Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Γνωμοδότηση για τους εισαγγελικούς λειτουργούς

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε γνωμοδοτικές επιτροπές και στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών φρουρών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτό προκύπτει από γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (του αντεισαγγελέα Γρ. Κανιαδάκη), μετά από ερώτημα που υπέβαλε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στη γνωμοδότησή του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου 2993/2002 δεν μπορούν οι εισαγγελείς και οι δικαστές να συμμετέχουν σε επιτροπές που έχουν γνωμοδοτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί δε θα συμμετέχουν στην αστυνομική επιτροπή του νόμου 2800/2000, η οποία εισηγείται αστυνομικά μέτρα για περιπτώσεις... διατάραξης της δημόσιας τάξης και... έκτακτες ανάγκες.

Επίσης, δε θα συμμετάσχουν στη γνωστή επιτροπή του νόμου της χούντας 794/1971, η οποία ισχύει ακόμη και αφορά στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι στην επιτροπή αυτή μέχρι τώρα συμμετείχαν ο νομάρχης, ο αστυνομικός διευθυντής και εισαγγελέας Πρωτοδικών, που εκφράζουν γνώμη για το αν θα πρέπει να διαλυθεί ή όχι δημόσια υπαίθρια συγκέντρωση και μετά να γίνει ή όχι χρήση όπλων. Η γνώμη του εισαγγελικού λειτουργού είναι συμβουλευτική και δε δεσμεύει την αστυνομική αρχή που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να πάρει αποφάσεις.

Τέλος, δεν επιτρέπεται σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προεδρεύει στην επιτροπή του νόμου 2134/1999, για την πρόσληψη ειδικών φρουρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ