Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διεκδικητικό κίνημα και προς τους Δήμους και τις Νομαρχίες

Σε δηλώσεις της χτες βράδυ για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Τα αποτελέσματα του β΄ γύρου αποδεικνύουν ότι οι εκλογές του 2002 έχουν πιο έντονο πολιτικό και κομματικό χαρακτήρα σε σχέση με το 1998. Επομένως, τα συν και τα πλην του β΄ γύρου όσον αφορά στα κόμματα πρέπει να αντικριστούν με πολιτικό κριτήριο και με διεργασίες και ανακατατάξεις, που έγιναν κάτω από το πρίσμα της πολιτικής διάστασης που πήρε η εκλογική μάχη. Για μας αυτή καθαυτή η πολιτικοποίηση δεν είναι κακή. Το πρόβλημα είναι ότι οι απώλειες του κυβερνητικού κόμματος, εξ αιτίας της πολιτικής του, πέρασαν σε μεγάλο βαθμό στη ΝΔ, δεν επιτεύχτηκε το ρήγμα που θα έπρεπε να επιτευχτεί σε βάρος και των δύο κομμάτων. Επομένως, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει απέναντί του Τοπικές Αρχές, στην πλειοψηφία, είτε δήμους, είτε νομαρχίες, που θα είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορες, κυρίως όμως θα είναι απέναντί του στα μεγάλα προβλήματα.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό το καινούριο που πρέπει να σηματοδοτήσει η νέα τετραετία, από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός έντονου διεκδικητικού κινήματος προς τους δήμους και τις νομαρχίες, κάτι που δεν το είχαμε και την προηγούμενη τετραετία και την ακόμα προηγούμενη. Ελάχιστες ήταν οι φορές όπου οι δημότες, οι κάτοικοι ενός χωριού απευθύνθηκαν διεκδικητικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το καινούριο, λοιπόν, πρέπει να είναι αυτό. Παράλληλα, με τη διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στις δυνάμεις της αντίδρασης, απέναντι στην εργοδοσία, πρέπει να υπάρχουν διεκδικητικοί αγώνες, που θα κατευθύνονται και προς στους δημάρχους και προς τους νομάρχες, με βάση τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν και ανάλογα, βεβαίως, με τη στάση που θα επιδείξουν αυτές οι αρχές.

Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι θα υλοποιηθούν αυτά τα ιλουστρασιόν προγράμματα, που είχαν προβάλει στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

Συνεχίζουμε την προσπάθεια
για συσπείρωση δυνάμεων

«Οσον αφορά το ΚΚΕ -συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα- πέρα, βεβαίως, από την υποχρέωσή του, όπως κάνουμε κάθε φορά, να μελετά τα εκλογικά αποτελέσματα με πολιτικά κριτήρια, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, αλλά και εμπλουτίζοντας την πείρα μας από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, τη δράση μας για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, για την οργάνωση του λαού στα συνδικάτα και στις άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις, για τη συμπαράταξη όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων. Και αν θέλετε- και μέσα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει διαμορφωθεί ένας πόλος, που ποιοτικά είναι ισχυρότερος από πριν, ένας πόλος που θα δράσει ως δυναμική, θα έλεγα, φιλολαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις ηγεσίες. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθειά μας για τη συσπείρωση των δυνάμεων σε όλα τα κινήματα, μακριά βεβαίως από τους διάφορους μόνιμους ή προσωρινούς γυρολόγους της συνεργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συνεργασία είτε ως μοχλό άμεσης στήριξης του δικομματισμού, είτε έμμεσης.

Η πείρα μας από την κοινή δράση σε όλα τα κινήματα και τη συνεργασία που αναπτύχτηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θετική, και είναι το ξεχωριστό για μας στοιχείο που χαρακτηρίζει τη μάχη των τοπικών εκλογών του 2002. Θα πορευτούμε, θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε, μελετώντας και εμείς, όπως είναι φυσιολογικό, τα εκλογικά αποτελέσματα κατά νομό, κατά πόλη με ταξικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια.

Ηδη η ΚΕ έχει συνεδριάσει για κατ' αρχήν τοποθέτηση και θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το Νοέμβρη, με τη συμμετοχή στην επεξεργασία και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων όχι μόνο των στελεχών και μελών του Κόμματος, αλλά και ανθρώπων έξω από το Κόμμα, με αυτούς που συνεργαστήκαμε και όχι μόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ