Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «εκνευρισμός» Σημίτη και η «αποσταθεροποίηση»

Ολο και συχνότερα τελευταία ο κ. Σημίτης δηλώνει «εκνευρισμένος»... Τις προάλλες τον «εκνεύρισαν» οι υπό τον Τσουκάτο 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πριν τον είχαν «εκνευρίσει» οι δημοσιογράφοι όταν τον ρώτησαν στις ΗΠΑ τι έκανε στη συνάντησή του με τον Μπους. Ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ επανέρχεται η περίφημη «εσωστρέφεια», η περί τον Γ. Παπανδρέου διαδοχολογία επανακάμπτει (ο ίδιος βέβαια δηλώνει «οργισμένος» με την εμπλοκή του...), ενώ τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στην αρχή της περασμένης βδομάδας για τα «εξωθεσμικά κέντρα» που «υπονομεύουν» (!) τον πρωθυπουργό, δεν πρόλαβαν καλά - καλά να τα συγγράψουν όσοι τα συνέγραψαν και σχεδόν αμέσως εκδηλώθηκε η γνωστή επίθεση στο πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου... Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το δείπνο 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οπότε προστέθηκε και η... γαστριμαργική διάσταση του θέματος.

Προς τι, όμως, αυτή η εικόνα, μια εικόνα που πριν ακόμα βαφτιστεί ως «αποσταθεροποίηση», κάποιοι την είχαν ήδη περιγράψει ως «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κρίση» της προ του συνεδρίου του εποχής;

***

Πριν απαντήσουμε, πρέπει να ληφθούν υπόψη τρία δεδομένα:

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει την εμπιστοσύνη πλατιών κοινωνικών στρωμάτων λόγω της πολιτικής του, γεγονός που μεταφράζεται στη θέση του Θ. Πάγκαλου ότι το κόμμα του μόνο με ένα θαύμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Δεύτερον, το ταξίδι του κ. Σημίτη στις ΗΠΑ απέδειξε ότι οι Αμερικανοί δεν αρκούνται πλέον στα «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού. Στην παρούσα φάση οι Αμερικανοί «τα θέλουν όλα» και ο κ. Σημίτης λόγω ακριβώς της πολιτικής του είναι πρόθυμος να τους τα δώσει. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Διότι γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι αυτά που πρέπει να δώσει, τούτη τη φορά είναι πολύ σημαντικά (ευρωστρατός, χάρτες στο Αιγαίο, διάλογος με Τουρκία εφ' όλης της ύλης, Κυπριακό, «τρομοκρατία» κλπ.), και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να κρυφτούν από το λαό. Συμπληρωματικά εδώ πρέπει να προστεθεί ότι οι Αμερικανοί καταμαρτυρούν στον Κ. Σημίτη αδυναμία ως προς τον έλεγχο του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, πράγμα που πολύ τους ενοχλεί.

Τρίτον, τα «γραμμάτια» προς το μεγάλο κεφάλαιο τρέχουν, κάποια παραμένουν ανεξόφλητα, ενώ προστίθενται νέοι διαγκωνισμοί για νέες μπίζνες που σχετίζονται με μεγάλες δουλιές (Ολυμπιάδα, Γ` ΚΠΣ, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.) και η «μοιρασιά» προκαλεί τις σχετικές «τριβές».

***

Συνεπώς από τη μια μεριά έχουμε τη λαϊκή αποδοκιμασία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ενδεχομένως ο κ. Σημίτης να συναισθάνεται τον κίνδυνο να αρχίσει να χάνει κάποια από τα ισχυρά του στηρίγματα. Αλλωστε τα «κέντρα» ποτέ δεν κάνουν συμφωνίες αιώνιας πίστης, αντίθετα «όταν τα άλογά τους αρχίζουν να μην τραβάνε, τα αντικαθιστούν»...

Ολα αυτά, λοιπόν, είναι λογικό να προκαλούν κρίση, να επαναφέρουν τη διαδοχολογία στο προσκήνιο και σε κάθε περίπτωση να προκαλούν φυγόκεντρες τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Στο παραπάνω φόντο είχαμε ως απάντηση τη «σφοδρή» αντίδραση του πρωθυπουργού κατά της κίνησης Τσουκάτου, που ουσιαστικά αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα και ως αφορμή για τον κ. Σημίτη ώστε να σηκώσει τους εσωκομματικούς τόνους. Ταυτόχρονα με το (εσωκομματικό) μήνυμα που έστειλε ο «εκνευρισμός» του πρωθυπουργού κατά του Τσουκάτου, η προσπάθεια να εμπεδωθεί και μια εικόνα συνολικότερης «αστάθειας» βρήκε τον καλύτερό της τροφοδότη στη συνωμοσιολογία που προέκυψε από την επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι: Πρώτον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να έχει εκ των προτέρων ενοχοποιήσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, σε μια στιγμή μάλιστα που η εκτίμηση είναι ότι τέτοιες διεργασίες θα εντείνονται λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας (αγροτικό, ασφαλιστικό, δημοτικές, αναβρασμός σε μέτωπα όπως η Υγεία, η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική). Δεύτερον, η τακτική του κ. Σημίτη να μιλά από τώρα, δυο χρόνια πριν τις βουλευτικές (είτε ο ίδιος είτε δι' «αντιπροσώπων») για κλίμα «εσωστρέφειας» ή ακόμα και να επαναφέρει τη θεωρία της ξαναζεσταμένης σούπας περί εσωτερικής του υπονόμευσης μαζί με τα σενάρια περί «ανατροπής» του «από οικονομικά συμφέροντα» (!) έπειτα από τις δημοτικές, μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα «άλλοθι» που οικοδομείται βήμα βήμα για να αξιοποιηθεί κατάλληλα όταν χρειαστεί. Εν προκειμένω (και αυτό έχει σημασία) αυτό το «άλλοθι» με όχημα το «Δούρειο Ιππο», τον «τριανταφυλλο-καρατζαφερισμό» εναντίον του Κ. Στεφανόπουλου, κάποιοι προσπάθησαν να το καταστήσουν... «ακλόνητο». Ετσι χτες ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε από τη Χαρ. Τρικούπη αφ' ενός ως εκπρόσωπος της «ομαλότητας» αφ' ετέρου δεν απέκλεισε την επανεμφάνιση των «παράκεντρων»...

***

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ηγετικής του ομάδας, όσο και συνολικά του πολιτικού συστήματος να εγκλωβίσουν τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες με εσωκομματικά κόλπα ή με την επίκληση παρασκηνιακών συνωμοσιολογιών είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους σταθεροποίησης και ενίσχυσης του πολιτικού συστήματος της άρχουσας τάξης είναι να καλλιεργείται ένα κλίμα περί δήθεν «αποσταθεροποίησης» του συστήματος, οπότε, τότε, όλοι τρέχουν να το «σώσουν»... Ετσι η «μεταμφίεση» και η «αναπαλαίωση» του συστήματος γίνεται πιο εύκολα και κυρίως με το λαό στη γωνία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είδαμε πριν από μήνες τον Κ. Σημίτη να αποφασίζει την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας και τότε «σκοτεινά κέντρα». Αλλά το να καταφεύγει ο κ. Σημίτης σε «καταγγελίες» κατά «κέντρων» που τον υπονομεύουν, είναι ένα αστείο που έχει σημασία να θυμόμαστε ότι ξαναπαίχτηκε. Πότε; Αμέσως μετά την παλλαϊκή οργή για το Ασφαλιστικό... Παράλληλα, το να βλέπουμε τον κ. Παπανδρέου να φλερτάρει με την πρωθυπουργία ή τους «πρωθυπουργίσιμους» του ΠΑΣΟΚ να στριμώχνονται στην κούρσα της διαδοχής, είναι κάτι που επίσης το έχουμε ξαναζήσει.

Με άλλα λόγια, τόσο οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, όσο και τα παιχνίδια «μεταμφίεσης» του πολιτικού σκηνικού, συνιστούν επανάληψη γνωστών κόλπων, που το πολύ πολύ να αφορούν κάποιες πολιτικές κορυφές, κάποιους οικονομικούς κύκλους που συναγελάζονται μαζί τους, καθώς και τους σχεδιασμούς των δελφίνων, του κ. Σημίτη και των δικομματικών «αντιπάλων» τους για το πώς θα διατηρήσουν ή για το πώς θα αποσπάσουν καρέκλες εξουσίας.

***

Το ζητούμενο όμως είναι η ακολουθούμενη πολιτική. Και την ακολουθούμενη πολιτική την προωθεί και ο Σημίτης, και ο Παπανδρέου, και ο Ζαφειρόπουλος, που λέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών φτιάχνει «γιάφκες» για να γίνει πρωθυπουργός, και ο Τσουκάτος και οι «45». Πρόκειται για την πολιτική που γεμίζει με κέρδη τα «κέντρα» που - κατά τα λοιπά - «υπονομεύουν» (!) τον κ. Σημίτη. Πρόκειται για την πολιτική που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την υπηρετούν με πάθος. Το βασικό επομένως για το λαό είναι να «αποσταθεροποιηθεί», να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Οσο κι αν αυτό «εκνευρίζει» τον κ. Σημίτη...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ