Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυθέντες από το υπουργείο Πολιτισμού

Από παλαιότερη κινητοποίηση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τις απολύσεις εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Εύα Μελά, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιάννης Ζιώγας και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις, που βιώνουν την πολύχρονη ταλαιπωρία από τη μακροχρόνια πολιτική της ανεργίας, της ανασφάλειας και της συνεχιζόμενης ομηρίας, μετά από την παράταση που είχε δοθεί ενόψει των εθνικών εκλογών, τώρα απολύονται μέσω δικαστηρίων.

Το Π.Δ. 184/2004 άφησε εκτός μονιμοποίησης το μεγαλύτερο μέρος των συμβασιούχων προωθώντας ταυτόχρονα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η έλλειψη προσωπικού καλύπτεται από νέους συμβασιούχους, από τα προγράμματα stage αλλά και μέσω εργολάβων. Χάνεται η γνώση και η εμπειρία γύρω από την εξειδικευμένη εργασία που απαιτείται για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από όλες τις ειδικότητες (εργατοτεχνίτες, φύλακες, διοικητικοί, συντηρητές, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.ά.).

Οι προσλήψεις των συμβασιούχων γίνονται μέσω γενικών διευθύνσεων στη λογική της εκλογικής πελατείας και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες προσωπικού, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ενώ η απόφαση για απολύσεις αφορά και εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι. Θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα με πολιτική λύση γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι των δικαστηρίων.

Οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτούν την πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Αμεσα, τώρα, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτούν την κατάργηση όλων των νόμων μερικής απασχόλησης και ιδιαίτερα των δουλεμπορικών προγραμμάτων stage.

Επιπλέον, η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων είναι επισφαλής, με κινδύνους για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που διαφαίνεται ήδη με βάση τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τις εργασιακές σχέσεις που ήδη έχουν κατακλύσει αυτό τον τομέα. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφορούν την ίδια τη διαφύλαξη και προστασία του αρχαιολογικού υλικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους. Προτίθεται η κυβέρνηση να επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους, να πληρώσει τους εργαζόμενους που είναι για μήνες απλήρωτοι, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους;
  • Επίσης, με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ