Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διασκεδάζουν τις ανησυχίες οι Τούρκοι στρατηγοί

"Δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό", γύρω από την Κύπρο, δήλωσε χτες ο ισχυρός άνδρας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, και προειδοποιεί τους θερμόαιμους στην Αγκυρα ότι η ένταση μπορεί να είναι (ελληνική) "παγίδα".

"Προσπαθούν να επισύρουν την προσοχή του κόσμου, κλιμακώνοντας την ένταση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θέλουν να μας εμφανίσουν ως επιτιθέμενους. Πρώτα θα δημιουργήσουν ένταση και μετά θα εμφανιστούν ως αθώοι και θα ζητήσουν από τον κόσμο να μας επιβάλει σιωπή", φέρεται να είπε ο στρατηγός.

Οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης της ισραηλινής πρεσβείας στην Αγκυρα και διανθίστηκαν με τους "απαιτούμενους" λεονταρισμούς περί του "μεγαλείου του τουρκικού στρατού", ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ και στο θέμα της παρακολούθησης για την αποτροπή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300".

Αναφορικά με την άσκηση "Τοξότης" ο Τούρκος στρατηγός σημείωσε πως αυτό "δε σημαίνει τίποτα και εμείς κάνουμε το ίδιο" και πρόσθεσε ότι "επιτέλους δεν πρόκειται να πάρουν την Κύπρο και να φύγουν. Η Κύπρος βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Τουρκία. Δε χρειάζεται καν ο στόλος μας, αρκούν τα αλιευτικά μας".

Ο στρατηγός είπε ακόμα η στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας είναι δεδομένη.

"Οποιοσδήποτε στρατιωτικός μπορεί να διαπιστώσει το συσχετισμό των δυνάμεων. Η τουρκική υπεροπλία είναι εμφανής και συντριπτική" ισχυρίστηκε ο στρατηγός. "Γι' αυτό και δεν τους προκαλώ ούτε σε αγώνα πάλης", είπε ο στρατηγός.

Οι δηλώσεις αυτές αποφορτίζουν απόπειρες να δημιουργηθεί ένταση κατ' αρχήν γύρω από την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο και τις τελευταίες μέρες λόγω της κοινής ελληνο-κυπριακής άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ.

Ο εκτελών χτες χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καρανταγί σημείωσε πως "αν υπάρχει απειλή πολέμου, αυτή δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που έχει την παραμικρή πρόθεση να προκαλεί ένταση ή συρράξεις στην περιοχή. Οι θέσεις του στρατηγού Καρανταγί αφορούν τον ίδιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να αποσταθεροποιεί την περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ