Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ δεν παζαρεύει την απλή αναλογική

Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα δήλωσε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εγκάλεσε το ΚΚΕ χρεώνοντάς του άρνηση να θεσμοθετήσει την απλή αναλογική το 1989, όπως ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Ναι, είναι μια πολύ πρωτότυπη κατηγορία και πάρα πολύ πειστική επίσης! Εχει ξεχάσει ο κ. Σκανδαλίδης ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει, διαβάζοντας τις εφημερίδες εκείνης της περιόδου. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική, ότι δεν πρόκειται να περάσει η απλή αναλογική.

Αλλά δε θα σταθώ σ' αυτό. Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά τη στάση του ΚΚΕ. Το θέμα είναι το εξής: Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την απλή αναλογική, γνωρίζοντας ότι δε θα περάσει από τη Βουλή, αλλά και βάζοντας ως όρο την προγραμματική συνεργασία, για τη ρυμούλκηση δηλαδή του τότε Συνασπισμού στο δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.

Και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα. Η απλή αναλογική είναι στοιχείο του εκδημοκρατισμού και θέμα αρχής ή θα προσφέρεται εκβιαστικά κατά περιόδους, όποτε ένα κόμμα έχει ανάγκη από τσόντα; Και τώρα γιατί δε φέρνει την απλή αναλογική, να δοκιμάσει αν τη θέλουμε;

Και να σας πω και κάτι άλλο, γιατί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προβάλλει το θέμα της απλής αναλογικής ή της περισσότερο ή λιγότερο ενισχυμένης απλής αναλογικής με όρο την κυβερνητική συνεργασία; Σε καμία περίπτωση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν μπορεί να ανταλλάξει την απλή αναλογική, δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει ισοτιμία ψήφου, παραιτούμενο όμως από τις προγραμματικές του θέσεις.

Εμείς θέλουμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο. Και την απλή αναλογική και την προγραμματική μας αυτοτέλεια. Και τέλος, κοιτάξτε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει μια πολιτική πρόταση, η οποία βεβαίως περιεχόμενό της έχει τη συνεργασία στο επίπεδο της διακυβέρνησης, της συνεργασίας στο επίπεδο της άσκησης εξουσίας. Δεν είναι κανένα καινούριο ζήτημα η συνεργασία.

Το ποια συνεργασία όμως έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, αυτό δεν μπορεί να το καθορίσει το εκλογικό σύστημα. Το καθορίζει το κάθε κόμμα με βάση τις προγραμματικές του θέσεις. Και αλίμονο εάν η απλή αναλογική, ένα δίκαιο σύστημα, μετατραπεί σε μέσο εκβιασμού και ρυμούλκησης. Παζάρια δεν κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ