Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απλή αναλογική χωρίς ανταλλάγματα!

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Τη σταθερότητα του ΚΚΕ στη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, με κατάργηση του ορίου του 3%, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, επανέλαβε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όπου και παρουσίασε αναλυτικά τη θέση του Κόμματος για την πρόταση εκλογικού νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τους λόγους για τους οποίους την απορρίπτει, σημειώνοντας με έμφαση πως το κύριο είναι κάθε εκλογική μάχη να αποφέρει μείωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από το δόκανο του δικομματισμού - διπολισμού, διαφορετικά όποιο εκλογικό σύστημα κι αν ισχύει, θα οδηγεί στη χρησιμοποίηση της λαϊκής ψήφου για να προχωράνε ακάθεκτα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η συμμετοχή στο διάλογο αποδυναμώνει το αίτημα για απλή αναλογική

«Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ορίου του 3%», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως: «Βεβαίως δε θεωρούμε ότι η απλή αναλογική είναι το μαγικό κλειδί για τη λύση όλων των προβλημάτων. Το ζήτημα κρίνεται στη βάση του συσχετισμού δυνάμεων, από το επίπεδο και την κατεύθυνση της λαϊκής παρέμβασης. Συνιστά θέμα αρχής ως προς την ισοτιμία της ψήφου, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του γενικότερου εκδημοκρατισμού που πρέπει να διεκδικήσει ο λαός. Την απλή αναλογική διεκδικούμε να ισχύει παντού, σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».


«Παίρνουμε υπόψη επίσης - συμπλήρωσε - ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτόν το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο σε μια περίοδο που πραγματοποιεί νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και στα κοινωνικά δικαιώματα, κάτω και από το βάρος της προσαρμογής της στις επιλογές της ΕΕ, που δίνει εντολή να πέσει ακόμα πιο χαμηλά η τιμή της εργατικής δύναμης, να διατηρηθούν και να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών. Οτι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν αφορά διαφορετικές στρατηγικές, αλλά το ποιος θα διασφαλίσει την εύνοια της πλουτοκρατίας».

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως το ΚΚΕ θα επιδώσει στην κυβέρνηση και με γραπτό κείμενο τις αναλυτικές του θέσεις για το εκλογικό σύστημα και βεβαίως δημόσια στο λαό. Συμπλήρωσε όμως πως πέραν τούτου δεν προτίθεται να πάρει μέρος στο διάλογο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού «κατά τη γνώμη του ΚΚΕ κάθε συμμετοχή στη διαδικασία αυτή αποδυναμώνει το κύριο, που είναι η διεκδίκηση της απλής αναλογικής. Αποπροσανατολίζει».

Αποβλέπουν στην ενίσχυση του δικομματισμού

Αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το σχέδιο εκλογικού νόμου που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις γενικές θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, αποτελεί ένα ακόμα σχέδιο νόμου, που σαφώς αποβλέπει στην ενίσχυση του δικομματισμού, ή το πολύ στην εναλλαγή του με το διπολισμό μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας που θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Διατηρεί το στοιχείο του εκβιασμού και της ανισότητας με το πλαφόν του 3% και οπωσδήποτε διατηρεί τη δυνατότητα ένα κόμμα, αν και μειοψηφία στο λαό, να μπορεί να κάνει κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στη βάση της κλοπής των εδρών από τα μικρότερα κόμματα, πριμοδοτώντας τα δύο μεγαλύτερα κόμματα».

Ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με την αύξηση του ορίου του 80% από το 70% για την αναλογική κατανομή δεν κάνει καμία παραχώρηση και γαλαντομία. Απλώς προσαρμόζει τα ποσοστά στις εξελίξεις. Απλά τα κόμματα εξουσίας μπορούν να παίζουν και σε δύο ταμπλό, ανάλογα με τη διακύμανση των ποσοστών. Και στο ταμπλό της μονοκομματικής κυβέρνησης και στο ταμπλό της κυβέρνησης κεντροδεξιάς ή κεντροαριστερής συνεργασίας.

Η επιδίωξη, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανής. Αν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας με συγγενικές δυνάμεις που θέλουν ορισμένα προσχήματα στη συνεργασία στη διαχείριση, ή να εκβιαστούν άλλες να δεχτούν τη συνεργασία με τη δαμόκλειο σπάθη του αποκλεισμού από το Κοινοβούλιο».

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του χρόνου από την πλευρά της κυβέρνησης, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει σχέδιο νόμου λίγους μήνες πριν τις εκλογές, δεν έχει κύριο και αποκλειστικό στόχο τον εντυπωσιασμό και την ψηφοθηρία. Εχει πριν απ' όλα ουσία, δηλαδή την έγκαιρη παρέμβαση για τη θωράκιση και διάσωση της κυρίαρχης πολιτικής. Βεβαίως, όπως συνηθίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συσκοτίζει τις πραγματικές προθέσεις της, ντύνει την πρότασή της με δημαγωγία, παραπλανητικά επιχειρήματα, ορισμένα από τα οποία είναι από την πρώτη ακόμα ματιά έωλα και ας μου επιτραπεί να πω φθάνουν τα όρια του γελοίου.

Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή του στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Πάνω απ' όλα θέλει να θωρακίσει τα συμφέροντα του συστήματος και μέσα από τον εκλογικό νόμο. Γνωρίζει καλά ότι με τα σημερινά δεδομένα ο νέος νόμος μπορεί εξίσου να αξιοποιηθεί από το ίδιο και από τη ΝΔ».

Ο λαός έχει ανάγκη από σταθερή φιλολαϊκή κυβέρνηση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση γνωρίζει σαφώς τα επιχειρήματα που υιοθετεί το ΚΚΕ για το σύστημα της απλής αναλογικής, άλλωστε τα ίδια επιχειρήματα υιοθετούσε κάποτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ενώ στο σημείο αυτό υπενθύμισε τις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις του ΚΚΕ, που ήταν: Στην προηγούμενη Βουλή με την κατάθεση πρότασης νόμου, που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Επίσης, η κατάθεση κοινής πρότασης νόμου από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - ΣΥΝ, η οποία δεν είχε προλάβει να συζητηθεί λόγω της πρόωρης προκήρυξης εκλογών τον Απρίλη του 2000. Αλλά και στην παρούσα Βουλή η κοινή πρόταση νόμου επανακατατέθηκε από το ΚΚΕ και το ΣΥΝ. Και πάλι όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Τόνισε δε πως το ΚΚΕ επιφυλάσσεται να εκφράσει ολοκληρωμένα τις θέσεις του με το γραπτό κείμενο που θα επιδώσει, ωστόσο έκανε τρεις βασικές επισημάνσεις:

«α. Το επιχείρημα ότι πρωτεύει να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση είναι παραπλανητικό και κυρίως περιέχει το στοιχείο του εκφοβισμού και της κινδυνολογίας. Πουθενά δεν προέκυψε ακυβερνησία εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Η κρίση του πολιτικού συστήματος, με όποια μορφή και αν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, συνιστά πολιτικό πρόβλημα πολύ πάνω και πέρα από την όποια επίδραση ασκεί ο εκλογικός νόμος.

Πριν απ' όλα ο λαός έχει ανάγκη από σταθερή φιλολαϊκή κυβέρνηση, από σταθερή και ικανή λαϊκή εξουσία για να μιλήσουμε με τη δική μας γλώσσα. Τι έχει να κερδίσει ο λαός από μια σταθερή αντιλαϊκή κυβέρνηση;

Ο λαός έχει δικαιώματα, αυτά προσφέρουν σταθερότητα, όταν ικανοποιούνται. Κριτήριο ψήφου είναι τα λαϊκά συμφέροντα, η πείρα του χτες, τα προβλήματα που θα οξυνθούν αύριο, η αξιοποίηση κάθε μάχης με στόχο την προοπτική».

Η πολιτική τους θερμοκήπιο ανήθικων φαινομένων

«β. Στον αέρα στέκεται το επιχείρημα ότι η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών θα περιορίσει τα φαινόμενα χρηματισμού των υποψηφίων. Ο χρηματισμός και η μανιώδης φιλοδοξία υπάρχουν, και στη μεγάλη κλίμακα και στη μικρότερη, όπως φαίνεται στο χώρο της ΤΑ, στο συνδικαλιστικό κίνημα και αλλού. Είναι το ίδιο το σύστημα και η κυρίαρχη πολιτική που αποτελούν θερμοκήπιο τέτοιων ανήθικων φαινομένων και όχι πρωταρχικά οι όποιες ανθρώπινες αδυναμίες. Οσο υπάρχουν τα συμφέροντα που χρηματίζουν, θα υπάρχουν και οι εραστές του χρηματισμού, στα αστικά κόμματα εξουσίας πριν απ' όλα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκλογικής περιφέρειας.

Πολιτικά ανήθικο είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι με την εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων.

γ. Οσο για την "καινοτομία" να διαχωριστεί η ψήφος στο κόμμα από την προτίμηση στο βουλευτή, αυτή και αν αποτελεί κορυφαία απόδειξη υποκρισίας.

Δεν πρόκειται να θίξει τα φαινόμενα της ακόρεστης προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε το φαινόμενο που ανεβάζει την προσωπικότητα πάνω από τη συλλογικότητα. Αντίθετα θα φουντώσει η διάθεση σε αρκετούς, αν όχι σε πάρα πολλούς, να αλιεύουν ψήφους από άλλα κόμματα στο όνομα των προσωπικών ικανοτήτων τους. Γνωρίζουμε καλά με ποια μέσα και μηχανισμούς κατασκευάζονται προσωπικότητες και δημοτικότητες. Γνωρίζουμε καλά ότι εκεί που υπάρχει το "όνομα" μπορεί να μην υπάρχει πάντα και η χάρις.

Το κυριότερο, εξαιτίας αυτής της δήθεν δυνατότητας: Θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στο κυνήγι της ψήφου, η διάθεση για υποσχεσιολογία και ό,τι άλλο συνεπάγεται. Θα πολλαπλασιαστούν οι επιθυμούντες να έχουν ευρύτερη αποδοχή, υπεράνω κομμάτων. Θα πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα εκβιασμών στο όνομα του ευρύτερου κύρους της προσωπικότητας.

Το κύριο και βασικό κριτήριο είναι το πρόγραμμα και η πρακτική του κάθε κόμματος. Από τη στιγμή που ο ψηφοφόρος, ανεξάρτητα από ποιες συνθήκες ή όρους, ψηφίζει ένα κόμμα, σημαίνει ότι κάνει επιλογή. Πώς είναι δυνατό να μην κάνει επιλογή ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που προτείνονται;».

Ο λαός θα επιβάλει την απλή αναλογική

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ δεν το αγγίζουν όλα τα παραπάνω. Από τη φύση και το χαρακτήρα του, από το καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας διαμορφώνεται η βάση για να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα του προσωπικού εγωισμού και της ψηφοθηρίας, η αναγόρευση της προσωπικότητας πάνω από τη συλλογικότητα. Είναι πασίγνωστο, στο πανελλήνιο, ότι το ΚΚΕ δε λέει λόγια, παίρνει και πρακτικά μέτρα όταν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα ψηφοθηρίας στις γραμμές του. Το ΚΚΕ προτείνει τους υποψηφίους, που είναι καλό να αναδειχτούν ως βουλευτές, στους ψηφοφόρους, στο λαό ευρύτερα, παίρνοντας υπόψη όχι μόνο τις ικανότητες, αλλά και τον γενικότερο καταμερισμό δουλιάς στο κόμμα και στο κίνημα. Το ΚΚΕ, από τη στιγμή που ισχύει ο σταυρός προτίμησης, προσπαθεί και το επιτυγχάνει να συνδυάζεται η συλλογική πρόταση με την ατομική προτίμηση.

Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να βάλει ένα τέλος στην ψηφοθηρία, δεν είχε παρά να καταργήσει το σταυρό προτίμησης, ο οποίος, στις συγκεκριμένες συνθήκες που ζούμε, δεν μπορεί να εκφράσει αντικειμενικότητα και αλάνθαστο κριτήριο στην εκτίμηση της ικανότητας των προσώπων.

Ο λαός θα επιβάλει την απλή αναλογική μέσα από τον γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματά του, για τη λαϊκή κοινωνική ευημερία. Τίποτε δε θα του χαριστεί χωρίς κόπους και θυσίες. Χίλιες φορές η περιπέτεια του αγώνα, από την περιπέτεια και τα αδιέξοδα της υποταγής. Κάθε εκλογική μάχη, ξεκινώντας από την αμέσως επόμενη, πρέπει να δίνει σταθερά και ακλόνητα ένα αποτέλεσμα, τη σταθερή μείωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από το δόκανο του δικομματισμού -διπολισμού, της πολιτικής του μονόδρομου όπως την έχουμε γνωρίσει. Διαφορετικά, όποιο εκλογικό σύστημα και αν ισχύει, ακόμα και αυτό της απλής αναλογικής, θα οδηγεί στη χρησιμοποίηση της λαϊκής ψήφου για να προχωράνε ακάθεκτα τα αντιλαϊκά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ