ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πήραμε ένα μάθημα πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να σωθούμε

Ο Ν. Πατεράκης
Ο Ν. Πατεράκης
Ο Νίκος Πατεράκης από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Μινώα Πεδιάδος, σημείωσε ότι δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος στην περιοχή, παρότι η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις 27 Σεπτέμβρη. «Μέσα από την καταστροφή γεννήθηκε η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η ανθρωπιά, ξεπήδησαν κι αρπακτικά κοράκια όμως, για τα οποία ο σεισμός ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για να θέσουν το ζήτημα της ανοικοδόμησης (...) κοιτάνε δεξιά - αριστερά με το βλέμμα στα φιλέτα της περιοχής», τόνισε.

Ωστόσο πρόσθεσε πως μέσα απ' τα ερείπια ξεπήδησε και η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων μετά από λαϊκή συνέλευση κατοίκων, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να τον φτιάξουν καλύτερο από πριν. «Τεράστιες οι δυνατότητες της επιστήμης για αντισεισμική θωράκιση και ζητούμε να εφαρμοστούν στο νέο σχέδιο, να αναπτυχθεί η περιοχή σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων, αυτό ζητάμε» σημείωσε και καταλήγοντας επεσήμανε: «Στο σεισμό αυτόν πήραμε ένα μάθημα, ότι μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να σωθούμε», ενώ παρέθεσε τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων και εξέφρασε τις ευχαριστίες τους για την αλληλεγγύη που έχουν δεχτεί απ' όλη την Ελλάδα.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Ο Γ. Σταματάκης από την Επιτροπή Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών τόνισε πως «τα προβλήματα είναι γνωστά, όμως μέσα απ' το πρόβλημα, απ' αυτούς που έχουν το πρόβλημα προκύπτουν και οι λύσεις» και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος σεισμός ήταν το κερασάκι στην τούρτα, όλο το καλοκαίρι εξελισσόταν και υπήρχε μια γενική αδράνεια (...) η Επιτροπή που συγκροτήσαμε είδε τα άμεσα και αμέσως επεξεργάστηκε αιτήματα για την επιβίωση της κοινωνίας... Ολη η διαδικασία των επιτροπών, των αιτημάτων, όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να συντονιστεί και ήδη γίνεται προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο όπου όλοι οι φορείς, επιτροπές, αγροτικοί σύλλογοι, διάφοροι φορείς που έχουν πληγεί, μπαίνουν στη διαδικασία να συντονιστούν πάνω σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που είναι λογικά (...) ένα χωριό μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, άρα πιέζουμε συντονισμένα, ο ρόλος μας είναι να βγούμε προς τα έξω, να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο πάνω στα αιτήματα και να παλέψουμε, γιατί η εμπειρία έχει δείξει 22 χρόνια ακόμα σε κοντέινερ...».

Θα βρουν τους αγρότες μπροστά τους

Ο Γ. Σταματάκης
Ο Γ. Σταματάκης
Ο Μ. Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ανέφερε ότι ο σεισμός ήρθε να επιδεινώσει τα προβλήματα που οι αγρότες αντιμετώπιζαν από πριν και ήταν ήδη πολύ μεγάλα. «Γονάτισε το αγροτικό νοικοκυριό, ζημιές στις αγροτικές κατοικίες, στα υπόστεγα, σε αποθήκες, κι όποιος κατέχει από αγροτιά, δύσκολα ξεπερνιέται αυτή η καταστροφή. Ο συνδυασμός του αβάσταχτου κόστους παραγωγής, η ακαρπία η φετινή στις ελιές, οι κουτσουρεμένες επιδοτήσεις, οι δυσκολίες τού πώς θα ταΐσουν οι βοσκοί τα κοπάδια τους, έρχεται και η καταστροφή του σπιτιού σου, αυτό είναι εξαντλητικό σε συνδυασμό με το κόστος ζωής. Ο ΕΛΓΑ κάνει το κορόιδο (...) θέλουν τακτοποιημένα κτίρια για να αποζημιωθούν (...) Τους λέμε καθαρά ότι θα μας βρουν μπροστά τους, στους δρόμους με τα τρακτέρ, αυτό ξέρουμε να το κάνουμε (...) Το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη για κρατική στήριξη. Είναι πολλά αυτά που ζητάμε; Είναι δύσκολα; Πώς καταφέρνουν τους επιχειρηματικούς φαγάνες και τους ενισχύουν με εκατομμύρια. Γι' αυτό συνάδελφοι αγρότες να είμαστε έτοιμοι, με γερούς Αγροτικούς Συλλόγους, μια γροθιά με τους εργάτες μαζί, γιατί μπροστά μας έχουμε αγώνες για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Ο Μ. Καρκαβάτσος
Ο Μ. Καρκαβάτσος
Από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Μίνωα Πεδιάδος ο Ν. Μανωλακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση που επικρατεί είναι σχεδόν σαν να βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του σεισμού. Οι έλεγχοι στα ακίνητα γίνονται σε πολύ αργούς ρυθμούς, οι κατεδαφίσεις σε επικίνδυνα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα δεν γίνονται, με τον κίνδυνο να έχουμε και άλλα θύματα. Ο κόσμος συνεχίζει να μένει σε ακατάλληλα σπίτια, γιατί δεν έχει πού να πάει, οι οικίσκοι που έχουν έρθει δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες, αλλά ακόμη κι αυτοί που στήθηκαν είναι χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (...) Και δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε να παλέψουμε και με το θηρίο της γραφειοκρατίας, με ένα σωρό χαρτιά που πρέπει να καταθέσουμε για να πάρουμε αυτά τα λίγα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (...) Χρειάζεται εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης όλων των σεισμόπληκτων για τη σίτιση, στέγαση και αποζημιώσεις, να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες των δήμων και Περιφέρειας. Εμείς ως Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων δήμου Μινώα Πεδιάδος θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας απέναντι σε δήμο, Περιφέρεια, κυβέρνηση».

Η Θάλεια Πετράκη, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στις διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων, κατήγγειλε ότι «ενημερώνουμε εμείς τους ανθρώπους για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους, δεν υπάρχει καμία ενημέρωσή τους (...) Η ΔΑΕΦΚ που ήρθε εδώ ήταν η ίδια που πήγε στη Σάμο, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Εύβοια, παντού, υποστελεχωμένη υπηρεσία, ακόμα δεν έχουν δει φακέλους του σεισμού της Σάμου (...) Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα αργήσει πάρα πολύ και η αποζημίωση των ανθρώπων όση πάρουν και ότι θα αργήσουν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια να πάρουν όλη τη χρηματοδότηση για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους (...) Επίσης το κράτος λέει ότι 80% θα υπάρξει χρηματοδότηση, κάτι που δεν ισχύει, γιατί τα τιμολόγια με τα οποία θα βασιστεί το κράτος είναι βασισμένα σε τιμολογήσεις του 2011, όταν η οικοδομή είχε κάτσει κι όλα τα οικοδομικά υλικά ήταν στον πάτο (...) είναι απίστευτα χαμηλή η τιμή για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Η χρηματοδότηση τελικά θα είναι το πολύ 50% (...) πρέπει να γίνει ανατίμηση τιμολογίων, να στελεχωθεί η υπηρεσία με παραρτήματα εδώ και έτσι μόνο θα καταφέρουμε να μην περάσουν χρόνια για να φτιαχτούν τα σπίτια».

Πολύ σοβαρά προβλήματα για 1.500 μαθητές

Ο Ν. Μανωλακάκης
Ο Ν. Μανωλακάκης
Η Τζένη Μπιτσάκη από την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης υπογράμμισε ότι «οι γονείς ζουν μέρες πρωτόγνωρες στην περιοχή μας (...) τα παιδιά τους που έζησαν τις τραγικές στιγμές του σεισμού σε κτίρια που φάνηκε, γιατί τα περισσότερα σχολεία σταμάτησαν να λειτουργούν, ότι μας βρήκε απροετοίμαστους (...) Τι κάναμε πριν τον σεισμό; Για να μετράμε σήμερα τόσα σχολεία κλειστά; (...) Εχουν δρομολογηθεί προσωρινές λύσεις των οικίσκων μέχρι να φτιαχτούν τα σχολεία, με πολύ αργούς ρυθμούς, προχειρότητες και χωρίς να επαρκούν... Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου είχαν πολύ σοβαρές ζημιές και μάλιστα μερικά απ' αυτά δεν έχουν ακόμα καμία μελέτη και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, όπως το γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών. Ανάμεσα στους 1.500 μαθητές βρίσκονται πάρα πολλοί που ετοιμάζονται για πανελλαδικές μέσα σε μια κατάσταση ανασφάλειας, χωρίς να μας έχει δοθεί καμία απάντηση απ' το υπουργείο για ποσόστωση (...) Τι έχουμε ως τώρα; Γιατί υπάρχει κι ένα παιχνίδι εντυπώσεων ότι όλα βαίνουν ομαλά (...) έχουμε δύο δημοτικά σε οικίσκους σε δύο βάρδιες, ένα Δημοτικό που έχει ελλείψεις, ένα Γυμνάσιο και Λύκειο σε οικίσκους που κάνει τις μισές ώρες, ένα ΕΠΑΛ που δεν έχει καθόλου οικίσκους και τα παιδιά δεν κάνουν παρά μόνο τηλεκπαίδευση, που πολλά δεν έχουν ούτε σπίτι, καμία μέριμνα για σίτιση, καμία υποστήριξη της Γ' Λυκείου, τα τμήματα ένταξης χωρίς τάξεις και μια απόφαση για συγχώνευση του Δημοτικού Θραψανού, υποβάθμισής του δηλαδή. Οι γονείς έχουν έναν δρόμο, να παλέψουν συντονισμένα και σ' αυτό τους καλούμε, στο να μην κάνουμε καμία έκπτωση στα αιτήματά μας».

Ο Μ. Λαμπράκης
Ο Μ. Λαμπράκης
Ο Μ. Λαμπράκης από το Αθλητικό Σωματείο μπάσκετ Αρκαλοχωρίου επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Εχουμε γύρω στους 150 αθλητές (...) Είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε τους προπονητές, να πληρώνουμε τα πάντα σε όλες τις δραστηριότητες που συμμετέχουμε, η μόνη πηγή εσόδων είναι ένα μικρό αντίτιμο που δίνουν οι γονείς και κάποιες χορηγίες απ' τις τοπικές επιχειρήσεις. Συναισθανόμενοι την κατάσταση είπαμε στους γονείς να μην πληρώσουν, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, άρα είμαστε ξεκρέμαστοι (...) τα κλειστά γυμναστήρια έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σεισμόπληκτους, οπότε εμείς είμαστε στον αέρα (...) μεταφερόμαστε στο Ηράκλειο για προπόνηση, το κόστος μεταφοράς είναι μεγάλο, όμως δεν έχουμε καθόλου έσοδα (...) ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των κλειστών χώρων αφού βρεθεί λύση για τους σεισμόπληκτους (...) και ζητάμε και μια έκτακτη επιχορήγηση απ' την πολιτεία (...) Να μην περάσουν οι μέρες και ξεχαστούμε πάλι μετά».

Από τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», ο Μ. Κοκολάκης δήλωσε ότι θα αποστείλει στο ΚΚΕ υπόμνημα του Συλλόγου που αφορά στα προβλήματα των σεισμόπληκτων και στις προτάσεις επίλυσής τους, ιεραρχώντας τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, καθώς μόνο ένα 30% είναι ανοιχτό κι αυτό υπολειτουργεί. Πρόσθεσε ότι αν και έχουν σοβαρές ζημιές, τα κτίριά τους χαρακτηρίζονται πράσινα γιατί τέθηκε το δίλημμα «πράσινοι και ανοιχτοί ή κίτρινοι και κλειστοί», με συνέπεια να απαιτείται τώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να αποκαταστήσουν οι ίδιοι τις ζημιές. Ακόμα, διαφώνησε με την πρόβλεψη για αποζημίωση 150 τετραγωνικών, λέγοντας ότι θα πρέπει κάποιος να επιλέξει αν θα φτιάξει την επιχείρηση ή το σπίτι του, όπως και με την απόφαση για αποζημίωση με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αφού αυτό αποβαίνει σε βάρος κτισμάτων σε χωριά.

Η Τζένη Μπιτσάκη
Η Τζένη Μπιτσάκη
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος μέχρι σήμερα.


Η Θάλεια Πετράκη
Η Θάλεια Πετράκη

Ο Μ. Κοκολάκης
Ο Μ. Κοκολάκης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ