Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απόφαση υπέρ της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ

Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος με άλλες μορφές, όπως η συγχώνευση ταμείων, υπογραμμίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με την τελευταία απόφασή του (5/2002) έκρινε πλέον οριστικά και αμετάκλητα ότι ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ) διατηρεί τη νομική του μορφή ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καθώς και την αυτονομία και αυτοτέλειά του, επισημαίνει το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους μετόχους μέλη του.

Η απόφαση αυτή εξηγεί το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ σημαίνει ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει ελεύθερα να εκλέγει τους αντιπροσώπους του, να διαχειρίζεται την περιουσία του και να προσφέρει στους ασφαλισμένους του τις παροχές, μέσα στο πλαίσιο του ιδρυτικού του νόμου και του καταστατικού του.

Τους τελευταίους τελευταίους εννέα μήνες, το ΑΕΔ κλήθηκε τρεις φορές για να επιλύσει το ζήτημα εάν τα Αστικά ή τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν τις σχετικές υποθέσεις με τον ΕΔΟΕΑΠ και που ουσιαστικά αμφισβητούσαν τη νομοθετικά κατοχυρωμένη νομική μορφή του Οργανισμού, ως ΝΠΙΔ.

Τις δυο πρώτες φορές το ΑΕΔ κλήθηκε μετά από αιτήσεις που άσκησαν η Ενωση Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (ΕΣΑΤ), καθώς και πρόσωπα φερόμενα ως μέλη της παραπάνω ένωσης. Την τρίτη φορά κλήθηκε αυτεπάγγελτα, ύστερα από αίτηση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, δηλαδή του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Στις δυο πρώτες δίκες, με τις υπ' αριθμ. 31/2001 και 36/2001 αποφάσεις του, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι αιτούντες στερούνται εννόμου συμφέροντος και για το λόγο αυτό απορρίφθηκαν οι αιτήσεις του, οριστικά και αμετάκλητα. Στην τρίτη εκδίκαση το ΑΕΔ, σε αντίθεση με τις δυο πρώτες δίκες που οι αιτήσεις απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, έκρινε στην ουσία την υπόθεση και αποφάνθηκε ότι αρμόδια δικαστήρια για να επιλύσουν τις αναφυόμενες μεταξύ των ασφαλισμένων και του Οργανισμού μας διαφορές, είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως αντίστοιχα δέχεται πάγια η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας τις τελευταίες δεκαετίες (όπως για το προσωπικό της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος κλπ.), μη θίγοντας όμως την ιδιωτικού δικαίου υφισταμένη νομική προσωπικότητα του ΕΔΟΕΑΠ.

«Ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει με άλλες μορφές (π.χ. συγχώνευση ταμείων)» υπογραμμίζει το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και γι' αυτό δηλώνει ότι βρίσκεται σε αδιάπτωτη επαγρύπνηση, αλλά και σε επαφή με τις τέσσερις επαγγελματικές ενώσεις, προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στον Τύπο μέσα στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τον ιδρυτικό του νόμο και το καταστατικό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ