Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Πιο βαθιά στη δίνη η κυβέρνηση

Με αναπάντητα βασικά ερωτήματα για την εμπλοκή της η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να διασκεδάσει την κατηγορία της συναλλαγής με μεγαλοδημοσιογράφους και εκδότες

«Οχημα» για ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα αλλά και για το μοίρασμα της πίτας μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπεται η υπόθεση Ζαχόπουλου, η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερες διαστάσεις και απειλεί να παρασύρει σημερινές ισορροπίες του συστήματος.

Καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι «αποκαλύψεις», που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν τις γνωστές σχέσεις διαπλοκής μεταξύ των επιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία, γίνεται ολοένα και πιο φανερή η προσπάθεια ισχυρών κύκλων να δρομολογήσουν εξελίξεις και «λύσεις» που να υπηρετούν τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλει για να ξεφύγει από την υπόθεση, βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά σε αυτή, καθώς γίνεται ολοφάνερο ότι από την πρώτη στιγμή αντί να πει την αλήθεια κινήθηκε στην κατεύθυνση της συγκάλυψης.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση και μάλιστα να βαρύνεται με κατηγορίες για συναλλαγή με μεγαλοδημοσιογράφους σε δύο περιπτώσεις: Πρώτον, στην παράδοση του DVD στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και δεύτερον στη διαμεσολάβηση γαλάζιου βουλευτή προς τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, όπως κατήγγειλε ο τελευταίος, για να μην αναφέρεται το όνομα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπ. Καλδά, με αντάλλαγμα την ήπια μεταχείριση της υπόθεσης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, που κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπ. Καλδάς θεωρείται έμπιστος του ίδιου του πρωθυπουργού και στον «σκληρό πυρήνα» του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο βαρύ κλίμα ήρθε να προστεθεί η χτεσινή κατάθεση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλλου στον ειδικό ανακριτή, εξέλιξη που το Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσε να είχε αποφύγει.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποτινάξει από πάνω της την αιωρούμενη κατηγορία της συναλλαγής με εκδοτικά συμφέροντα, πράγμα ανέφικτο αφού έχει ήδη αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στη μέχρι τώρα εμπλοκή της στην υπόθεση.

«Δεν υπάρχει κανενός είδους συναλλαγή της κυβέρνησης με κανέναν, όχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά γενικότερα», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει την καταγγελία Τριανταφυλλόπουλου, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε το μπαλάκι στο μεγαλοδημοσιογράφο: «Οποιος έχει να κάνει κάποια καταγγελία, οφείλει να την κάνει ολοκληρωμένη».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή του Γ. Ανδριανού να μην αποκαλύψει παρά μόνο στον ανακριτή το όνομα του δημοσιογράφου - κομιστή του DVD, επικαλούμενος ότι οι καταθέσεις γίνονται μυστικά. «Ο κ. Ανδριανός χτες εκλήθη από τον Ανακριτή για να καταθέσει περαιτέρω στοιχεία, τα οποία ο Ανακριτής θεωρεί ως καίριας σημασίας. Ο κ. Ανδριανός απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτού. Κανένα άλλο σχόλιο επί της υποθέσεως αυτής», δήλωσε, επιχειρώντας για πολλοστή φορά να κλείσει την υπόθεση παραπέμποντας εκ νέου στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση δεν ευθύνεται» για την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Γ. Ανδριανός μίλησε για περισσότερα από ένα πρόσωπα. Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση παρέδωσε στη Δικαιοσύνη το DVD όπως ακριβώς το παρέλαβε, απάντησε: «Απολύτως».

Γενικότερα πάντως η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα η «δυναμική» της εκλογικής νίκης του περασμένου Σεπτέμβρη και αναζητεί εναγωνίως τρόπους για την ανακοπή της φθοράς που, όπως ομολογούν τα στελέχη της, διαρκώς μεγαλώνει. Ελπίζουν ότι αυτή δε θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά δε βλέπουν «πώς» θα βγουν από το βούρκο. Αλλοτε λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη δικαιολογώντας τη «σιωπή» τους στη συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καλή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου και ταυτόχρονα ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί μεταξύ των μελών της κυβέρνησης είναι η δήλωση του υπουργού Τουρισμού Αρη Σπηλιωτόπουλου ότι πρόκειται «για μια μπόρα που προκαλεί ρωγμές», που όμως «δεν πρόκειται να γίνουν ρήγματα γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά σκάνδαλα από πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ