ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Πρώτη προσέγγιση με φόντο το αίμα

Associated Press

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΑΛΙΛ.--

Ηταν μία πρώτη απόπειρα «προσέγγισης για τη σύνθεση της μελλοντικής μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ», αλλά οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και στην ίδια στη Νασρίγια, που έγινε με μοναδικό στόχο να εναντιωθεί σε αυτή τη Σύνοδο, και κυρίως η σφαγή στη Μοσούλη επισκίασαν την ίδια τη συνάντηση και έθεσαν το στίγμα: Ο εφιάλτης τώρα μόλις αρχίζει... Το κοινό ανακοινωθέν, μετά τις συνομιλίες, που αποτελείται από 13 σημεία και κυρίως η δέσμευση για επανάληψη συνομιλιών σε 10 μέρες ωχριούν μπροστά σε οτιδήποτε επιφυλάσσει το μέλλον του «μεταπολεμικού Ιράκ».

Στη σκιά του αρχαίου ναού Ζιγκουράτ, αφιερωμένου από τους αρχαίους Σουμέριους στη θεότητα της Σελήνης Νάνα, στα ερείπια της Ουρ, δηλαδή της Μεσοποταμίας, όπου διασταυρώθηκαν οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι, στο μέρος που φέρεται ότι γεννήθηκε ο Αβραάμ, κάτω από μία τέντα, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, αλλά και της ιρακινής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέστησαν άνω των 60 κατά άλλους 80 Ιρακινών, που εκπροσωπούν σιιτικές, σουνιτικές και κουρδικές οργανώσεις, όπως επίσης και οπαδοί της μοναρχίας και κατέληξαν, με ομόφωνη συναίνεση, να προσέλθουν σε νέα συνάντηση στις 25 Απρίλη.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, που θα ηγηθεί του πολιτικού σκέλους της κατοχής, που έχει βαπτιστεί «μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ», τονίζοντας: «Ενα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ θα αρχίσει σήμερα». «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, μα κανένα ενδιαφέρον να κυβερνήσουν το Ιράκ», βεβαίωσε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ.

Δυσχέρειες πάσης φύσεως

Αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες οργανώσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό Τύπο, μέρος έλαβαν εκτός του INC, το Εθνικό Ιρακινό Σύμφωνο (ΙΝΑ), το Πατριωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, η Ισλαμική Οργάνωση AL DAWA και επίλεκτα μέλη του κόμματος Μπάαθ, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς, «υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο είναι να καθοριστεί ο τρόπος της απομπααθοποίησης της πολιτικής ζωής φυσικά, αλλά και της συμφιλίωσης»!

Στη συνάντηση δε μετείχε, όπως είχε ήδη γνωστοποιηθεί, το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ - η μεγαλύτερη οργάνωση των σιιτών που διαθέτει 15.000 ενόπλους μαχητές. «Δε σκοπεύουμε να παραστούμε στη συνάντηση της Νασρίγια, γιατί δε θα είναι προς όφελος του ιρακινού λαού» ξεκαθάρισε ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης. «Από την αρχή, η ανεξαρτησία ήταν η διακήρυξή μας. Δε θα αποδεχτούμε την αμερικανική ομπρέλα ή την κυριαρχία οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε. Ενώ ο εκπρόσωπος του κινήματος, Χάμιντ Αλ Μπαγιατί, δήλωσε ότι «η διάσκεψη οργανώθηκε από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς και για λόγους αρχής δε δεχόμαστε να λάβουμε μέρος σε συνάντηση που έχει οργανωθεί από έναν Αμερικανό στρατηγό».

Στη σύνοδο δεν παρέστη επίσης και ο Αχμεντ Τσαλαμπί, το «πουλέν του Πενταγώνου» και επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, που εκπροσωπήθηκε μέσω αντιπροσώπου του. Βρετανός στρατιωτικός εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι Ιρακινοί θέλουν την κατά το δυνατό συντομότερη αποχώρηση των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων από τη χώρα τους.

Τα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν λάβει υπόσχεση από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη με παρατηρητές.

«Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, γιατί είχαν γίνει de facto σύμμαχος του Σαντάμ», υποστήριξε ο Τσαλαμπί σε συνέντευξή του στη γαλλική «Monde».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το μεταπολεμικό Ιράκ πρόκειται να διαιρεθεί σε κεντρικό, βόρειο και νότιο τμήμα και να κυβερνηθεί από τρεις Αμερικανούς με τη βοήθεια τριών Ιρακινών, αλλά χωρίς την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στις τάξεις όλων των κομμάτων των Κούρδων. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Τόμι Φρανκς θα είναι στρατιωτικός διοικητής για όλο το Ιράκ.

Κοινό ανακοινωθέν

Τέλος, κατά τις πρώτες αυτές συνομιλίες υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν, που αποτελείται από τα εξής 13 σημεία:

1) Το Ιράκ πρέπει να είναι δημοκρατικό κράτος.

2) Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ δεν πρέπει να βασίζεται σε μια κοινοτική ταυτότητα.

3) Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να οργανωθεί ως ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα, στη βάση όμως διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο.

4) Η κυριαρχία του νόμου θα είναι απόλυτη.

5) Το Ιράκ πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του σεβασμού της διαφοράς κυρίως του σεβασμού του ρόλου της γυναίκας.

6) Στις συνομιλίες θα εξεταστούν ο ρόλος που θα έχει η θρησκεία στο κράτος και την κοινωνία.

7) Στις συνομιλίες συζητήθηκε η αρχή σύμφωνα με την οποία ο ιρακινός λαός θα εκλέγει την ηγεσία του και αυτή δε θα του επιβάλλεται έξωθεν.

8) Πρέπει να απορρίπτεται η πολιτική βία και οι Ιρακινοί πρέπει να οργανωθούν άμεσα ώστε να περαιωθεί η αποστολή της ανασυγκρότησης του Ιράκ σε τοπικό, εθνικό επίπεδο.

9) Οι Ιρακινοί και η Συμμαχία πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα εκκρεμή θέματα της ασφάλειας και της παροχής βασικών κοινωφελών υπηρεσιών.

10) Πρέπει να καταργηθεί το κόμμα Μπάαθ και να εξαλειφθούν τα αποτελέσματά του στην ιρακινή κοινωνία.

11) Πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος με όλες τις εθνικές πολιτικές ομάδες για να ενταχθούν αυτές στην παρούσα διαδικασία.

12) Η σύνοδος καταδικάζει τις λεηλασίες που έγιναν και την καταστροφή των επίσημων εγγράφων.

και 13) Η ιρακινή αντιπροσωπεία στη σύνοδο ενέκρινε με ψήφο επανάληψη των συνομιλιών σε 10 ημέρες, σε τοποθεσία που θα οριστεί, και με επιπλέον ιρακινή συμμετοχή και θέμα την άσκηση της εξουσίας κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται, πανταχόθεν, οι αντιδράσεις στις αμερικανικές κατηγορίες

«Αν πληγεί η Συρία, ανοίγει ο δρόμος για πόλεμο στο Ιράν, γι' αυτό και η Τεχεράνη δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη», δήλωνε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΚΑΪΡΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πτυχές της συριακής πολιτικής και είναι γνωστές στη συριακή ηγεσία», επανέλαβε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, σπεύδοντας να χαμηλώσει τους τόνους συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια επίθεσης ούτε για τη Συρία ούτε για κάποια άλλη χώρα». Στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας απέφυγε να αναφερθεί και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία, όμως, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Συρία «υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις και έχει δώσει καταφύγιο στα απομεινάρια του ιρακινού καθεστώτος και αυτό είναι απαράδεκτο». Στο χαρακτηρισμό της Συρίας ως «κράτους παρία» επέμεινε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στο πλευρό των ΗΠΑ έσπευσε να συμπαραταχτεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο, επίσης, Αυστραλός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο υποστηρίζοντας ότι «την περίοδο 1997-1999, υπήρχαν ενδείξεις ότι Συρία και Ιράκ συνεργάζονται στενά στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής».

Προκλητικός Σαρόν

«Επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον Σύρο Πρόεδρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Αριέλ Σαρόν εκτίμησε ότι ο Μπάσαρ αλ Ασαντ «έκρινε λάθος την ιρακινή κρίση αρνούμενος να συμπαραταχτεί με τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, αν και ήταν πασιφανές ότι το Ιράκ θα ηττηθεί. Το ίδιο λάθος μπορεί να κάνει και απέναντι στο Ισραήλ».

Ο Σαρόν υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα προς τις ΗΠΑ, όσον αφορά στη Συρία, τα οποία περιμένει να υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ζητά τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας των γραφείων των παλαιστινιακών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» στη Δαμασκό, την απομάκρυνση του σώματος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν από την κοιλάδα Μπεκάα, τη διακοπή των σχέσεων Ιράν-Συρίας, τη διάλυση, μετά από συριακή εντολή, της «Χεζμπολάχ» από το Νότιο Λίβανο και την απομάκρυνση των πυραύλων της «Χεζμπολάχ» που στοχεύουν το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ραανάν Γκισίν, επαναλάμβανε, χτες, με βεβαιότητα ότι η Συρία «αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής, έχει χημικά όπλα μεγάλης εμβέλειας και διαθέτει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ».

Απορρίπτει η Δαμασκός

«Η όξυνση των απειλών και των κατηγοριών κατά της Συρίας στοχεύει στην επιρροή των εθνικών της αποφάσεων και στο στιγματισμό του κύρους της», υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, το συριακό Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση οι κατηγορίες χαρακτηρίζονται «ψέματα και κατασκευάσματα» και εκτιμάται ότι εξυπηρετούν «τις επεκτατικές βλέψεις και τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή».

Το συριακό ραδιόφωνο απηύθυνε έκκληση αλληλεγγύης σε όλο τον αραβικό κόσμο, τονίζοντας ότι πρέπει ενωμένος να αντιμετωπίσει τα «σιωνιστικά σχέδια για εξαφάνιση κάθε αραβικού ίχνους από την περιοχή». Ο συριακός Τύπος εκτιμούσε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στο Ιράκ για να προωθήσει τα επιθετικά του σχέδια και ότι οι ΗΠΑ, εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά της Συρίας, επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα τεκταινόμενα στο Ιράκ προκειμένου να εγκαταλειφθεί ο ιρακινός λαός στην τύχη του.

Ο Σύρος Πρόεδρος, προς το παρόν, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση. Χτες ο Αλ Ασαντ συναντήθηκε με τον Σουδανό Πρόεδρο, Ουμάρ Χασάν Αχμάντ αλ Μπασίρ, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκε με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ο' Μπράιαν, ο οποίος μίλησε για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και εκτίμησε ότι «η Δαμασκός ανταποκρίνεται θετικά στις απόψεις της Ντάουνινγκ Στριτ».

Οξύνονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις

«Η Συρία έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν ανήκει σε κανένα κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», επανέλαβε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας επισταμένα να τη χαρακτηρίσει «κράτος-παρία». Ο Στρο εκτίμησε ότι «η συριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά έξυπνη και δρα με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία της χώρας», ερχόμενος, ουσιαστικά, σε αντίθεση με τις αμερικανικές και τις ισραηλινές απόψεις.

«Φίλο κράτος» χαρακτήρισε τη Συρία και ο Ισπανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είναι και θα παραμείνει φίλη χώρα και δεν πρόκειται να γίνει στόχος στρατιωτικής επίθεσης». «Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι η Συρία προχώρησε σε δοκιμές χημικών όπλων, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νοέλ Λενουάρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι νέες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία απόδειξη για τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Συρίας», και συμπλήρωσε ότι «η Αγκυρα επιθυμεί καλές σχέσεις με τους γείτονες και σταθερότητα στην περιοχή». «Αυτοσυγκράτηση και χαμηλούς τόνους», συνέστησαν στις ΗΠΑ η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία, της οποίας ο ΥΠΕΞ συνομίλησε, τηλεφωνικώς, με τον Κόλιν Πάουελ για το θέμα.

«Οι Αμερικανοί δε βρήκαν ακόμη τα απαγορευμένα όπλα για τα οποία κήρυξαν τον πόλεμο στο Ιράκ και τώρα κατηγορούν για τον ίδιο λόγο τη Συρία. Είναι σαφές ότι είναι αναξιόπιστοι οι ισχυρισμοί τους», δήλωνε, με γραπτή του ανακοίνωση, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται στο στρατιωτικό στόχο των ΗΠΑ η μία αραβική χώρα μετά την άλλη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πάντως, ήταν η πρώτη παρέμβαση Ιρανού αξιωματούχου στο θέμα. Ο Μοσέν Ρεζαγέ, νυν γραμματέας του Συμβουλίου Διαιτησίας του Ιράν και πρώην διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, εκτίμησε ότι «αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, ανοίγει ο δρόμος για να κηρύξουν τον πόλεμο στο Ιράν. Η Τεχεράνη, φυσικά, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και αν υπάρξει πλήγμα κατά της Συρίας δε θα μείνει ουδέτερη, όπως έπραξε με το Ιράκ. Αλλωστε, η Συρία είναι η μόνη αραβική χώρα που βοήθησε το Ιράν στον 8ετή ιρανο-ιρακινό πόλεμο».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Καλούνται «επειγόντως» οι γείτονες

ΡΙΑΝΤ.-

«Εκτακτη σύνοδο» των χωρών που συνορεύουν με το Ιράκ, συγκαλεί η σαουδαραβική ηγεσία, την Παρασκευή, στο Ριάντ, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων «SPA». Στην ανακοίνωση, δε δίνονται ιδιαίτερες διευκρινίσεις, πέραν του ότι τονίζεται πως το θέμα της συνάντησης είναι «οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ». Δε γίνεται, επίσης, αναλυτική καταγραφή των χωρών που καλούνται σε επίπεδο ΥΠΕΞ, αν και είναι γνωστό ότι με το Ιράκ, εκτός από τη Σ. Αραβία, συνορεύουν το Κουβέιτ, η Ιορδανία, η Συρία, η Τουρκία, το Ιράν.

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Συμμετοχή στην «ανοικοδόμηση»

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε χτες την αποστολή 3.000 ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Η αποστολή θα περιλαμβάνει και στρατιώτες, όπως και περίπου 400 καραμπινιέρους που θα συμβάλλουν στην «τήρηση της τάξης».

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα αναχωρήσουν για το Ιράκ, αλλά σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Φράνκο Φρατίνι, αυτό θα γίνει σύντομα, ακόμα και χωρίς πρωτοβουλία του ΟΗΕ...

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη δανική κυβέρνηση (πιστή σύμμαχό τους) να διευθύνει μία ταξιαρχία της διεθνούς δύναμης που θα αναλάβει τη «σταθεροποίηση» του Ιράκ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η Κοπεγχάγη είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα ότι θα αποστείλει περίπου 380 στρατιώτες και 20 ως 25 αστυνομικούς στο Ιράκ για να λάβουν μέρος στην «τήρηση της τάξης». Το αίτημα της Ουάσιγκτον απαιτεί το διπλασιασμό του αριθμού της δύναμης αυτής. Ο Ράσμουσεν, πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή, αλλά πρόσθεσε «πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των χωρών που θα συμβάλουν στη δύναμη αυτή και στη σύνθεσή της» προτού η Δανία αποφασίσει ν' απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα.

«Εκοψαν» τον αγωγό Συρίας - Ιράκ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν άφησε χτες καμία αμφιβολία για τη «μέλλον» του πετρελαιαγωγού Ιράκ - Συρίας... Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Ράμσφελντ επιβεβαίωσε πως οι «στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας» έλαβαν σχετική εντολή και στη συνέχεια διέκοψαν τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού από το Ιράκ στη Συρία... Ο υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να δώσει και την εξήγηση - πρόσχημα: «Εγινε, επειδή παραβιαζόταν από το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς το διεθνές πετρελαϊκό εμπάργκο με την εξαγωγή ποσοτήτων ιρακινού πετρελαίου στη Συρία, μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

Η Συρία, πάντως, έχει αρνηθεί τους παραπάνω ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους, επισημαίνοντας πως αυτού του είδους οι κατηγορίες «εκτοξεύονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των διαφόρων συμφερόντων του Ισραήλ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ