουμε για το πόσες φορές θα μας αναγκάσει, ο ίδιος ή άλλα στελέχη του κόμματός του, να επικαλεστούμε ότι δε θέλουν τη συνεργασία (ή κάποτε λένε πως τη θέλουν, αν είναι να ψαρεύουν στα θολά νερά), για να τεκμηριώσουμε την άποψη για το πόσο πολιτικάντηδες είναι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ