ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΠΕ - «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Το δικαίωμα για την Υγεία δεν είναι υποχρεωτικό... »

Απαράδεκτες «οδηγίες» για την επιστροφή στην εργασία υγειονομικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

«Το δικαίωμα στη ζωή δεν αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωση και εάν κάποιος δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα για την υγεία, δεν υποχρεούται. Επομένως δικαιούται να μην ασκήσει το δικαίωμα στην υγεία. Οποιος δηλώνει ότι οικειοθελώς επιστρέφει στην εργασία του παρά την πανδημία, υπάγεται στη διάταξη αυτή, ήτοι έχει το δικαίωμα να μην φροντίζει την υγεία του, γιατί δεν αποτελεί υποχρέωσή του να φροντίζει την υγεία του».

Οι παραπάνω απαράδεκτες... «οδηγίες» είναι η έγγραφη απάντηση της 2ης ΥΠΕ, που φέρει την υπογραφή του υποδιοικητή Π. Αλεβίζου, προς τη διοίκηση του «Τζάνειου» Νοσοκομείου, σε ερώτημα για την... «οικειοθελή επιστροφή εργαζομένων» που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Απογείωση» της «ατομικής ευθύνης»... από την ανάποδη

Σε μία «απογείωση» της περιβόητης «ατομικής ευθύνης»... από την ανάποδη (αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο και το ίδιο αποτέλεσμα), οι εν λόγω «οδηγίες», στο φόντο και της τεράστιας υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, αναγνωρίζουν στους εργαζόμενους το... «δικαίωμα να μη φροντίζουν την υγεία τους» (!), αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την «ατομική ευθύνη» για οτιδήποτε μπορεί να τους συμβεί, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από οποιαδήποτε ευθύνη και υποχρέωση το κράτος και την εργοδοσία.

Ως ιδεολογικό περίβλημα της παραίτησης του εργαζόμενου από τη διεκδίκηση όρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, καθώς και του κράτους από την υποχρέωση να ελέγχει και να επιβάλλει στους εργοδότες αυτούς τους όρους, αξιοποιείται το αντιδραστικό ιδεολόγημα του ...«δικαιώματος στην αυτοπροσβολή».

Στην ίδια απάντηση, μάλιστα, μέσα από πλήθος αντιφάσεων και επικλήσεων σε συνταγματικά άρθρα, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ ισχυρίζεται ότι οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στις μονάδες Υγείας... διαφέρουν από τους υπόλοιπους,«διότι οι υποχρεώσεις των νοσηλευτικών μονάδων είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ισχύοντος Συντάγματος, το Κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες υγεία και γι' αυτό οι κρατικές μονάδες παροχής υγείας έχουν διαφορετική αντιμετώπιση για όλα τα θέματα, όπως έχει η δικαιοσύνη και ο Στρατός του Κράτους μας. Για αυτό είναι δυνατή η οικειοθελής διακοπή της ειδικής άδειας εργαζομένων σε μονάδες που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας»!

«Αποδέχεται οποιαδήποτε βλάβη ή οτιδήποτε ήθελε συμβεί...»

Η κατεύθυνση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, και κατ' επέκταση της κυβέρνησης που την έχει διορίσει, συνιστά ωμή παραβίαση της κρατικής ευθύνης για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και μάλιστα απαιτεί τη συναίνεσή τους με υπογραφή.

Το έγγραφο της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ με τις απαράδεκτες «οδηγίες»
Το έγγραφο της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ με τις απαράδεκτες «οδηγίες»
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι είναι «υποχρέωση σε όποιον επιθυμεί να επιστρέψει, να υπογράψει σε υπεύθυνη δήλωση (Ν.105) ότι:

α) επιθυμεί κατόπιν δικής του βουλήσεως, χωρίς οιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση τη διακοπή ειδικής άδειας που προβλέπεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας (...)

γ) αποδέχεται οποιαδήποτε βλάβη ή οτιδήποτε ήθελε συμβεί εξαιτίας της οικειοθελούς επιστροφής του».

Η υποχρέωση του κράτους να θωρακίσει την υγεία του λαού με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και τις αναγκαίες εφεδρείες, σε ένα αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από κράτος δημόσιο σύστημα Υγείας, μετακυλίεται στους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές Υγείας, που καλούνται να υπογράψουν ότι... «με δική τους βούληση» είναι αναλώσιμοι! Να μπαίνουν σε καραντίνα 7 μέρες αντί για 14 όταν νοσήσουν με κορονοϊό. Να επιστρέφουν «οικειοθελώς» για δουλειά, όταν είναι γνωστό ότι ο εθελοντισμός στους χώρους δουλειάς με τις τεράστιες ελλείψεις επιβάλλεται με το «πιστόλι στον κρόταφο». Να αποποιηθούν το δικαίωμα να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή τους και να παραχωρήσουν στον εκάστοτε εργοδότη το δικαίωμα να τους εκθέτει σε επαγγελματικούς κινδύνους. Να γίνουν το «παράδειγμα» για να ανοίξει αντίστοιχη απαράδεκτη «φάμπρικα» σε άλλους κλάδους που θα κρίνεται ότι θα πρέπει να έχουν «διαφορετική αντιμετώπιση»...

Απάντηση βέβαια σε όλη αυτή την επιχείρηση δίνουν οι συνεχείς κινητοποιήσεις των υγειονομικών, η πάλη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, ο κοινός αγώνας σωματείων και μαζικών φορέων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης για την Υγεία

Από τη σύσκεψη των φορέων
Από τη σύσκεψη των φορέων
Σύσκεψη για την Υγεία, τα συμπεράσματα από την πανδημία και τις διεκδικήσεις που πρέπει να προταχθούν, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Γαλάτσι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και της Επιτροπής Συνταξιούχων της περιοχής και με τη συμμετοχή πολλών φορέων.

Χαρακτηριστικά, στο δήμο Γαλατσίου, τα 2 από τα 3 κοντινότερα νοσοκομεία στην περιοχή έχουν κλείσει (το 7ο Θεραπευτήριο στην Καυταντζόγλου έχει κλείσει από το 2012, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων στην οδό Χαλκίδος έκλεισε το 2013, ενώ μετατράπηκε τελικά το 2018 σε Κέντρο Υγείας). Το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» κατά τη διάρκεια της καραντίνας μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Το Κέντρο Υγείας Γαλατσίου, δηλαδή η μοναδική δημόσια δομή στο Γαλάτσι, καλείται με 20 γιατρούς να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 100.000 κατοίκων. Το δημοτικό ιατρείο υπολειτουργεί, παρέχοντας κάποιες ελάχιστες υπηρεσίες. Παράλληλα, χωρίς προσωπικό παραμένουν οι χώροι που δημιουργήθηκαν για ιατρεία στο Αλσος και στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

«Ολα αυτά χρειάζονται να αντιμετωπιστούν», σημείωσε η Μαρία Μαύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου. «Δεν γίνεται να μην μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού για τα παιδιά μας, τους γονείς μας, να μην μπορούμε να εξεταστούμε και από πάνω να χρυσοπληρώνουμε για φάρμακα, μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις. Εδώ και τώρα χρειάζεται ένα δημόσιο δίκτυο ΠΦΥ, που θα είναι πλήρως στελεχωμένο από εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ούτως ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων».

Η ίδια πολιτική που τσακίζει επί χρόνια μισθούς και συντάξεις, τόνισε, είναι αυτή που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και «ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας». Μετατρέπουν την Υγεία «σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που μετατρέπει σε ευνοϊκό πεδίο για μπίζνες και κερδοφορία τον τομέα της Υγείας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ενωση Γαλατσίου», Ενωση Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Γαλατσίου, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Γαλατσίου, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου «Η Αγία Ειρήνη», Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Γαλατσίου, Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου, Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου, Σύλλογος Θεσσαλών «Η Αργώ», Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς αναφέρουν ότι θα συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Καμία απόλυση συμβασιούχων. Να ανοίξουν τώρα κλίνες ΜΕΘ, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία που λειτουργούν με το άθλιο καθεστώς των ράντζων. Ενίσχυση των δομών ΠΦΥ, άμεση στελέχωση του ΚΥ Γαλατσίου, με όλες τις ειδικότητες. Εξασφάλιση αθλητίατρου στους χώρους άθλησης, δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου στις έγκυες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Καταγγέλλει επιχείρηση φίμωσης των εργαζομένων

«Πρακτικές τρομοκράτησης και επιβολής εργασιακού μεσαίωνα» στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι «καλούνται» από τη συντονίστρια του ΚΥ Μυτιλήνης να υπογράψουν ονομαστική κατάσταση που συνοδεύεται από το εξής απαράδεκτο έγγραφο: «Σας παρακαλούμε πολύ, με αφορμή την ανώνυμη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατόπιν συζητήσεως με τη 2η ΥΠΕ, ότι δεν υπάρχουν παράπονα νοσηλευτριών για τα οφειλόμενα ρεπό και συνεχιζόμενες βάρδιες, να υπογράψετε ονομαστικά τη σύμφωνη γνώμη σας».

Οπως υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, «τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές δεν μπορούν ούτε θα καταφέρουν να κάμψουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη δράση του, τους εργαζομένους (...) Σε εργασιακούς χώρους Υγείας, όπως το ΚΥ Μυτιλήνης, το νοσηλευτικό προσωπικό εκτός των άλλων έρχεται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση, η οποία οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας και επιδείνωση των συνθηκών. Είναι υποχρεωμένοι δηλαδή, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της συντονίστριας αλλά και την πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της Υγείας εν μέσω πανδημίας, να αντεπεξέλθουν στα "βεβαρημένα" καθήκοντά τους χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία, φτάνοντας πολλές φορές σε όρια εξάντλησης λόγω των συνεχιζόμενων υπηρεσιών».

Το ΕΚ Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους του ΚΥ Μυτιλήνης να μην υπογράψουν αυτό το έγγραφο και απαιτεί από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου να ζητήσει την άμεση ανάκλησή του. Διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους του ΚΥ να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό, να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια από τις συνεχιζόμενες βάρδιες στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ