Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΓΔΜ
«Δεν αλλάζουμε όνομα»

«Εχω πει ότι το όνομα της χώρας μου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό το όνομα χρησιμοποιούμε εδώ και μισό αιώνα και παραπάνω και είναι ένα όνομα που δε βλάπτει κανένα. Θέλω να προσθέσω ότι όταν μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επενδύσεις σε σχέσεις καλής γειτονίας από το να αναγνωρίσεις το δικαίωμα του μικρότερου γείτονά σου να χρησιμοποιεί το συνταγματικό του όνομα».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι επανέλαβε τη θέση της χώρας του στη διαμάχη της με την Ελλάδα για την υπόθεση της ονομασίας. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θεώρησε σκόπιμο να τονίσει πως «το θέμα της πανεπιστημιακής μου εργασίας είναι "Μακεδονία και Ελλάδα: σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου". Η δική μου προσέγγιση στην πτυχιακή, είναι ότι οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει πολύ γερές γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, οι οποίες δεν μπορούν να κλονιστούν δραματικά από το ανοιχτό θέμα του ονόματος».

Στην ερώτηση αν μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην υπόθεση της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε:

«Πρόκειται για μία άνιση διαμάχη. Εμείς δεν απαιτούμε από την Ελλάδα να αλλάξει το όνομά της, ενώ η Ελλάδα μάς πιέζει να αλλάξουμε το όνομά μας. Η ελληνική θέση λέει να βρούμε ένα συμβιβασμό για το όνομα της Μακεδονίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η δική μας θέση είναι ότι καμία άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο πλην της Αθήνας δεν έχει πρόβλημα με τη συνταγματική μας ονομασία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό στα πλαίσια της κατάστασης που ισχύει, δηλαδή η διαμάχη ισχύει διμερώς και εμείς είμαστε πρόθυμοι να σκεφτούμε την προοπτική ενός συμβιβασμού σε διμερές επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ