Ευρεία σύσκεψη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αθλητικών φορέων της πόλης, την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, συγκαλεί ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης
Στην πρόσκληση που έχει αποσταλεί σε όλες τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αθλητικές οργανώσεις του Δήμου Πάτρας εκφράζεται «η πεποίθηση ότι κανένας δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορα την εξαθλίωση ολοένα και περισσότερων συνανθρώπων - συμπολιτών μας και πολύ περισσότερο των νέων», ενώ κρίνεται η καθολική συμμετοχή των οργανωμένων αθλητικών φορέων «καθοριστική για την επιτυχία του αγώνα κατά της ανεργίας», δεδομένου ότι «η ανεργία έχει αναδειχθεί πλέον σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα που ζητάει επιτακτικά άμεση λύση».
Να σημειώσουμε ότι το περίπτερο θα λειτουργεί καθημερινά για όλο το διάστημα μέχρι την πορεία, με την ευθύνη των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Χτες, βρέθηκε στο περίπτερο ο Κώστας Πελετίδης, ο οποίος και ενημέρωσε τους διερχόμενους για το περιεχόμενο και τους στόχους της πορείας.
Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., θα γίνουν δύο λαϊκές συνελεύσεις, όπου θα ενημερωθούν οι πολίτες για την πορεία. Η μία θα γίνει στη Δημοτική Ενότητα Ρίου, με ομιλητή τον αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα, και η άλλη στη Δημοτική Ενότητα Παραλίας, στα Ροΐτικα (αίθουσα Τσίγκα), με ομιλήτρια την αντιδήμαρχο Ιουλία Γιαννιτσοπούλου.
Περιοδείες σε ξενοδοχεία, τράπεζες, εργοτάξια και στο αεροδρόμιο έκαναν, χτες, τα στελέχη του ταξικού κινήματος που συμμετέχουν στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Είχε προηγηθεί, το πρωί, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να παρουσιάσουν την κεντρική διακήρυξη μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Δόθηκαν, επίσης, για μία ακόμα φορά τα στοιχεία για τη μεγάλη σε έκταση νοθεία που καταγράφεται σε μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων, με στόχο την αλλοίωση σε βάθος των πραγματικών συσχετισμών στο συνέδριο.
Από την εισηγητική τοποθέτηση, που έκανε ο Γιώργος Πέρρος, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους, στην ένταση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, στη συλλογική, αγωνιστική δράση. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αγωνιστικής απάντησης με νέα 48ωρη απεργία μπροστά στην επίθεση που κλιμακώνεται, σε βάρος των δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Ολη την υπόλοιπη μέρα και μέχρι αργά το απόγευμα που ξεκίνησε το συνέδριο, στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν σε χώρους δουλειάς και συμμετείχαν σε συσκέψεις, για να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους και να ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Κυρίως, όμως, για να συζητήσουν μαζί τους τη διέξοδο από το Γολγοθά που βιώνει η εργατική τάξη με τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα.
Αναφερόμενος στη μεγάλη ανεργία, αλλά και στις βαριές συνέπειες που θα έχει στη ζωή του κάθε οικοδόμου το νέο Ασφαλιστικό, ο Γ. Τασιούλας σημείωσε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα κάνει η εργατική τάξη. Πώς θα απαντήσει σε αυτήν την επίθεση, «πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα, τι κατεύθυνση πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας, με ποιους θα αγωνιστούμε, ποια συνδικάτα θα έχουμε στο πλάι μας».
Εχει σημασία - σημείωσε ο συνδικαλιστής - να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι. Και κριτήριο γι' αυτό είναι ποια συνδικάτα υπερασπίζονται με συνέπεια, στην πράξη και όχι στα λόγια, τα συμφέροντα του εργάτη, το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση. Ποιος έχει σταθερό μέτωπο ενάντια σε αυτούς που ρημάζουν τη ζωή μας, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις τούς στηρίζουν.
Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάθεσης του νέου αντασφαλιστικού εκτρώματος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων κάλεσε σε γενικό ξεσηκωμό και σε συμμετοχή στη 48ωρη γενική απεργία, υπογραμμίζοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τέλος, «αν δεν βάλουμε εμπόδια με τους αγώνες μας και τη συμμαχία μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων είναι ενιαία, είτε αυτή εκφράζεται στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και στις συνέπειες που έχουν, είτε στο Ασφαλιστικό, στη σκληρή φορολογία κ.λπ. Γι' αυτό ενιαία πρέπει να είναι και η εργατική απάντηση σε όλα τα μέτωπα, κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.
Χτες επίσης, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των στελεχών του ΠΑΜΕ, ο Σταμάτης Πελάης συζήτησε με εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Aldemar», η Αλεξάνδρα Μπαλού έκανε περιοδείες σε καταστήματα τραπεζών και ο Νίκος Παπαγεωργίου μίλησε με σπουδαστές και σπουδάστριες της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).
Σήμερα, Παρασκευή, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Ρόδου, οργανώνουν το απόγευμα εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου, στο οποίο θα διεξάγεται το συνέδριο, με θέμα το Προσφυγικό, τις εξελίξεις στην περιοχή και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 22 Μάρτη, πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «5μηνων», στις 12 το μεσημέρι, καλώντας και τους υπόλοιπους ανέργους να πάρουν μέρος. Ταυτόχρονα, καλούν και σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία των ανέργων που διοργανώνει ο Δήμος Πάτρας. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το προηγούμενο διάστημα, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «δώσαμε μια μάχη σκληρή και καταφέραμε να κερδίσουμε να έχουμε ίσες παροχές με το υπόλοιπο προσωπικό (...) Σήμερα επιβάλλεται να ξαναβγούμε στους δρόμους του αγώνα, να διεκδικήσουμε να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με αξιοπρέπεια και εμείς και τα παιδιά μας». Διεκδικούν: Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα που είναι άνεργοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση για τους ανέργους. Να βαρύνονται το κράτος και η εργοδοσία. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Καμιά πληρωμή σε τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ. Απαγόρευση διακοπής νερού - ρεύματος - τηλεφώνου.
Με τις παρεμβάσεις των παρατάξεων συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες
Του απεσταλμένου μας Γιάννη ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.--
Μακριά από τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, διαπίστωση που σηματοδοτείται και από τον τόπο διεξαγωγής του, με ευθύνη της πλειοψηφίας, άρχισε χτες στη Ρόδο το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Ηδη, από την εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε το απόγευμα, φανερώθηκε η γραμμή της ταξικής συνεργασίας που υπηρετεί η πλειοψηφία, έχοντας αναγορεύσει σε δικούς της στόχους τους στόχους και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα και την ανασυγκρότηση της οικονομίας, τα κέρδη των καπιταλιστών.
Ακριβώς γι' αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στο χαιρετισμό του επικέντρωσε την κριτική του προς την κυβέρνηση στο γεγονός ότι αυτή ...μειώνει και εμποδίζει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς! Γι' αυτό όλες οι παρατάξεις - πλην της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ - έπιναν και πίνουν νερό στο όνομα του κοινωνικού διαλόγου και παρουσιάζονται σαν θεματοφύλακες του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», το οποίο τάχα προστατεύει τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα.
Απ' αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαίο ότι το κεντρικό άνοιγμα στο συνέδριο έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC), Joao Felicio, μιας οργάνωσης - πατενταρισμένης εκπροσώπου του διεθνούς κεφαλαίου. Γι' αυτό, όταν ανέβηκε στο βήμα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ φώναξαν συνθήματα όπως: «Δεν είστε συνδικάτα των εργατών, είστε τα τσιράκια των πολυεθνικών»!
Το πνεύμα αυτό των συμφερόντων του κεφαλαίου γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού σ' ένα ακόμα συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου οι δυνάμεις του νέου και παλιού εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνουν αποκλειστικά τη μάχη της καρέκλας, έχοντας από κοινού την ευθύνη για την εκτεταμένη προσπάθεια αλλοίωσης του πραγματικού συσχετισμού στο συνέδριο. Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που ξεκίνησε χτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε θα γίνουν και οι παρεμβάσεις των παρατάξεων.
Στο μεταξύ, την ετήσια έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, με αφορμή το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, όπου έγινε και η παρουσίαση της έκθεσης (βλέπε και «Αποκαλυπτικά» στη σελίδα 24 του σημερινού «Ριζοσπάστη»). Σύμφωνα με αυτή, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα πάνω από το 24%, ενώ «ιδιαίτερα αργός» είναι ο ρυθμός αποκλιμάκωσής της.
Η μακροχρόνια ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 73,7% των ανέργων (855.000 άτομα) το γ' τρίμηνο του 2015. Τα χρόνια πριν την κρίση, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων έφτανε το 50%. Σε αντίθεση με την αύξηση της ανεργίας, έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα ποσά για την επιδότηση της ανεργίας μεταξύ των ετών 2011-2015. Ετσι, το 2011, το συνολικό ποσό για την επιδότηση των ανέργων ήταν 2.856.532 ευρώ και το 2015 έφτασε 1.444.836 ευρώ.
Παράλληλα, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν πλέον κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας.
Σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αναφέρεται ότι το 2015 επικράτησαν σχεδόν καθολικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις (94% του συνόλου), ελέω και της νομοθεσίας που προβλέπει πλέον ότι οι συμβάσεις αυτές μπορούν να ορίζουν μισθούς κατώτερους από αυτούς των κλαδικών συμβάσεων. Επίσης, καταγράφεται μείωση του συνολικού αριθμού κάθε είδους Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που αποδίδεται στο ότι τα τελευταία χρόνια μοναδική υποχρέωση του εργοδότη είναι η αμοιβή των εργαζομένων στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, τη διαχρονική αύξηση και κυριαρχία των προσλήψεων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική - εκ περιτροπής) και αντίστροφα τη μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, ενώ το 2015 αντιστοιχούν στο 55%.
Αλλα στοιχεία της έκθεσης είναι ενδεικτικά της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα, το γ' τρίμηνο του 2008, το 81% των εργαζομένων δούλευαν μόνο το κανονικό τους ωράριο. Το ποσοστό αυτό μηδενίστηκε και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερες ώρες από το κανονικό τους ωράριο φτάνουν πλέον το 85% το γ' τρίμηνο του 2015.
Σε σύσκεψη με θέμα «Οργάνωση και ένταση του αγώνα μας ενάντια στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δράσεις για την κλιμάκωση της πάλης», καλούν σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚ Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία ανήκει στα Σωματεία Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Τύπου Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επισιτιστικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργατοϋπαλλήλων στις Χημικές Βιομηχανίες Βόρειας Ελλάδας.
Το ΠΑΜΕ συμμετείχε στη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, στις 5 - 6 Μάρτη, στο Ανόι του Βιετνάμ και φιλοξενήθηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βιετνάμ. Η συνεδρίαση είχε ως κύριο θέμα την προετοιμασία του 17ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου. Στην τοποθέτησή του το ΠΑΜΕ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, καθώς και για το Προσφυγικό, ενώ επισήμανε τα θετικά βήματα της ΠΣΟ την τελευταία πενταετία. Επίσης, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ για τη στήριξη και καλύτερη προετοιμασία του Συνεδρίου της ΠΣΟ.