Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπει τέρμα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία
  • Επερώτηση δέκα βουλευτών του Κόμματος για τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία
  • Αναλυτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές - τρομοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης
  • Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, να πάρει μέτρα και να σταματήσει την επικίνδυνη αυτή πρακτική σε βάρος του λαού

Τα επικίνδυνα φαινόμενα αυταρχισμού, αντιδημοκρατικής - τρομοκρατικής δράσης, της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων των εργαζομένων, της βιομηχανίας διώξεων, δικών και καταδικών των αγροτών για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και τα κρούσματα παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Επερώτηση για τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που υπογράφουν δέκα βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος (Αγγουράκης Μπάμπης, Γκατζής Νίκος, Κανταρτζής Αχιλλέας, Κολοζώφ Ορέστης, Κόρακας Στρατής, Κωστόπουλος Δημήτριος, Μπόσκου Μαρία, Μπούτας Βαγγέλης, Παναγιώτου Σταύρος και Τασούλας Απόστολος). Οι κομμουνιστές βουλευτές, με την Επερώτησή τους φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και την καλούν να ανακοινώσει στη Βουλή τι μέτρα θα πάρει, για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη πρακτική αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα στην Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, επισημαίνεται αναλυτικά:

Η κυβέρνηση, υπακούοντας πιστά στις εντολές της ΕΕ και στην προσπάθειά της να προωθήσει τους στόχους σύγκλισης, εφαρμόζει, όλο και με ταχύτερους ρυθμούς, μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που προσθέτει όλο και νέα βάρη στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και γενικά στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και, από την άλλη, υποθάλπει και στηρίζει την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου στην πατρίδα μας.

Η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής της, συνοδεύεται από μια έξαρση λήψης αυταρχικών μέτρων, με προφανείς στόχους την τρομοκράτηση όσων αντιδρούν ή σκέφτονται να αντιδράσουν, αλλά και την καταγραφή και περιορισμό της δράσης του λαϊκού κινήματος και των οργανώσεών του που παλεύουν για την αποδυνάμωση και, τελικά, την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Νομική θωράκιση του αυταρχισμού

Πλευρές αυτού του αυταρχικού κατήφορου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι οι παρακάτω:

1. Η ενίσχυση του αντιδημοκρατικού και αντιδραστικού νομοθετικού οπλοστασίου,με τη χρησιμοποίηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ετσι έχουμε:

  • Την κύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν και την ψήφιση του ν.2429/97. Ετσι προωθείται η συλλογή και επεξεργασία ατομικών στοιχείων που αφορούν την ιδιωτική ζωή, αλλά και τη συλλογική κοινωνική δράση των πολιτών, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επεκτείνεται και ενισχύεται η δράση και η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών των συμβαλλομένων χωρών. Ας σημειωθεί ότι η Συνθήκη Σένγκεν ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ ως μίνιμουμ (γι' αυτό με τον τίτλο "κεκτημένο") σύστημα προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και της κρατικής ασφάλειας των χωρών - μελών της ΕΕ.
  • Την ψήφιση διατάξεων στο ν. 2479/97 που στοχεύουν στην ενίσχυση της καταστολής των απεργιών, διαδηλώσεων και κοινωνικών διαμαρτυριών, αφού επιτείνουν την ποινική τιμωρία της απελευθέρωσης κρατουμένου, πέραν των φυλακισμένων (άρθρο 2 παρ.4) και ποινικοποιούν τις παραβάσεις των δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών δικαστικών διαταγών στα πλαίσια της λήψης ασφαλιστικών μέτρων (άρθρο 2 παρ.9).
  • Την ψήφιση του ν. 2518/97, με τον οποίο νομιμοποιείται και επεκτείνεται η δράση των ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφαλείας (ιδιωτική αστυνομία) με τη χρήση σκύλων, αλλά και με οπλοφορία. Ηδη η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση των ΗΣΑΠ, παρά την αντίδραση των εργαζομένων, ανέθεσε τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου και των σταθμών των ΗΣΑΠ σε ιδιωτική εταιρία ασφαλείας.
  • Με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση διατηρεί την εμφυλιοπολεμική λογική του 1951, επισείοντας κύρωση για όσους εκδηλώνουν "άρνηση στο Σύνταγμα", "έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία" (ποιος θα το κρίνει;), με σχετικό άρθρο και με μια σειρά άλλες διατάξεις επιδιώκεται ο πειθαναγκασμός των δημοσίων υπαλλήλων στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.
Παραβίαση συνδικαλιστικών ελευθεριών

2. Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων οργανώσεων του λαϊκού κινήματος που αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης με τη χρήση διάφορων μηχανισμών:

  • Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη παρουσία αστυνομικού σε σύσκεψη της Συνδικαλιστικής Παράταξης της ΕΣΑΚ. Αποδείχτηκε ότι εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, κατόπιν εντολής της κρατικής Ασφάλειας. Πρόκειται για περιστατικό ωμής και ανοιχτής παραβίασης στοιχειωδών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, για το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση.
  • Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν τους τελευταίους μήνες σε Σύσκεψη Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας, της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, της Ομοσπονδίας Λογιστών στην Αθήνα, σε σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.
  • Αστυνομικοί απευθυνόμενοι σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε χωριά της Θεσσαλίας, ρωτούσαν εάν και πόσοι θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στην Αθήνα.
Ποινικοποίηση των αγώνων

3. Η ποινικοποίηση των αγώνων.

  • Ολοι είμαστε μάρτυρες της πρωτοφανούς βιομηχανίας διώξεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε βάρος των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι διώξεις αυτές έχουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι ιδιαίτερα μαζικές,στήνονται ομαδικές ποινικές δίκες, έχουμε - πέρα από κάθε δικαστηριακή πρακτική - επίσπευση των σχετικών δικών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δίκη σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, καταδίκη (για πρώτη φορά) των μελών της παραπάνω Επιτροπής για ηθική αυτουργία στα φερόμενα αδικήματα που υποτίθεται ότι διέπραξαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, προσφυγή στα δικαστήρια δημόσιων οργανισμών (ΟΣΕ, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) για καταβολή αποζημιώσεων 1,7 δισ. δραχμών, δηλαδή απειλή οικονομικής εξόντωσης των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Εγινε ακόμα λόγος από το στόμα του υπουργού Δικαιοσύνης για διώξεις σε βάρος όσων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες. Παράλληλα, έχουμε τη χρήση χουντικών νόμων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους και την πρωτοφανή ενέργεια της δολιοφθοράς στα γεωργικά μηχανήματα (ελκυστήρες) από τις αστυνομικές δυνάμεις στο όνομα της "πρόληψης αδικημάτων" μιας πραχτικής πολύ επικίνδυνης εάν συνεχιστεί και επεκταθεί. Τέλος, με πρωτοφανή απόφαση, σαφώς καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση, του δικαστηρίου της Αρτας δημεύονται αγροτικά μηχανήματα αγροτών,που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων και των αγώνων των ναυτεργατών, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, διάφοροι "αγανακτισμένοι" και "θιγόμενοι" φορτηγατζήδες και άλλοι "αγανακτισμένοι πολίτες" έκαναν συστηματικές προσπάθειες αντιπαράθεσης σε αυτούς τους αγώνες. Τότε προβλήθηκε δημόσια, από την κυβέρνηση η επικίνδυνη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού".
  • Απειλή κατά των απεργών της "Ολυμπιακής", ότι θα αναζητηθούν διαφυγόντα κέρδη της επιχείρησης εάν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εκτόξευσε το καλοκαίρι του 1997 ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών κ. Καστανίδης.
  • Τον Ιανουάριο του 1997, σε δικαστήριο του Βόλου, δικάζονται 18 μαθητές του 2ου ΤΕΛ και της 1ης ΤΕΣ Βόλου και δύο εξ αυτών καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης 10 ημερών με τριετή αναστολή, γιατί συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος που πραγματοποίησαν οι μαθητές των παραπάνω σχολείων. Και άλλες τέτοιες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Το Νοέμβρη του 1996 ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παράνομη βία, σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ