Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΡΑΜΠΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Στόχος η επικυριαρχία στο Αιγαίο
  • Επιμένουν οι πληροφορίες για την ύπαρξη του αμερικανικού σχεδίου
  • Η στρατιωτική παρουσία στο νησί συνδέεται και με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ
  • Με υπεκφυγές και χλιαρή διάψευση αντιμετώπισε η κυβέρνηση το μείζον αυτό θέμα

Με υπεκφυγές και μια χλιαρή διάψευση του τύπου "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γενικώς", επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να παρακάμψει το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης 600 Αμερικανών "Ράμπο" στη Ρόδο, κίνηση που επιβεβαιώνει και ενισχύει τον επικυριαρχικό ρόλο των ΗΠΑ στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Ομως, την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες επιμένουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το αμερικανικό αυτό σχέδιο, το οποίο μάλιστα "προκάλεσε" αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τ. Νάιλς στη Ρόδο στις 21 Μάη.

Την ύπαρξη των αμερικανικών σχεδίων είχε αποκαλύψει ήδη από τις 7 Σεπτέμβρη η πρωινή εφημερίδα της Ρόδου "Πρόοδος", στην οποία αναφέρονταν με σαφήνεια ότι ο στόχος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας συνδέεται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, αλλά και με το νέο ρόλο και δομή του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα το θέμα της παρουσίας Αμερικανών "Ράμπο" στη Ρόδο είχε ανακύψει για πρώτη φορά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Νάιλς στο νησί το βράδυ της 21 Μάη, και στις 24 του ίδιου μήνα η ίδια εφημερίδα αποκάλυπτε ότι "η Ρόδος θα γίνει παρατηρητήριο για το μορατόριουμ στο Αιγαίο".

Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, στις 7 Σεπτέμβρη, υπογραμμιζόταν ότι "Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του 6ου Στόλου θα διαμένουν μόνιμα στη Ρόδο ως παρατηρητές στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Πολιτειών για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Αποστολή τους είναι "η παρακολούθηση των στρατιωτικών κινήσεων των δύο χωρών στο Αιγαίο και την Κύπρο και η αποτροπή τυχόν θερμών επεισοδίων".

Κέντρο αναφοράς των Αμερικανών "Ράμπο", συνέχιζε η εφημερίδα, θα είναι το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ενώ η παρουσία τους εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές που επιχειρούνται στη δομή και το ρόλο του ΝΑΤΟ". Ταυτόχρονα, επισημαίνονταν ότι "αναμένεται περισσότερο έντονη και η παρουσία των πολεμικών σκαφών του 6ου Στόλου στο Αιγαίο και ειδικότερα στη Ρόδο".

Πληροφορίες που επικαλούνταν η εφημερίδα ανέφεραν ότι "η αμερικανική παρουσία στη Ρόδο θα είναι έντονη και μόνιμη", ενώ όσον αφορά τον αριθμό των αξιωματούχων που θα εγκατασταθούν στο νησί, λεγόταν ότι θα κυμαίνεται στους 200, αλλά θα μπορεί να αυξάνεται περιστασιακά.

Ο εκπρόσωπος

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία του. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι "δεν υπάρχει εν εξελίξει εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτικών στη Ρόδο", αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Στη διευκρινιστική ερώτηση που ακολούθησε έσπευσε να κλείσει το θέμα λέγοντας "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γενικώς".

Στη βάση αυτή, πρόσθεσε ότι "άρα δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας της κυβέρνησης". Εκείνο που υπάρχει, κατά τον εκπρόσωπο, είναι οι κατά καιρούς επισκέψεις αμερικανικών πλοίων του 6ου Στόλου στη Ρόδο μετά από άδεια του υπουργείου Αμυνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταμάτησε να σκορπάει το θάνατο... για να καθαρίσει το πάρκο (2019-04-04 00:00:00.0)
Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» (2018-05-24 00:00:00.0)
Πικετοφορία κατά των "Ράμπο" (1999-02-02 00:00:00.0)
Να αντιδράσει ο λαός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (1998-08-21 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητοι επισκέπτες (1998-04-09 00:00:00.0)
Εξω ο 6ος Στόλος από τον Πειραιά και την Ελλάδα (1998-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ