ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διασκεδάζουν τις ανησυχίες οι Τούρκοι στρατηγοί

"Δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό", γύρω από την Κύπρο, δήλωσε χτες ο ισχυρός άνδρας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, και προειδοποιεί τους θερμόαιμους στην Αγκυρα ότι η ένταση μπορεί να είναι (ελληνική) "παγίδα".

"Προσπαθούν να επισύρουν την προσοχή του κόσμου, κλιμακώνοντας την ένταση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θέλουν να μας εμφανίσουν ως επιτιθέμενους. Πρώτα θα δημιουργήσουν ένταση και μετά θα εμφανιστούν ως αθώοι και θα ζητήσουν από τον κόσμο να μας επιβάλει σιωπή", φέρεται να είπε ο στρατηγός.

Οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης της ισραηλινής πρεσβείας στην Αγκυρα και διανθίστηκαν με τους "απαιτούμενους" λεονταρισμούς περί του "μεγαλείου του τουρκικού στρατού", ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ και στο θέμα της παρακολούθησης για την αποτροπή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300".

Αναφορικά με την άσκηση "Τοξότης" ο Τούρκος στρατηγός σημείωσε πως αυτό "δε σημαίνει τίποτα και εμείς κάνουμε το ίδιο" και πρόσθεσε ότι "επιτέλους δεν πρόκειται να πάρουν την Κύπρο και να φύγουν. Η Κύπρος βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Τουρκία. Δε χρειάζεται καν ο στόλος μας, αρκούν τα αλιευτικά μας".

Ο στρατηγός είπε ακόμα η στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας είναι δεδομένη.

"Οποιοσδήποτε στρατιωτικός μπορεί να διαπιστώσει το συσχετισμό των δυνάμεων. Η τουρκική υπεροπλία είναι εμφανής και συντριπτική" ισχυρίστηκε ο στρατηγός. "Γι' αυτό και δεν τους προκαλώ ούτε σε αγώνα πάλης", είπε ο στρατηγός.

Οι δηλώσεις αυτές αποφορτίζουν απόπειρες να δημιουργηθεί ένταση κατ' αρχήν γύρω από την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο και τις τελευταίες μέρες λόγω της κοινής ελληνο-κυπριακής άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ.

Ο εκτελών χτες χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καρανταγί σημείωσε πως "αν υπάρχει απειλή πολέμου, αυτή δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που έχει την παραμικρή πρόθεση να προκαλεί ένταση ή συρράξεις στην περιοχή. Οι θέσεις του στρατηγού Καρανταγί αφορούν τον ίδιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να αποσταθεροποιεί την περιοχή".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Διείσδυση με το μανδύα... βοήθειας

Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στην Αλβανία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο και Τύπου & ΜΜΕ Δ. Ρέππα, και από τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη και Εθνικής Οικονομίας Α. Μπαλτά. Μετά την επίσημη υποδοχή από τον Αλβανό ομόλογό του, Φάτος Νάνο και υπουργούς της κυβέρνησής του, ακολούθησαν συνομιλίες στο πρωθυπουργικό μέγαρο που πήραν μέρος και οι δύο αντιπροσωπείες. Με την ολοκλήρωση των επαφών, οι δύο πρωθυπουργοί, μέσα σε κλίμα αβρότητας έκαναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, με τις οποίες επικέντρωσαν στα αποτελέσματα συνομιλιών. Ο Φ. Νάνο μπήκε γρήγορα στο θέμα, επισημαίνοντας το εξής: "Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις μιας μακροπρόθεσμης και σταθερής συνεργασίας, που οι πρωθυπουργοί των κυβερνήσεών μας και οι υπουργοί, καθώς και οι εμπειρογνώμονες που μας πλαισιώνουν, αλλά και οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, οι επιχειρηματίες, μπόρεσαν να δημιουργήσουν μέχρι σήμερα". Αυτό ακριβώς δηλαδή, οι επαφές Ελλήνων επιχειρηματιών, είναι και ο ουσιαστικότερος λόγος της επίσκεψης, που κυβέρνηση σε ρόλο μεσάζοντα προωθεί.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην ανάγκη να ξεπεραστεί η εγκατάλειψη της χώρας από τους κατοίκους της και τόνισε ότι επιδιώκουν την αναμόρφωσή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα, "που θα δημιουργήσει μια πολιτισμένη κοινωνία, η οποία προσφέρει στους πολίτες της όλες τις διευκολύνσεις στα επίπεδα της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, που να εγγυάται την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών και άλλων βασικών ελευθεριών του ανθρώπου". Μάλλον ο κ. Νάνο κάνει πως δε γνωρίζει τα φαινόμενα νέας φτώχειας, υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου με περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στις μητροπόλεις της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης, στη δήλωσή του, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη "συμβολή" της Ελλάδας για το ξεπέρασμα της κρίσης στη γειτονική χώρα λέγοντας: "Η εξέλιξη μας δικαίωσε. Δικαίωσε την άποψη ότι στα Βαλκάνια έχουν περάσει εκείνοι οι καιροί, όπου οι βαλκανικοί λαοί δεν μπορούν να βρουν λύσεις. Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια νέα εποχή, όπου μαζί θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας". Αναρωτιόμαστε πότε άλλοτε, σε λεγόμενη ειρηνική περίοδο, τα Βαλκάνια είχαν περισσότερα προβλήματα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην οικονομική συνεργασία και διαπίστωσε κοινή γραμμή, προβλέποντας λαμπρό μέλλον στη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία τριών νέων διόδων.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών υπήρξε συμφωνία των υπουργών Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου και Εσωτερικών της Αλβανίας Νεϊντάν Τσέκα για διμερή συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών, ανταλλαγής πληροφοριών για εγκληματικά στοιχεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και φύλαξης της παραμεθόριου.

  • Συμφωνήθηκε επίσης η παροχή δανείου από την Ελλάδα προς την Αλβανία ύψους 18 δισ. για την ανάκαμψη της οικονομίας της γειτονικής χώρας. Επίσης έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Τίρανα, από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,καταστήματος το οποίο λειτουργεί ήδη κανονικά εδώ και ένα χρόνο περίπου.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο προσκήνιο οι αντιθέσεις για "Καποδίστρια"

Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ απέναντι στο σχέδιο "Καποδίστριας", ήρθαν με έντονο τρόπο στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου των στελεχών της ΝΔ.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Πρ. Παυλόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του Στ. Μάνου, ο οποίος ουσιαστικά συμπλέει με τον "Καποδίστρια" και επικρίνει τη "στείρα άρνηση" του κόμματός του, απάντησε ότι "στη θέση αυτή που υιοθετεί ο κ. Μάνος είναι μόνος".

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Στ. Μάνου, ο οποίος με δηλώσεις συνεργατών του, υπενθύμισε ότι στη θέση αυτή δεν είναι μόνος, αφού και άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Μητσοτάκης, Αβραμόπουλος κλπ) έχουν διατυπώσει θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Οσον αφορά τη σύμπλευση του Δ. Αβραμόπουλου με το σχέδιο "Καποδίστριας", τα στελέχη της ΝΔ επιχείρησαν να τη δικαιολογήσουν υπενθυμίζοντας ότι ο δήμαρχος Αθήνας έχει καταθέσει το κομματικό βιβλιάριό του και ότι είναι επικεφαλής θεσμικού οργάνου, της ΚΕΔΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, την επίσημη θέση της ΝΔ την εκφράζουμε εμείς, τόνισαν τα στελέχη της ΝΔ, παραπέμποντας στην ομόφωνη απόφαση ΚΕ - ΚΟ στην Ερέτρια. Στη συνέχεια όμως ο Θ. Αναγνωστόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ κρατάει αποστάσεις από τον Δ. Αβραμόπουλο, φθάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι "την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου, εφόσον υπάρχει θα τη στηρίξουμε".

Η ΝΔ πάντως δεν πρόκειται, διευκρίνισαν τα στελέχη, να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του σχεδίου "Καποδίστριας" στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ