ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οργή ενάντια στους κατακτητές για την ανεργία

Νέο σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσαν οι ΗΠΑ για το Ιράκ

Δυνάμεις των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρουν τραυματία από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Δυνάμεις των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρουν τραυματία από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με αληθινά πυρά αντιμετώπισε η ιρακινή αστυνομία χιλιάδες οργισμένους διαδηλωτές σε Βαγδάτη και Μοσούλη που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη θέσεων εργασίας και για την παρατεταμένη φτώχεια, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε Σιίτες της Βαγδάτης και σε αμερικανικές δυνάμεις κοντά στο τέμενος Αλί Καζέμ αλ Μπαγάι της πρωτεύουσας. Οι κατοχικές δυνάμεις βρέθηκαν στο στόχαστρο νέων επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ, αλλά έσπευσαν να προβάλουν δεόντως την επαναλειτουργία ορισμένων σχολείων και την, έστω και προβληματική, έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος αποδύεται σε μια νέα προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων, συζητώντας το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτίθεται να θέσει σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ.

Με πυρά, ακόμη και κατευθείαν, κατά του πλήθους απάντησαν Ιρακινοί αστυνομικοί σε οργισμένους άνεργους Ιρακινούς διαδηλωτές που επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος, κοντά στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν», στη Βαγδάτη, σπάζοντας τζάμια και πυρπολώντας αυτοκίνητα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την έλλειψη εργασίας και κατήγγειλαν ότι η «νέα ιρακινή αστυνομία» δωροδοκείται καθημερινά από απελπισμένους πολίτες που επιδιώκουν, με αυτόν τον τρόπο, να εξασφαλίσουν έναν πενιχρό μισθό εισερχόμενοι στις τάξεις της. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές, ενώ οι επικεφαλής των Ιρακινών αστυνομικών υποστήριζαν ότι οι διαδηλωτές πρώτοι άνοιξαν πυρ.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχτηκαν μπροστά σε γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Μοσούλη. Ορισμένοι πρόχειροι υπολογισμοί εκτιμούν ότι στο Ιράκ, σήμερα, η ανεργία κυμαίνεται στο 50%. Στη Βαγδάτη, πάλι, Σιίτες πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από το τέμενος Αλί Καζέμ αλ Μπαγάι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη, για αγνώστους λόγους, από τα αμερικανικά στρατεύματα του ιμάμη του τεμένους και ζητώντας τη γραπτή απολογία των Αμερικανών. Κάποια στιγμή, αμερικανικά οχήματα πλησίασαν την περιοχή και δέχτηκαν καταιγισμό πετρών. Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και οι ένοπλοι φρουροί του τεμένους απάντησαν άμεσα, χωρίς, όμως, να υπάρξουν τραυματίες.

Στο μεταξύ, μια Αμερικανίδα στρατιωτίνα σκοτώθηκε και άλλοι 3 άνδρες συνάδελφοί της τραυματίστηκαν, όταν βόμβα, με τηλεχειριστήριο, εξερράγη κοντά στην κεντρική είσοδο της αμερικανικής βάσης στο Τικρίτ, τη στιγμή που περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χτες, τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων στην κατεχόμενη χώρα, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ιορδανική απόφαση να αναλάβει τη σταδιακή εκπαίδευση 30.000 Ιορδανών στρατιωτών και αστυνομικών.

Νέος διπλωματικός
αμερικανικός μαραθώνιος

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους ομολόγους του από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, η Ουάσιγκτον προτίθεται να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νέου κειμένου σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε, χτες, για παρατηρήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας «έχοντας ακούσει τις ανησυχίες όλων». Σύμφωνα, πάντα, με τον Μπάουτσερ, στη νέα πρόταση, ενισχύονται οι αρμοδιότητες του απεσταλμένου του ΟΗΕ, θα «προσδιορίζεται σαφέστερα» ο «πολιτικός ορίζοντας», θα εμπεριέχεται ένα όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο «χρονοδιάγραμμα», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα καθήκοντα και στον ΓΓ του ΟΗΕ, πιθανώς η επίβλεψη της διενέργειας εκλογών (όποτε διεξαχθούν) και η εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.

Αμερικανοί επιτελείς εμφανίζονταν αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι το ψήφισμα θα εξασφαλίζει τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναλυτές συμφωνούσαν σε αυτήν την κατεύθυνση, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η έγκριση του ψηφίσματος δε συνεπάγεται απαραίτητα τη στρατιωτική παρουσία και άλλων χωρών, ούτε την επιπλέον οικονομική τους συμβολή. Προς το παρόν για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, ευρωπαϊκές κοινοτικές πηγές δήλωναν ότι θα διατεθούν από την ΕΕ 200 εκατομμύρια ευρώ που θα κατατεθούν στο ταμείο, που ελέγχεται από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός πολέμου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απόλυτη ταύτιση και διακομματική ομοφωνία για τον προϋπολογισμό αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος που άρχισε χτες... Οι διαφωνίες των Δημοκρατικών περί «προϋπολογισμού πολέμου» ξεχάστηκαν κάπου στους διαδρόμους του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 95 ψήφους υπέρ και 0 κατά από τη Γερουσία και με 407 ψήφους υπέρ και 15 κατά τη Βουλή Αντιπροσώπων και δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκχώρηση 368 δισ. δολαρίων από τα ομοσπονδιακά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων - μόλις 3 δισ. λιγότερα από ό,τι είχε ζητήσει ο Πρόεδρος Μπους - αλλά και τα επιπλέον 87 δισ. δολάρια για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ενδιαφέρον παρουσίασε το «παζάρι» για την ομοφωνία που υπήρξε, αφού η ρητορική των Δημοκρατικών, που περιορίστηκε απλώς στο ύψος και τη χρήση των κονδυλίων, έπεσε στο κενό και δεν κατάφεραν τελικά να περιορίσουν το συνολικό κονδύλι στα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ούτε να γίνει δεκτή η πρότασή τους να περιοριστεί η «ελευθερία» του προέδρου στη διάθεση των κονδυλίων.

Επιπλέον, ούτε η προσπάθεια των Δημοκρατικών Γερουσιαστών να υπερψηφιστεί η πρόταση του γερουσιαστή Μπάιρον Ντόργκαν, ώστε το Ιράκ να υποχρεωθεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ τμήμα των κονδυλίων μέσω των εσόδων από το πετρέλαιο έγινε αποδεκτή, αν και καταψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή μόλις με μία ψήφο (15-14).

Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που χαρακτήρισε «εντελώς ανόητες» τις κατηγορίες κατά του Πενταγώνου, σχετικά με την ανικανότητά του να υπολογίσει το κόστος της μεταπολεμικής περιόδου στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, «εις βάθος έρευνα για τις καταγγελίες διαρροής ονόματος μυστικής πράκτορα της CIA από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου» διετάχθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ ανάλογη διενεργεί και το FBI, δίχως να ικανοποιείται το αίτημα των Δημοκρατικών περί διορισμού ανεξάρτητου εισαγγελέα προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία.

Οπως μετέδωσε το «Reuters», ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε όποιον διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο που αποκάλυψε την ταυτότητα της πράκτορα της CIA να τις αποκαλύψει, τονίζοντας: «Θέλω να μάθω την αλήθεια»!

Η υπόθεση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η σύζυγος του Τζόζεφ Γουίλσον - πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπόν - ήταν μυστική πράκτορας της CIA ειδικευμένη στα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Γουίλσον προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο ABC, ότι θα μιλήσει για όλους και για όλα, από ποιους δέχτηκε πιέσεις και γιατί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια για το Ιράκ, γύρος δεύτερος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο δεύτερος γύρος των επαφών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αντικείμενο την «εξάλειψη» του ΡΚΚ/KADEK και των βάσεων που διαθέτει στο Βόρειο Ιράκ --κάτι που οι στρατηγοί και η κυβέρνηση Ερντογάν θέτουν ως όρο για την τουρκική «ενίσχυση» της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ-- πραγματοποιείται σήμερα.

Της αμερικανικής αποστολής θα ηγηθεί ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζ. Κόφερ Μπλακ, ενώ από τουρκικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Νάμπι Σένσοϊ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Αγκυρα «περιμένει από την Ουάσιγκτον ένα στέρεο σχέδιο για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης και όχι απλώς νέες δεσμεύσεις για το θέμα».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χτες και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ, απευθύνοντας έκκληση να «τελειώσει επιτέλους η αστάθεια στο Ιράκ... ένα δημοκρατικό καθεστώς, στο οποίο θα εκπροσωπούνται δίκαια όλες οι εθνικές ομάδες του Ιράκ, θα πρέπει να λειτουργήσει σύντομα». (Η δήλωση Σεζέρ έχει ως υπονοούμενο την τύχη των Τουρκομάνων).

Το Ιράκ θα συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο, το οποίο επανήλθε χτες σε κανονική λειτουργία, με την απόφαση για την αποστολή 10.000 στρατιωτών να αναμένεται «ως τα τέλη του μήνα», σύμφωνα με δηλώσεις του ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιουλ. Για το ίδιο θέμα, πραγματοποίησαν χτες συνάντηση ο Τούρκος Α/ΓΕΣ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και ο Βρετανός ομόλογός του στρατηγός Σερ Μάικλ Ουόκερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ