Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Χρειάζονται αγωνιστές και τίμιοι δήμαρχοι

Το θέμα της τακτικής του ΚΚΕ στις Δημοτικές Εκλογές, ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. "Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις", τόνισε, για συνεργασία με άλλα κόμματα

Κατηγορηματικός, ως προς το ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση" συνεργασίας του ΚΚΕ με άλλο κόμμα στις δημοτικές εκλογές, αφού "δεν υπάρχουν προϋποθέσεις", ήταν χτες ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στη συνέντευξη Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Με αφορμή σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος, για την τακτική που θα ακολουθήσει στην επερχόμενη εκλογική μάχη, σημειώνοντας ότι θα είναι αποτελεσματική.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση δίνει πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές και αν το ΚΚΕ προτίθεται να συνεργαστεί με άλλο πολιτικό κόμμα, έκανε εκτενή αναφορά στην προεκλογική τακτική του Κόμματος: "Αν συνδυάσετε αυτό που είπα προηγουμένως, ότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της διοίκησης της χώρας μας από την κυβέρνηση, και με τον "Καποδίστρια" και με άλλα που θα φέρει στη συνέχεια, είναι φανερό ότι θέλει σ' αυτές τις εκλογές να κυριαρχήσει, ώστε να μπορέσει καλύτερα να περάσει αυτό το σχεδιασμό. Εάν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδειχτούν δήμαρχοι που δε συμφωνούν με αυτές τις επιλογές, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Από εκεί προβάλλει για την κυβέρνηση η αναγκαιότητα να δώσει γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές για να περιορίσει ακριβώς τους πολίτες να υποστηρίξουν λίστες που συγκροτούν τίμιοι άνθρωποι, που θέλουν να προωθήσουν λύσεις στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λύσεις που δε θα είναι στην κατεύθυνση που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Εμείς σαν Κόμμα το έχουμε ξεκαθαρίσει από πολύ καιρό, ότι με τις θέσεις που έχουν τα άλλα κόμματα και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεννόηση πολιτική μαζί τους, δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν μπορούμε να συμπέσουμε. Εμείς θα στηρίξουμε λίστες που θα έχουν επικεφαλής κομμουνιστή ή και μη κομμουνιστή, λίστες όπου θα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που παλεύουν, γιατί θέλουν λύση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα των λαϊκών μας προβλημάτων και που αυτή τη στιγμή μπορεί να βρίσκονται και σε άλλα κόμματα. Για μας δεν είναι παράξενο να υπάρξει μία λίστα που να έχει επικεφαλής κομμουνιστή και ανθρώπους που να προέρχονται από άλλα κόμματα, από τη στιγμή που υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός και που η στάση τους συμπίπτει με τη δική μας στο ζήτημα προώθησης λύσης των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ούτε θα είναι παράξενο για μας να υπάρχει επικεφαλής ένας τίμιος άνθρωπος που μπορεί να ανήκει σε άλλο χώρο, αλλά που θα προωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και μέσα στις λίστες του να έχει και κομμουνιστές. Με ένα τέτοιο πνεύμα πάμε σε αυτές τις δημοτικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι θα γίνουν πολλές τέτοιες διεργασίες και θα δώσει αποτέλεσμα μια τέτοια τακτική του ΚΚΕ, στην κατεύθυνση της ανάδειξης τίμιων ανθρώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανθρώπων που δεν είναι δεμένοι, όπως σε μεγάλο βαθμό αρκετοί σήμερα, με τα "διαπλεκόμενα", όπως τα λέτε εσείς, συμφέροντα, αυτά που εμείς λέμε ότι έχουν γενικότερα σχέση με τους προσανατολισμούς που προωθεί στον τομέα της ΤΑ η Ευρωπαϊκή Ενωση".

Σε ερώτηση που ακολούθησε, τέθηκε το θέμα του αν υπάρχουν συναντήσεις του ΚΚΕ με άλλα κόμματα. Στην απάντησή του ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε: "Εμείς συναντιόμαστε με όλο τον κόσμο. Σαν Κόμμα δεν έχουμε επαφές, συναντήσεις για να συμφωνήσουμε σε κάτι. Αλλά σαν Κόμμα δεν είμαστε σε γυάλα. Οι βουλευτές μας, τα στελέχη μας συναντιούνται, συζητούνε με στελέχη και βουλευτές ακόμα κι από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ρωτήθηκε για το αν έγινε συνάντηση της ΓΓ, Αλ. Παπαρήγα, με το βουλευτή της ΝΔ και υπεύθυνο της ΟΚΕΤοπικής Αυτοδιοίκησης, Θ. Αναγνωστόπουλο. Δίνοντας σαφή απάντηση, είπε: "Μόνο με τον κ. Αναγνωστόπουλο; Εχουμε μια σειρά από συναντήσεις με στελέχη όλων των κομμάτων. Συναντήσεις που δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο. Προηγουμένως ρωτήσατε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία σε κομματικό επίπεδο μεταξύ του Κόμματός μας και των άλλων κομμάτων στις δημοτικές εκλογές. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια τέτοια συμφωνία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην προοπτική της «κεντροαριστεράς» (2006-09-10 00:00:00.0)
Πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας (2005-10-25 00:00:00.0)
Διεκδικητικό κίνημα και προς τους Δήμους και τις Νομαρχίες (2002-10-21 00:00:00.0)
Δεν αναιρούμε τις γενικότερες θέσεις μας για την πολιτική του ΣΥΝ (2002-09-19 00:00:00.0)
Οι δυνατότητες υπάρχουν και βρίσκονται στα χέρια μας (2002-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ