Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σκληρή» παρουσιάζεται η τουρκική πλευρά

Στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που χρονικά τοποθετείται το Μάρτη, θα αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ενώ μέχρι και τη διακοπή για τη γιορτή του Μπαϊραμιού θα καλυφθούν όλες οι πτυχές. Τότε, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, αναμένονται και οι παρεμβάσεις των μεσολαβητών, Αμερικανών και Βρετανών, που θα έχουν ως στόχο να σπρώξουν προς τα εμπρός τη διαδικασία.

Προχθές πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, στη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και αναμένεται ότι σήμερα, Τετάρτη, θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις τους για το εδαφικό.

Στο θέμα της ασφάλειας, οι διαφορές που φαίνεται να παραμένουν στα θέματα της διατήρησης του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, καθώς και η απαίτηση για εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Η Λευκωσία, πάντως, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση -προχτές αποδέκτης του μηνύματος ήταν ο Βρετανός ύπατος αρμοστής- πως εάν η τουρκική πλευρά συνεχίσει με τις ίδιες θέσεις και στο δεύτερο γύρο, τότε θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οι προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας θα είναι περιορισμένες. Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται πιο σκληρή και από τις θέσεις που διατύπωσε κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες το 2000 και δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση του Ντενκτάς.

Αναβαθμίζονται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο

Για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έκαναν χρήση του παράνομου στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή Λευκονοίκου, όπου και προσγειώθηκε αριθμός βαρέων μεταφορικών αεροσκαφών, που προέρχονταν από βάση στα νότια Μικρασιατικά παράλια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων του ΓΕΕΦ, επρόκειτο για επιχείρηση μεταφοράς οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού. Και αυτό, γιατί ακριβώς η προσγείωση συνέπεσε με την εκφόρτωση αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων, από αρματαγωγό που κατέπλευσε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης προς την Πέμπτη, τέσσερα μεγάλα μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο παράνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου και αφού ξεφόρτωσαν το πολεμικό υλικό που έφεραν, απογειώθηκαν και πάλι με τη σειρά για τη βάση τους, προτού ξημερώσει. Την ίδια μέρα δηλαδή στις 30 Γενάρη, αρματαγωγό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπλευσε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ξεφόρτωσε ανάμεσα σ' άλλα δέκα άρματα μάχης M48-A5, τα οποία έτυχαν μηχανικής αναβάθμισης στην Τουρκία, ούτως ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Από το τουρκικό αρματαγωγό ξεφορτώθηκε επίσης σεβαστός αριθμός αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων, αφού οι κατοχικές δυνάμεις αναβαθμίζουν ποιοτικώς και το πυροβολικό τους, αντικαθιστώντας τα ρυμουλκούμενα με αυτοκινούμενα πυροβόλα. Το γεγονός ότι την ίδια μέρα που εστάλη στα κατεχόμενα πολεμικό υλικό με το αρματαγωγό, απεστάλη και άλλο πολεμικό υλικό αυτή τη φορά από αέρος και μάλιστα νύχτα, ώστε να αποκλειστεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η πιθανότητα παρακολούθησης της όλης επιχείρησης, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά τόσο για το είδος όσο και για τον αριθμό των οπλικών συστημάτων και του άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού που ξεφορτώθηκαν στο Λευκόνοικο.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν στην Κύπρο δύο μεραρχίες, μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία και την ΤΟΥΡΔΥΚ, τις οποίες και ενισχύουν αναβαθμίζοντάς τις ποιοτικώς το τελευταίο διάστημα.

Η αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων συνίσταται κυρίως στην ενίσχυση της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας που εδρεύει στην Κυθραία, στη μηχανοποίηση της ΤΟΥΡΔΥΚ, όπως επίσης και στη συνεχή ποσοτική και ποιοτική αύξηση της δύναμης πυρός του πυροβολικού.

Ομως, οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν το τελευταίο διάστημα και σε αναβάθμιση της στρατιωτικής τους υποδομής κυρίως στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν στην Τύμπου, το Μαραθόβουνο και την Κυθραία.

Συγκεκριμένα έχουν ανεγερθεί καινούριες κτιριακές εγκαταστάσεις και έχουν επεκταθεί υφιστάμενες, δημιουργώντας προϋποθέσεις στρατωνισμού πολύ μεγαλύτερων στρατιωτικών μονάδων.

Κληρίδης: Οχι ξανά πρόεδρος

Ο πρόεδρος Κληρίδης έχει πει την τελευταία του λέξη, ότι δηλαδή δε θα επαναδιεκδικήσει εκλογή, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές του υπουργού Γεωργίας σε ιδιωτικό κανάλι, σε σχέση με τις προθέσεις του Γλ. Κληρίδη, ενόψει των εκλογών του 2003. Ο Κώστας Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δεν είπε την τελευταία του λέξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δυνατό να επαναδιεκδικήσει το αξίωμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, πάντως, πως δεν αντιλήφθηκε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας να εννοούσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης σκέφτεται να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τοποθετηθεί προ ημερών επί του θέματος, λέγοντας την τελευταία του λέξη, ότι δηλαδή δε θα επαναδιεκδικήσει εκλογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ