Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπερισπασμός με δημαγωγία

Την ένταση της δημαγωγίας πάνω στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΝΔ σαν το «μεγάλο όπλο», για να κερδίσει πόντους στη δικομματική κόντρα και να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθορίζει την «ατζέντα» και το πολιτικό κλίμα.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στη Λευκάδα, εμμένει στην τακτική της περιγραφής των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, κ.ά.), ενώ την ίδια στιγμή προτείνει ως «λύσεις» τις πολιτικές ακριβώς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη! Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι «η ακρίβεια σε βασικά είδη, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους οικονομικά ασθενέστερους, δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσίες». Φρονίμως ποιών, απέφυγε όμως να πει πώς θα την αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση ΝΔ... Σε άλλο σημείο όμως της ομιλίας του τάχθηκε υπέρ «μιας συγκροτημένης πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών, απελευθέρωσης των αγορών και ουσιαστικής αποκρατικοποίησης».

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, παρότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δε συμμετέχει τώρα στο διάλογο, ωστόσο δεν αφήνει την κυβέρνηση να παίζει μόνη της με τις εντυπώσεις. Ο Κ. Καραμανλής επανήλθε χθες, κάνοντας λόγο για «τερτίπια και αποπροσανατολιστικές μεθοδεύσεις». Και πρόσθεσε: «Είναι τουλάχιστον καιροσκοπικό να θυμούνται τον εκλογικό νόμο, όταν βεβαιώνονται πως χάνουν τις εκλογές». Στη συνέχεια, επισήμανε τις διαδοχικές στάσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να πείσει ότι πρόκειται για καιροσκοπισμό και ομολογία ήττας: «Στην αρχή ζητούσαν συνεννόηση όλων για άμεση εφαρμογή του νόμου. Να συμπράξουμε για να ικανοποιηθούν οι καιροσκοπικές επιδιώξεις τους. Οταν συνειδητοποίησαν πως εκπέμπουν ηττοπάθεια, έλεγαν πως δέχονται να μην εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος... Οταν ξεκαθαρίσαμε πως δεν παίζουμε με τους θεσμούς, είπαν ότι μπορεί να αποφασίσει η σημερινή Βουλή, αλλά να ψηφίσει το νόμο η επόμενη Βουλή». Επανέλαβε πως «για μας, το θέμα του εκλογικού νόμου έχει κλείσει», επιχειρώντας και πάλι τη δοκιμασμένη «φυγή προς τα μπρος», ότι, δηλαδή, άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη: «Μείζονα κοινωνικά προβλήματα είναι η ανεργία, η ακρίβεια, η υποβαθμισμένη Παιδεία, η τριτοκοσμική κατάσταση στον τομέα της Υγείας, η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες», απαρίθμησε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ