Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Απαίτηση του κλάδου η συντονισμένη δράση των σωματείων

Απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων του «Ρ» ενόψει της απεργίας, που αρχίζει αύριο στις 6 το πρωί

Μόνοι, παρά την επέκταση της απεργίας σε όλη την Ελλάδα με απόφαση της ΠΟΕΣΥ, απεργούν αύριο, Πέμπτη, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 6 π.μ. της Παρασκευής, οι δημοσιογράφοι. Παρά τη συμφωνία των υπολοίπων Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο για κοινό αγώνα και πλαίσιο αιτημάτων που να ανταποκρίνεται στην άγρια εργασιακή κατάσταση που έχουν επιβάλει οι εργοδότες, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να απεργήσουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι αναδεικνύοντας, με ένα εξαιρετικά θολό τρόπο, σαν κύριο και επείγον το θέμα γενικά της ποιότητας της ενημέρωσης. Με στάση συμβολικής συμπαράστασης θα μετάσχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από την Ενωση Προσωπικού.

Η απεργία γίνεται με τα αιτήματα: Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που οι ιδιοκτήτες παραβιάζουν, σταμάτημα των απολύσεων που συνεχίζονται (χτες σε απολύσεις προχώρησε και ο «Αλφα»). Επίσης, για τις εργασιακές συνθήκες, οι οποίες παραβιάζονται. Ακόμη, η κινητοποίηση αφορά στη διεκδίκηση υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Για το ζήτημα της ενημέρωσης ο δημοσιογραφικός κόσμος αξιώνει να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, που υποθάλπεται από την κυβερνητική πολιτική στη βάση των διαπλεκομένων συμφερόντων και, βεβαίως, να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες δεοντολογίας που να εξασφαλίζουν αντικειμενική ενημέρωση για τους εργαζόμενους, τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στο «Ρ»

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στο «Ρ» συζήτησαν χτες το μεσημέρι σε συνέλευσή τους τα ζητήματα που προκύπτουν και με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Οι δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη" και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν ενόψει της απεργίας της Πέμπτης 7 Φλεβάρη, που προκήρυξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισαν τα παρακάτω:

1. Να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία και να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους συναδέλφους τους για την επιτυχία της, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που γεννά το ασαφές περιεχόμενο των σχετικών με το θέμα της ενημέρωσης αιτημάτων-συνθημάτων και, ιδιαίτερα, η εμμονή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην εσπευσμένη πραγματοποίησή της, σε αντίθεση με τη δυνατότητα ενός από κοινού και συντονισμένου προγράμματος απεργιακών κινητοποιήσεων, μαζί με τις άλλες Ενώσεις και Σωματεία, όλων των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

2. Θεωρώντας, ότι αυτή η ενότητα δράσης και ο συντονισμός αποτελούν σήμερα - εκτός των άλλων - τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικότητας και επιτυχίας των αγώνων μας, καλούν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ομόθυμα εκφρασμένη, αντίστοιχη θέληση των δημοσιογράφων και να στηρίξει αποφασιστικά τον συντονισμό και την κοινή δράση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

3. Η πλήρης εφαρμογή των μέχρι σήμερα συλλογικών συμβάσεων, η διεκδίκηση των νέων, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, η απόκρουση των απολύσεων και των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων, η υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων, όπως και τα αναγκαία και συγκεκριμένα μέτρα, για να μπει φραγμός στον κατήφορο της ενημέρωσης, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το ελάχιστο πλαίσιο του κοινού και συντονισμένου αγώνα όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλέξουμε και να επιμείνουμε μέχρι το τέλος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ