Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ανοίγει το θέμα μετά τις δημοτικές εκλογές

Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές η κυβέρνηση θα αρχίσει διάλογο για τον εκλογικό νόμο, ενώ μέχρι τότε θα έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδια για τον έλεγχο των δαπανών των κομμάτων και των βουλευτών και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης νόμου του ανεξάρτητου βουλευτή Σ. Μάνου για την αλλαγή μιας διάταξης του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Η πρόταση που απορρίφθηκε προέβλεπε την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι συνασπισμοί κομμάτων που παίρνουν μέρος στις εκλογές αποκλείονται από τη διάθεση των εδρών της τρίτης κατανομής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι η πρόταση περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό τμήμα του εκλογικού νόμου και αφορά κυρίως την αντιπαράθεση του δικομματισμού. Το κεντρικό όμως θέμα, είπε, είναι τι γίνεται συνολικά με τον εκλογικό νόμο, αφού η λαϊκή κυριαρχία και ο σεβασμός στην ψήφο του λαού κατοχυρώνεται μόνο με την απλή αναλογική. Σε μια περίοδο, τόνισε, που εντείνεται η συζήτηση για τη χειροτέρευση του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση πλειοψηφικού (γερμανικό σύστημα) και δε συζητιέται η απλή αναλογική δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την πρόταση του Σ. Μάνου.

Υπέρ της πρότασης του Σ. Μάνου τάχτηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ενώ την απέρριψαν ως «περιπτωσιολογική» η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ