Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να εκφραστεί στην κάλπη η άνοδος του ριζοσπαστικού ρεύματος

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σχετικά με το αν τίθεται θέμα συνταγματικότητας του νόμου:

«Εννοείται. Αυτό όμως τουλάχιστον τέθηκε κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του Συντάγματος. Και τότε, όπως ξέρετε, έγινε συζήτηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος και όχι ευκαιριακά. Αυτό το αρνήθηκαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα ψύλλους στα άχυρα θα πω, με μία έννοια, χωρίς να υποτιμώ το θέμα που θέσατε. Το Σύνταγμα μιλάει για ισότητα των πολιτών. Υπάρχει ισότητα των πολιτών; Αφού δεν υπάρχει ισότητα των πολιτών, δεν μπορεί να υπάρχει και ισοτιμία της ψήφου».

Η συνεργασία θέμα προγραμματικής σύγκλισης όχι εκλογικού νόμου

Σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχει ο νέος εκλογικός νόμος για συνασπισμούς κομμάτων και για το αν το ΚΚΕ βλέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες ενός συνασπισμού με τα υπάρχοντα κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Και ο προηγούμενος νόμος δεν απαγόρευε τους συνασπισμούς κομμάτων. Απλώς έλεγε ότι για να μπει ένας συνασπισμός στην τρίτη κατανομή, έβαζε όριο το 25%. Εγώ δεν το λέω ότι αυτό ήταν καλό, εμείς είμαστε αντίθετοι σ' αυτό. Επέτρεπε τους συνασπισμούς κομμάτων, απλώς αν δεν είχε το 25% ένας συνασπισμός κομμάτων, βουλευτές που του ανήκαν με βάση τον εκλογικό νόμο, δε θα μπορούσε να πάρει περισσότερους μπαίνοντας και στην τρίτη κατανομή. Το θέμα είναι το εξής: Ακόμα και αν ένας νόμος απαγορεύει το συνασπισμό κομμάτων, εάν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συνεργασίας, θα βρεις τον τρόπο να ξεπεράσεις και το τερτίπι του νόμου, χωρίς να τον παραβιάζεις, γιατί δεν μπορείς να παραβιάσεις τον εκλογικό νόμο, έχεις άλλα προβλήματα. Βρίσκονται τρόποι.

Το θέμα της πολιτικής συνεργασίας είναι ζήτημα αν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, αν υπάρχει συμφωνία σε μια ορισμένη γενική κατεύθυνση. Ο,τι και να λένε οι νόμοι και ό,τι και να επιβάλλουν, δεν μπορούν να επιβάλουν μία συνεργασία όταν κάποιος ή κάποιοι δεν τη θέλουν.

Και το λέω αυτό, γιατί το ζήτημα δεν είναι αν θέλεις ή δε θέλεις συνεργασία, είναι σε ποια βάση βλέπεις τη συνεργασία. Αλλά βλέπετε τα τελευταία χρόνια ψηφίζονται εδώ μέχρι και νόμοι, οι οποίοι καθορίζουν πώς θα λειτουργούν τα κόμματα, νόμοι που λένε ότι πρέπει να γίνει ένα κόμμα, να συγκροτείται κόμμα. Αυτά είναι όλα προϊόν εθελοντικής πολιτικής απόφασης και όχι των νόμων».

Για τα «φλερτ» του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά

Σε ερώτηση για το αν οι κυβερνητικές προτάσεις υποκρύπτουν διάθεση του ΠΑΣΟΚ να «φλερτάρει» με μικρότερα κόμματα, υπογράμμισε: «Κατ' αρχήν το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ιστορία στα φλερτ προς την Αριστερά ή προς τα αριστερά, να το πω καλύτερα. Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Θα αποδεχτεί κανείς το φλερτ εφόσον έχει μία προγραμματική συγγένεια με το ΠΑΣΟΚ ή εφόσον κρίνει, ότι οι όροι της συνεργασίας είναι καλοί.

Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό άλλων κομμάτων. Διαβλέπω οπωσδήποτε πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για "Κεντροαριστερά", αν δεν μπορεί αλλιώς. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό άλλων κομμάτων. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι, ότι όταν το πρόγραμμά σου έχει συγγένεια με το ΠΑΣΟΚ, τότε κινδυνεύεις να πέσεις στη λούμπα του».

Η συμμετοχή στο διάλογο δεν υπηρετεί την υπόθεση της απλής αναλογικής

Σχετικά με το διάλογο στον οποίο κάλεσε ο πρωθυπουργός και τη στάση των άλλων κομμάτων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν έχω υπόψη μου τις επίσημες απαντήσεις τους. Διαβάζω δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, δεν έχω υπόψη μου τις επίσημες απαντήσεις. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω. Η γνώμη μας είναι, ότι όσοι υποστηρίζουν την απλή αναλογική δε βοηθάει να πάρουν μέρος σ' αυτό το διάλογο, αποδυναμώνει το αίτημα της απλής αναλογικής. Και δε θα τους υπαγορεύσω εγώ τι θα κάνουν, αλλά νομίζω, ότι δεν υπηρετείται η υπόθεση της απλής αναλογικής. Η Νέα Δημοκρατία για άλλους λόγους δεν μπαίνει στο διάλογο, δεν την έχει πιάσει ο πόνος για ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Ομως, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κρίνω πώς θα ενεργήσουν τα άλλα κόμματα, γιατί δεν έχω επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων. Εχω διαβάσει κάτι στον Τύπο, έχω εντύπωση, αλλά δε θέλω να πω με τις εντυπώσεις. Εμείς, όπως ξέρετε, συνηθίζουμε να κρίνουμε τα κόμματα με βάση αυτά που λένε, όχι με βάση ρεπορτάζ. Μπορεί τα ρεπορτάζ να έχουν δίκιο, αλλά...».

Δεν μπαίνουμε σε λογικές προσθαφαιρέσεων

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ βρίσκει οποιοδήποτε θετικό σ' αυτό το νόμο σε σχέση με τον προηγούμενο, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Κατ' αρχήν δεν μπαίνουμε στη λογική της προσθαφαίρεσης και του επιμερισμού και της διάστασης του νόμου. Η φιλοσοφία είναι απολύτως η ίδια. Οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει, που ορισμένες προβάλλονται ως θετικότερες, είναι απλώς μία προσαρμογή του ΠΑΣΟΚ στις σημερινές συνθήκες και στις εξελίξεις.

Παραδείγματος χάριν, λέει ο κ. Σημίτης, ότι το 70% για την αναλογική διανομή το κάνουμε 80%. Δηλαδή δίνουν κάποιους παραπάνω βουλευτές στα μικρότερα κόμματα, αλλά διατηρείται η φιλοσοφία. Δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τοποθετείται απέναντι σε ένα εκλογικό σύστημα με κριτήριο αν μπαίνει +- μια έδρα ή +-5 ή 10 έδρες. Για μας είναι αρχή.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Μετά το '74, όταν άρχισαν και γίνονται εκλογές στους μαζικούς φορείς, εμείς παλεύαμε για την απλή αναλογική. Και μάλιστα σε μαζικούς φορείς όπου λόγω της κατάστασης που υπήρχε, υπήρχε μικρή συμμετοχή εργαζομένων και επομένως η μικρή συμμετοχή κατά κάποιο τρόπο διευκόλυνε τις "Α" ή τις "Β" επιλογές, διευκόλυνε με την καλή έννοια το λέω, με την έννοια ότι οι συνδικαλισμένοι είναι πιο ώριμοι, άρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις ήταν περισσότερες.

Εμείς λέγαμε, ανοίξτε τα σωματεία να γραφτεί κόσμος, και απλή αναλογική, που σήμαινε ότι θα εκφραστούν κι άλλοι και που αυτό προσωρινά μπορεί να σήμαινε και μείωση των εδρών σου. Αλλά εμείς αυτό που επιζητούμε είναι συμμετοχή όλων και απλή αναλογική. Είναι άλλοι εκείνοι οι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην άνοδο της συνείδησης των εργαζομένων, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν σωστά την ψήφο.

Εμείς δηλαδή δεν είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής γιατί γενικώς μας δίνει περισσότερες έδρες, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και εκεί που σε ένα φορέα είμαστε πρώτη δύναμη».

Κριτήριο ψήφου η πείρα του χτες, τα προβλήματα του σήμερα και η προοπτική

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και πώς το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος επισήμανε: «Η ανάγκη που έχει σήμερα ο λαός μας είναι να εκφράσει με την ψήφο του τις όποιες διεργασίες, και υπάρχουν θετικές διεργασίες. Αυτό δηλαδή που προέχει είναι το κριτήριο της ψήφου, ανεξαρτήτως πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ενα μεγάλο μέρος σήμερα των λαϊκών στρωμάτων λέει, ότι δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσει. Δεν τα εμπιστεύεται. Εμείς λέμε, ότι αυτή τη μη εμπιστοσύνη πρέπει να την εκφράσει μη ψηφίζοντάς αυτά τα δύο κόμματα. Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει, να εκφραστεί μέσα από την εκλογική κάλπη μια άνοδος του ριζοσπαστικού ρεύματος μέσα στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή του τόπου, διότι μετά τις εκλογές θα έχουμε καινούρια πακέτα αντιλαϊκών μέτρων και διότι δεν μπορεί από τετραετία σε τετραετία να αναλογιζόμαστε απώλειες, αλλά πρέπει να δουλέψουμε και με προοπτική.

Κριτήριο δηλαδή ψήφου πρέπει να είναι η πείρα του χτες, τα προβλήματα του σήμερα, αυτό που έρχεται αύριο και η προοπτική. Και εμείς δεν το κρύβουμε, λέμε, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σήμερα με την ισχυροποίησή του μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκότερο κλίμα για να επιταχυνθούν οι διεργασίες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συνεργαστεί στην εκλογική μάχη, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει το βάρος του δικομματισμού ή του διπολισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και κομπρεμί για τα ζητούμενα του κεφαλαίου (2016-07-03 00:00:00.0)
Καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να «αφουγκραστεί» την κοινωνία (2008-01-08 00:00:00.0)
Για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (2005-08-14 00:00:00.0)
Διαιωνίζεται η κλοπή της λαϊκής ψήφου (2004-08-31 00:00:00.0)
Φορείς και κινήματα να συναντηθούν στη δράση για απλή αναλογική (2003-08-02 00:00:00.0)
Ανοίγει το θέμα μετά τις δημοτικές εκλογές (2002-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ