ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Λαϊκό μέτωπο ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, σε ολόκληρη την αστική τάξη

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην αποπροσανατολιστική θέση που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε προγραμματικές θέσεις αλλά «έκθεση ιδεών» απάντησε στη δευτερολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και υπογράμμισε:

«Παρακολουθώντας τις ομιλίες που γίνονται αυτές τις δυο μέρες, σχημάτισα την εντύπωση ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί μια άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έκανε συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις. Αλλοι είπαν ότι δεν έχει σχέδιο, άλλοι ανέφεραν ότι δε μας είπαν τίποτα, πέρα από το συγκεκριμένο για τον εκλογικό νόμο. Θα μου πείτε, "τι σε νοιάζει εσένα τι λένε τα άλλα κόμματα;". Με ενδιαφέρει, κυρίως, γιατί φαντάζομαι κάποιος θα ακούει, κάποιοι θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα που θα ακούν αυτή τη συζήτηση. Και προσφέρουμε τη χειρότερη υπηρεσία, αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ευνοούμε στάση αναμονής των εργαζομένων, μέχρι να δούμε τι θα φέρει, να δούμε τι σχεδιασμοί θα υπάρχουν.

Η κυβέρνηση έκανε ουσιαστικές προγραμματικές δηλώσεις, βεβαίως, με αυτή τη γενικολογία και ορολογία - αυτή η ευρωπαϊκή ορολογία είναι γνωστή - το περιεχόμενο, όμως, το ξέρουμε. Τα είπε και προεκλογικά, τα γράφει στο πρόγραμμά της. Δεν είναι κανένα καινούριο κόμμα, καμιά καινούρια κυβέρνηση που δεν ξέρουμε ποια είναι η στόχευσή της και περιμένουμε τι θα κάνει. Τα είπε πάρα πολύ καλά, πολύ καλά για την κυβέρνηση, όχι για το λαό. Θα σας πω ότι δεν ήμουν στην ομιλία του κυρίου Μαγγίνα, αλλά την είδα στην τηλεόραση. Δεν ήταν ξεκάθαρη; Και μετά την ομιλία του κυρίου Μαγγίνα θα πούμε ότι δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό ή τι θέλει ή ότι δεν έχει σχέδιο; Εχει και παραέχει.

Εμείς έχουμε τον εξής στόχο: Οι εργαζόμενοι από τώρα, όχι να περιμένουν το διάλογο και αν ο Αναλυτής εκφράζει συλλογικές αποφάσεις ή προσωπικές και κάτι τέτοια, όπως άκουγα σήμερα στα ραδιόφωνα, από το χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος της ΓΣΕΕ. Λένε ότι είναι προτάσεις του Αναλυτή. Είναι πυροσβέστες. Επιδιώκουν να μείνει απροετοίμαστος ο κόσμος, να περιμένει και να πέσει εύκολο θύμα. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα έρθει. Τουλάχιστον εμάς, η δική μας στόχευση, οι δικές μας προσπάθειες είναι ακριβώς οι εργαζόμενοι και οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και η αγροτιά - όλους τους αφορά - να ξεσηκωθούν από τώρα και να έχουν πρόβλεψη, όχι να περιμένουν. Και όχι μόνο να ξεσηκωθούν και να πουν "όχι", αλλά να βάλουν θέσεις και αιτήματα. Και όχι απλώς αιτήματα. Εδώ χρειάζεται και η μάχη των ιδεών να αναπτυχθεί. Τι είπε ο κ. Μαγγίνας; Λέει: "Τι θέλετε να κάνω; Χρεοκοπεί το ασφαλιστικό σύστημα. Εισπράττει λιγότερα απ' ό,τι πρέπει να δώσει". Και εμείς απαντούμε: Λοιπόν, σε αυτό φταίνε οι εργαζόμενοι; Για να καταλάβουμε.

Με μια έννοια, μπορώ να πω ότι μας ενδιαφέρει το θέμα σαφώς, αλλά δε μας ενδιαφέρει με την έννοια να καθίσουμε να συνεισφέρουμε να λύσουμε από κοινού ένα ζήτημα που δεν είναι των εργαζομένων. Κατά συνέπεια, ευθύνη έχει το ΚΚΕ να πει θέσεις, αλλά δεν αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι. Δηλαδή, τόσα χρόνια δεν κατέβαλλαν εισφορές οι εργαζόμενοι; Ο εργαζόμενος καταβάλλει».

Πρόσχημα τα ελλείμματα

«Λέει ο κ. Μαγγίνας: "Δεν εισπράττουμε". Από πού δεν εισπράττει; Από το 1950 και μετά, ούτε το κράτος ούτε η εργοδοσία έδωσε όσα χρειάζονται. Δεν είναι ταμειακό το ζήτημα. Δεν είναι η αιτία τα ελλείμματα. Είναι πρόσχημα τα ελλείμματα. Υπαρκτό πρόβλημα, αλλά είναι πρόσχημα, γιατί αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Είναι ίδιες οι αιτίες; Κακοδιαχείριση, κακές διοικήσεις ή, αν θέλετε, κακοδαιμονία ελληνική; Οταν ο κ. Σημίτης άνοιξε το θέμα είπε ότι είναι πρόβλημα δημογραφικό. Αλλάζει η σχέση ενεργού εργασίας και συνταξιούχων. Εχουν ειπωθεί διάφορα επιχειρήματα.

Η ουσία των ανατροπών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μία και μοναδική. Καταρχήν, θέλετε να αντιστοιχίσετε το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στις νέες βάρβαρες εργασιακές σχέσεις και, το κυριότερο, θέλετε να απαλλάξετε κράτος και εργοδοσία, το αστικό κράτος και την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί θέλετε να τις μεταφέρετε στις πλάτες των εργαζομένων με διάφορους τρόπους. Θέλετε να παρατείνετε το συντάξιμο χρόνο κλπ., αλλά το κυριότερο είναι αυτό: Οποιο κοινωνικό στοιχείο υπήρχε στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, θέλετε να το μεταφέρετε στους εργαζόμενους».

Στρατηγική του κεφαλαίου

Αυτή η στρατηγική, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ακολουθείται παντού και δεν είναι ελληνική ιδιοτροπία ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ. Και πρόσθεσε: «Αλλά το γεγονός ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο δεν επιβεβαιώνει παρά ένα πράγμα, ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο - ας το πω έτσι - στο μεγαλύτερο μέρος σχεδόν της Γης, με την ευθύνη που έχει ο κάθε λαός στη δική του χώρα, πρέπει να αντισταθούν, πρέπει να αντεπιτεθούν. Το γεγονός ότι γίνεται παντού εμάς δε μας λέει τίποτα, γιατί γίνεται από τις ίδιες δυνάμεις, από την ίδια τάξη και για τους ίδιους ακριβώς σκοπούς, ανεξάρτητα αν σε κάθε χώρα τα πράγματα πάνε δεξιά-αριστερά. Δηλαδή, όταν λέω δεξιά-αριστερά, εννοώ με την έννοια διάφορων ελιγμών.

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε να πληρώσουν τίποτα. Το αντίθετο. Στις αρχές του 21ου αιώνα, το προοδευτικό είναι να μεγαλώνει ο μέσος όρος ζωής και να βγαίνουμε πιο γρήγορα από τη δουλιά. Και αν θέλετε, η πραγματική ελευθερία αρχίζει από τότε που τελειώνει η εργασία. Αυτοί είναι λόγοι ειπωμένοι, όχι βέβαια από μένα, αλλά πριν από εκατόν ογδόντα χρόνια. Ετσι είναι τα πράγματα. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε και δεν πρόκειται να δεχτούν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο να χάσουν τα δικαιώματά τους, αλλά πρέπει να ανακτήσουν και να κερδίσουν περισσότερα.

Τέλος, τα ίδια έωλα επιχειρήματα που προβάλλονται και τα προσχήματα είναι και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η "Ολυμπιακή" ιδιωτικοποιείται γιατί υπήρχε κακοδιαχείριση, γιατί υπήρχε κομματικοποίηση; Αυτά όλα υπήρχαν, αλλά η ουσία έχει σχέση με την απελευθέρωση των αερομεταφορών. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε όλες τις χώρες υπήρχε η ίδια παραλλαγή, η ίδια διαχείριση; Και αν υπήρχε, ήταν γενική γραμμή. Ο Πρόντι, δηλαδή, γιατί έδωσε την "Alitalia"; Γιατί υπήρχε η κομματικοκρατία που ακούμε τώρα στις ΔΕΚΟ; Βεβαίως υπήρχε, αλλά δεν είναι αυτό το κυριότερο.

Η "Ολυμπιακή" δεν μπορεί να σταθεί, το 50% όμως των πτήσεων στην Ελλάδα το έχει η "Aegean". Η "Aegean" μπορεί να σταθεί. Η "Ολυμπιακή" γιατί όχι; Ο ΟΤΕ γιατί ιδιωτικοποιήθηκε; Ηταν ελλειμματικός;

Η ουσία είναι η εξής: Για τον ίδιο λόγο που έγιναν οι κρατικοποιήσεις ή για τον ίδιο λόγο που το αστικό κράτος ανέλαβε την επιχειρηματική δραστηριότητα, για τον ίδιο λόγο τώρα την αποποιείται. Τότε συνέφερε τους καπιταλιστές, τους επιχειρηματίες, την πλουτοκρατία, πείτε το όπως θέλετε, να κάνουν επενδύσεις όχι σε αυτούς τους τομείς, αλλά αλλού. Τώρα που η κερδοφορία στην Ελλάδα έφθασε στα ύψη, αλλά υπάρχει οπωσδήποτε η δημιουργία διακρατικής αγοράς, τώρα συμφέρει τους επιχειρηματίες να αναλάβουν οι ίδιοι τη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Αυτή είναι η ουσία. Τελειώνοντας, εμείς λέμε το εξής:

Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να αντιμετωπίσει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την κυρίαρχη πολιτική στην Ελλάδα - η Νέα Δημοκρατία έχει βέβαια την πρώτη ευθύνη τώρα - πρέπει να αντιμετωπίσει τους επιχειρηματίες. Οχι το μέτωπο μόνο στη Νέα Δημοκρατία. Και στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και σε ολόκληρη την αστική τάξη και όχι ενάντια σε κάποιους δυο-τρεις επιχειρηματίες, για να ωφελούνται οι άλλοι από τους αγώνες. Αγώνες εφ' όλης της ύλης.

Η επίθεση είναι ολομέτωπη. Εισόδημα, συντάξεις, πρώτα πρώτα το δικαίωμα στη δουλιά, εργασιακές σχέσεις, προβλήματα δημοκρατίας στον τόπο δουλιάς, περιβάλλον, ναρκωτικά, λαϊκή στέγη, αντισεισμική θωράκιση, Παιδεία, Υγεία, τα πάντα».

Ακρως επιθετικό το δόγμα της αποτροπής

«Η πολιτική που ακολουθείται», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «βεβαίως από την κυβέρνηση, εξειδικεύοντας τα γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αλλά και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ακριβώς το χαρακτήρα που είπε ο κ. Βουλγαράκης, το δόγμα της αποτροπής. Το δόγμα της αποτροπής είναι άκρως επιθετικό. Αλλαγή συνόρων, πορώδη σύνορα, όποιοι λαοί δε σηκώνουν κεφάλι θα τους φάμε. Αλλά υπάρχει και το στοιχείο της αποτροπής, να προλάβουμε μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις - μιλάω γενικότερα - μεγάλες ανακατατάξεις. Επιθετικότητα και αποτροπή μαζί. Εμείς, λοιπόν, λέμε το εξής: Επιθετικότητα και αποτροπή από το λαό. Αποτροπή των χειρότερων και επιθετικότητα προς τα μπρος. Αλλιώς οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κολλημένοι στον τοίχο. Αν δεχτούν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στην Κοινωνική Ασφάλιση, γιατί έχουμε λιγότερα έσοδα από αυτά που πληρώνουν, τέλειωσε το ζήτημα. Θα παζαρεύουν οι εργαζόμενοι τι θα χάσουν. Εμείς σε αυτό δε συμβιβαζόμαστε».

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προγραμματικών δηλώσεων

Ο Γιάννης Πρωτούλης
Ο Γιάννης Πρωτούλης
Με εμπεριστατωμένες ομιλίες και για το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων της χώρας, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά την τριήμερη συζήτηση, κατήγγειλαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.

Σταθερά στο άρμα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων η κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις δεν ξάφνιασαν, ούτε εντυπωσίασαν το ΚΚΕ, αφού, όπως είπε, «δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό». Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, είπε, δεν είναι τίποτα άλλο από την παραπέρα προώθηση της εκποίησης της λαϊκής περιουσίας των πρώην ΔΕΚΟ, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον παραπέρα «ακρωτηριασμό» κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η κυβέρνηση, τόνισε, στην ουσία υποσχέθηκε μεγαλύτερη σταθερότητα στο «άρμα» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ομως, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης υπάρχει το εργατικό λαϊκό κίνημα, το ταξικό κίνημα το οποίο έχει και αυτό επιδιώξεις και στόχους όχι μόνο αμυντικούς αλλά και επιθετικούς, διεκδικητικούς και είμαστε σίγουροι, είπε, ότι «με νέα ορμή θα βγει στους δρόμους».

Σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε προσπάθεια να φανεί η χώρα ως απέραντο εργοτάξιο όπου γίνονται εκατοντάδες έργα υπέρ του λαού. Η πραγματικότητα είπε, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ότι τα έργα αυτά γίνονται με προτεραιότητες και μεθόδους που ικανοποιούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Κερδοφορία που στηρίχτηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, τόνισε, έργα που είναι απαραίτητα όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία ή τα αντιπλημμυρικά έργα, απουσιάζουν κραυγαλέα από τους κυβερνητικούς απολογισμούς. Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι η οικοπεδοποίηση διάφορων χώρων την ίδια στιγμή που ούτε το Εθνικό Κτηματολόγιο, ούτε το Δασολόγιο προωθήθηκαν, ενώ με σπουδή ψηφίστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι δασοκτόνοι νόμοι που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ξεκινά νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
Τη φωνή της νεολαίας μέσα στο Κοινοβούλιο μετέφερε ο Γ. Πρωτούλης, τονίζοντας ότι με τις προγραμματικές δηλώσεις ξεκινάει μια νέα επίθεση στα δικαιώματα, στην εργασία, στην Παιδεία. Εμείς, είπε, λέμε ότι αυτή η επίθεση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με πλατιά λαϊκή αντεπίθεση «για να μην είναι η νέα γενιά, η γενιά που δε θα γνωρίσει σύνταξη, η γενιά που θα φεύγει από τη δουλιά και τη ζωή ταυτόχρονα, η γενιά που θα διαβάζει στα βιβλία της ιστορίας για λέξεις όπως οκτάωρο, δημόσια δωρεάν Παιδεία, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο». Η μήτρα των αντιλαϊκών πολιτικών, είπε, είναι η στρατηγική της Λισαβόνας, την οποία έχει υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ. Αναπτύσσοντας τα αιτήματα της νεολαίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους νέους μετά τα 18, με επτά ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, συνολικά 35 ώρες με πρώτο μισθό 1.400 ευρώ.

Η δουλιά, τόνισε ο Γ. Πρωτούλης, είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία απασχόλησης και ζήτησε να καταργηθούν όλες οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», η μερική απασχόληση, η μισή δουλιά, η μισή ζωή, η ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Για τα θέματα της Παιδείας τόνισε ότι το ΚΚΕ σταθερά επιμένει στο αίτημα «καμία ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Παιδείας. Οι ιδιώτες τις μπίζνες τους να τις κάνουν αλλού».

Συνεχείς επιθέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

Στις επιθέσεις κατά του ασφαλιστικού συστήματος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος, υπενθυμίζοντας ότι αυτές είναι συνεχείς. Εχουν, είπε, περάσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές με διαδοχικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνεται σήμερα μια νέα επίθεση που θα χτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης
Ο Σταύρος Σκοπελίτης
Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί που λένε ότι δε θα επιχειρηθεί να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δε θα μειωθούν οι συντάξεις, είναι παραπλανητικοί. Το γεγονός, είπε, είναι ότι η ΝΔ εφαρμόζει τον νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να ενισχύσει τη λεγόμενη επέκταση του εργάσιμου βίου, που σημαίνει δουλιά μέχρι τα βαθιά γηρατειά με άθλιους εργασιακούς όρους. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η ενοποίηση των Ταμείων με το ΙΚΑ γίνεται με όρους αφαίρεσης των δικαιωμάτων ενώ τα όσα ακούγονται περί αποκατάστασης αδικιών χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα κάτω. Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε προκλητική την προσπάθεια εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο όνομα της ισότητας, αφού η στόχευση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ευθύνες έχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι επιχειρηματίες.

Στοχοπροσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Από τις προγραμματικές δηλώσεις διεφάνη καθαρά η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην ανάγκη επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική είπε ότι αυτή αξιοποιείται ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οδηγεί στη συνεχή φοροελάφρυνση του κεφαλαίου και στη διαρκή φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία κληρονομιάς και ακινήτων ενισχύουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η λαϊκή αφαίμαξη από τους ολοένα και μεγαλύτερους έμμεσους φόρους.

Αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της εταιρείας είναι αναμφισβήτητες, αφού αποδέχτηκαν την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των αερομεταφορών.

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Eurokinissi

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πυρόπληκτες περιοχές και τόνισε ότι το σχέδιο ανασυγκρότησής τους «θα επιταχύνει την διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχομεσαία αγροτιάς» και θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής καπιταλιστικής δράσης στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος από μεγάλους ξενοδοχειακούς και όχι μόνο ομίλους.

Πολιτική - εφιάλτης για τους μικρομεσαίους αγρότες

Στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς αναφέρθηκε ο Στ. Σκοπελίτης καταγγέλλοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε αυτόν τον τομέα έχουν δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις για τον μικρομεσαίο αγρότη. Εξαιτίας αυτών, είπε, υπήρξε βίαιη έξοδος από το αγροτικό επάγγελμα που οδήγησε στη δραματική μείωση του ποσοστού της αγροτιάς της χώρας από το 30% στο 16%. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι από το 2000 μέχρι το 2006, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγήθηκαν στην καταστροφή 181.000 αγροτικά νοικοκυριά, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Την ίδια περίοδο, τόνισε, και παρά τις αλχημείες των κυβερνήσεων, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος έφτασε στο 17%. Η κατάσταση αυτή, κατήγγειλε, θα γίνεται όλο και πιο δραματική, όλο πιο χειρότερη για το μικρομεσαίο αγρότη, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με ευθύνη και των δύο κομμάτων. Ηδη, είπε, ο Στ. Σκοπελίτης, ολόκληρος κλάδος αυτός της καπνοκαλλιέργειας έχει εξαφανιστεί σχεδόν από την ελληνική ύπαιθρο.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος

Eurokinissi

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαχρονικές οι ευθύνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος

Στην αρχή της δευτερολογίας της η Αλ. Παπαρήγα απάντησε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η ομιλία του οποίου προηγήθηκε της παρουσίας της στο βήμα, και τόνισε: «Κύριε Σουφλιά, να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν κινδυνεύει τώρα να πληγωθεί το περιβάλλον. Εχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές, και ορισμένες από αυτές δυστυχώς είναι και ανεπίστρεπτες, σε όλη την πορεία της μεταπολεμικής ανάπτυξης της χώρας και μη μου πείτε "δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση". Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, πολύ περισσότερο που συγκεκριμένα κόμματα και συγκεκριμένη πολιτική ασκούνταν. Δε θα σταθώ στο παρελθόν, γιατί θέλει πολύ χρόνο να αποδείξω αυτό το πράγμα. Ωστόσο, το κέντρο του προβλήματος ήταν η ιδιοκτησία και το εμπόριο γης. Σήμερα είναι ασυμβίβαστη η προστασία και η υπεράσπιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η ερημοποίηση της υπαίθρου που θα έρθει, όσον αφορά τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες και το πώς θα εξελιχθούν, αλλά γενικότερα οι συνέπειες της ΚΑΠ είναι ασυμβίβαστες με το περιβάλλον. Δεύτερον, ο ποιοτικός τουρισμός που προβάλλεται, ο τουρισμός των υψηλών εισοδημάτων. Καμία σχέση με το περιβάλλον! Εχθρός του περιβάλλοντος! Δε θέλω να αναφέρω περισσότερα, αλλά τα μεγάλα έργα δε μας λένε τίποτα, απολύτως τίποτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ