Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: Σημειώσατε...

ΣΤΑΘΕΡΑ,στο ύψος του, βρίσκεται το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αναφέρει η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν, και για το μήνα Αύγουστο '97. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα και αναφέρουν ότι τον Αύγουστο η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 10,6%. Το ότι η ανεργία του Αυγούστου παρέμεινε στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες γεννά νέες ανησυχίες στα επιτελεία των Βρυξελλών, αφού αναμενόταν αυτό το μήνα αύξηση της εποχιακής απασχόλησης, λόγω τουρισμού και αγροτικών εργασιών, και επομένως μείωση του αριθμού των ανέργων. Οι αριθμοί, όμως, τους διέψευσαν.

Η EUROSTAT εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία των κρατών - μελών, οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπερνούν τα 17,9 εκατομμύρια. Αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλες κατηγορίες δε συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών, κρατικών ή κοινοτικών, όπως οι νέοι που ζητούν για πρώτη φορά εργασία και αυτοί που έχουν χάσει το δικαίωμα επιδότησης, τότε ο αριθμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν υπολογίσουμε και αυτούς που εργάζονται για δυο ή τρεις ώρες τη μέρα, ή τη βδομάδα και θεωρούνται για τις κοινοτικές αρχές απασχολούμενοι. Τελικά φαίνεται ότι ο αριθμός των 20 εκατομμυρίων ανέργων στην ΕΕ είναι μάλλον μετριοπαθής.Η ΙΣΠΑΝΙΑ συνεχίζει να κρατά τα θλιβερά πρωτεία στην ανεργία. Τον Αύγουστο το ποσοστό ήταν 19,8%, το ψηλότερο με σημαντική διαφορά από το δεύτερο. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 12,8%, στην τρίτη η Φινλανδία με 12,6%. Απ' την άλλη τη χαμηλότερη ανεργία έχουν το Λουξεμβούργο με 3,8%, η Αυστρία με 4,5% και η Ολλανδία με 5,6%.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ έχουν το "προβάδισμα", έναντι των ανδρών, στην ανεργία. Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 12,5% έναντι 9,3% των ανδρών. Και στην κατηγορία αυτή η "πρωτιά" ανήκει στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των ανέργων γυναικών είναι 27,1%! Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 17,3% και ακολουθούν η Γαλλία με 14,7% και η Φινλανδία με 14,7%."ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ" στην ανεργία αναδεικνύονται οι νέοι κάτω των 25 ετών. Για την κατηγορία αυτή το ποσοστό είναι 20,2%, σχεδόν διπλάσιο από το γενικό ποσοστό της ανεργίας. Φυσικά και εδώ "προηγείται" η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στο τραγικό ποσοστό του 36,2%, δηλαδή περισσότερο από ένας στους τρεις νέους στη χώρα αυτή είναι άνεργος! Στην επόμενη θέση η Ιταλία με 33,8% και ακολουθεί η Φινλανδία με 26,3%.

ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει άνεργη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων γυναικών κάτω των 25 ετών είναι 22,1%. Το ποσοστό είναι πάνω από το διπλάσιο του γενικού και δείχνει όχι μόνο τη μοίρα των νέων και των νέων γυναικών ειδικότερα στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και στο μέλλον. Οπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και τα σχέδια των "δεκαπέντε", οι νέοι θα υποστούν τις βαρύτερες συνέπειες από τα μέτρα για την "απασχόληση". Γι' αυτούς ειδικά ο όρος "απασχολήσιμος" παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όσο και να ψάξετε δε θα τη βρείτε στους πίνακες της Eurostat για την ανεργία. Φυσικά, όχι γιατί δεν έχει ανεργία, αλλά γιατί κανείς δεν ξέρει πόση ανεργία έχει. Κι αν ξέρει δεν είναι διατεθειμένος να το πει ούτε στις Βρυξέλλες. Η απουσία της Ελλάδας από τους πίνακες οφείλεται στο γεγονός ότι η Κομισιόν θεωρεί αναξιόπιστα τα στοιχεία που δίνει για την ανεργία η ελληνική κυβέρνηση. Και πώς να μην είναι αφού οι δυο υπηρεσίες που "μετρούν" την ανεργία στη χώρα μας, ο ΟΑΕΔ και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥ), δίνουν τελείως διαφορετικά ποσοστά. Ο μεν ΟΑΕΔ γύρω στο 8,5%, η δε ΕΣΥ γύρω στο 11%. Βέβαια, τα συνδικάτα δικαιολογημένα υποστηρίζουν ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος έχει δίκιο, αφού η ανεργία είναι μεγαλύτερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ