ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπερισπασμός με δημαγωγία

Την ένταση της δημαγωγίας πάνω στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΝΔ σαν το «μεγάλο όπλο», για να κερδίσει πόντους στη δικομματική κόντρα και να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθορίζει την «ατζέντα» και το πολιτικό κλίμα.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στη Λευκάδα, εμμένει στην τακτική της περιγραφής των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, κ.ά.), ενώ την ίδια στιγμή προτείνει ως «λύσεις» τις πολιτικές ακριβώς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη! Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι «η ακρίβεια σε βασικά είδη, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους οικονομικά ασθενέστερους, δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσίες». Φρονίμως ποιών, απέφυγε όμως να πει πώς θα την αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση ΝΔ... Σε άλλο σημείο όμως της ομιλίας του τάχθηκε υπέρ «μιας συγκροτημένης πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών, απελευθέρωσης των αγορών και ουσιαστικής αποκρατικοποίησης».

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, παρότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δε συμμετέχει τώρα στο διάλογο, ωστόσο δεν αφήνει την κυβέρνηση να παίζει μόνη της με τις εντυπώσεις. Ο Κ. Καραμανλής επανήλθε χθες, κάνοντας λόγο για «τερτίπια και αποπροσανατολιστικές μεθοδεύσεις». Και πρόσθεσε: «Είναι τουλάχιστον καιροσκοπικό να θυμούνται τον εκλογικό νόμο, όταν βεβαιώνονται πως χάνουν τις εκλογές». Στη συνέχεια, επισήμανε τις διαδοχικές στάσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να πείσει ότι πρόκειται για καιροσκοπισμό και ομολογία ήττας: «Στην αρχή ζητούσαν συνεννόηση όλων για άμεση εφαρμογή του νόμου. Να συμπράξουμε για να ικανοποιηθούν οι καιροσκοπικές επιδιώξεις τους. Οταν συνειδητοποίησαν πως εκπέμπουν ηττοπάθεια, έλεγαν πως δέχονται να μην εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος... Οταν ξεκαθαρίσαμε πως δεν παίζουμε με τους θεσμούς, είπαν ότι μπορεί να αποφασίσει η σημερινή Βουλή, αλλά να ψηφίσει το νόμο η επόμενη Βουλή». Επανέλαβε πως «για μας, το θέμα του εκλογικού νόμου έχει κλείσει», επιχειρώντας και πάλι τη δοκιμασμένη «φυγή προς τα μπρος», ότι, δηλαδή, άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη: «Μείζονα κοινωνικά προβλήματα είναι η ανεργία, η ακρίβεια, η υποβαθμισμένη Παιδεία, η τριτοκοσμική κατάσταση στον τομέα της Υγείας, η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες», απαρίθμησε...

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Χρειαζόμαστε απλή και ανόθευτη αναλογική

Την αντίθεσή της στην υιοθέτηση οιουδήποτε εκλογικού συστήματος που θα αλλοιώνει, με οποιοδήποτε τρόπο, τη λαϊκή βούληση - όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογικές διαδικασίες - εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η Κίνηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι το μόνο εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για ισότητα της ψήφου και αναλογία ψήφων και εδρών στη Βουλή, και που με αδιαμφισβήτητο τρόπο εκφράζει πιστά τη λαϊκή βούληση είναι η απλή αναλογική.

«Η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω καλπονοθευτικών συστημάτων, φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα (Συνθήκη Σένγκεν, ηλεκτρονικό φακέλωμα, Ευρωπόλ, τρομονόμος και ευρωτρομονόμος, ευρωσύνταγμα, ευρωένταλμα, Συμφωνία έκδοσης στις ΗΠΑ, ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής κλπ). Συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες υπονόμευσης και περιορισμού της δυνατότητας του λαού να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να καθορίζει το μέλλον του», σημειώνει.

Σε αυτό το διαμορφούμενο αυταρχικό πλαίσιο, υπογραμμίζει, θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού. Και, παράλληλα, «θα συμβάλει με όσες δυνάμεις διαθέτει στην προσπάθεια για την υιοθέτηση του μόνου δίκαιου και τίμιου εκλογικού συστήματος που είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική - χωρίς πλαφόν και αποκλεισμούς - τόσο στις βουλευτικές εκλογές, όσο και σε κάθε είδους εκλογικές διαδικασίες (τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα κλπ)».

Επίσης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υποστηρίζει την ανάγκη προώθησης θεσμών λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, πανεθνικών και τοπικών δημοψηφισμάτων (με λαϊκή πρωτοβουλία) που το αποτέλεσμά τους, θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί, για να επιβάλει την απλή αναλογική και δηλώνει ότι θα συνεχίσει γενικότερα την πάλη της, για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία.

ΔΗΚΚΙ
Συνέχεια της ενισχυμένης αναλογικής

Την αντίθεσή του στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, εξέφρασε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, που τάσσεται υπέρ της Απλής Αναλογικής, ενώ δηλώνει ότι το κόμμα του θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για διάλογο.

«Οι εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού, επισημαίνει με τη δήλωσή του ο Δ. Τσοβόλας, για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα αποτελούν συνέχεια του απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, που παραχαράσσει τη λαϊκή βούληση και στηρίζει το δικομματισμό και μονοκομματικές κυβερνήσεις. Το ΔΗΚΚΙ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διάλογο από θεσμική υποχρέωση, αλλά και για να προβάλει και να διεκδικήσει την εφαρμογή, ως μόνιμου εκλογικού συστήματος, της γνήσιας απλής αναλογικής, όπως αυτό κατά συγκεκριμένο τρόπο διατυπώθηκε στη Βουλή με πρόταση νόμου το 1999, την οποία υπογράψαμε οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Οι σύγχρονες ανάγκες και η πολύπλευρη κρίση αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από ένα τέτοιο σύστημα γνήσιας απλής αναλογικής».

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αθικτος ο πυρήνας του ισχύοντος εκλογικού νόμου

Σε τρία σημεία εστίασε την κριτική του προς τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, λέγοντας πως αφήνουν άθικτο κι αναλλοίωτο τον βασικό πυρήνα του ισχύοντος εκλογικού νόμου, πως οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη διαπλοκή και ότι τα όσα σήμερα εμφανίζονται ως ασάφειες της πρότασης είναι τα σημεία στα οποία θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση χονδροειδείς μεθοδεύσεις και αμφιβόλου συνταγματικής νομιμότητας ρυθμίσεις, με στόχο τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.

Ο Συνασπισμός, όπως ανέφερε, απορρίπτει συνολικά τη λογική των προτάσεων της κυβέρνησης και επιμένει στην ανάγκη ψήφισης της απλής αναλογικής, ενώ προανήγγειλε πως ο ΣΥΝ θα καταθέσει εκ νέου στη Βουλή πρόταση για απλή αναλογική. Παρ' όλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει μέρος ο Συνασπισμός στο διάλογο, δηλώνοντας αφ' ενός ότι «δε θα εμπλακούμε σε επικοινωνιακά διλήμματα, τα οποία κατασκευάζει η κυβέρνηση και θα της αφαιρέσουμε όλα τα σχετικά προσχήματα» και αφ' ετέρου ότι «εμείς έχουμε απόψεις και θα τις πούμε σε όλα τα επίπεδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ