Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προγραμματικών δηλώσεων

Ο Γιάννης Πρωτούλης
Ο Γιάννης Πρωτούλης
Με εμπεριστατωμένες ομιλίες και για το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων της χώρας, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά την τριήμερη συζήτηση, κατήγγειλαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.

Σταθερά στο άρμα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων η κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις δεν ξάφνιασαν, ούτε εντυπωσίασαν το ΚΚΕ, αφού, όπως είπε, «δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό». Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, είπε, δεν είναι τίποτα άλλο από την παραπέρα προώθηση της εκποίησης της λαϊκής περιουσίας των πρώην ΔΕΚΟ, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον παραπέρα «ακρωτηριασμό» κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η κυβέρνηση, τόνισε, στην ουσία υποσχέθηκε μεγαλύτερη σταθερότητα στο «άρμα» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ομως, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης υπάρχει το εργατικό λαϊκό κίνημα, το ταξικό κίνημα το οποίο έχει και αυτό επιδιώξεις και στόχους όχι μόνο αμυντικούς αλλά και επιθετικούς, διεκδικητικούς και είμαστε σίγουροι, είπε, ότι «με νέα ορμή θα βγει στους δρόμους».

Σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε προσπάθεια να φανεί η χώρα ως απέραντο εργοτάξιο όπου γίνονται εκατοντάδες έργα υπέρ του λαού. Η πραγματικότητα είπε, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ότι τα έργα αυτά γίνονται με προτεραιότητες και μεθόδους που ικανοποιούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Κερδοφορία που στηρίχτηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, τόνισε, έργα που είναι απαραίτητα όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία ή τα αντιπλημμυρικά έργα, απουσιάζουν κραυγαλέα από τους κυβερνητικούς απολογισμούς. Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι η οικοπεδοποίηση διάφορων χώρων την ίδια στιγμή που ούτε το Εθνικό Κτηματολόγιο, ούτε το Δασολόγιο προωθήθηκαν, ενώ με σπουδή ψηφίστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι δασοκτόνοι νόμοι που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ξεκινά νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
Τη φωνή της νεολαίας μέσα στο Κοινοβούλιο μετέφερε ο Γ. Πρωτούλης, τονίζοντας ότι με τις προγραμματικές δηλώσεις ξεκινάει μια νέα επίθεση στα δικαιώματα, στην εργασία, στην Παιδεία. Εμείς, είπε, λέμε ότι αυτή η επίθεση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με πλατιά λαϊκή αντεπίθεση «για να μην είναι η νέα γενιά, η γενιά που δε θα γνωρίσει σύνταξη, η γενιά που θα φεύγει από τη δουλιά και τη ζωή ταυτόχρονα, η γενιά που θα διαβάζει στα βιβλία της ιστορίας για λέξεις όπως οκτάωρο, δημόσια δωρεάν Παιδεία, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο». Η μήτρα των αντιλαϊκών πολιτικών, είπε, είναι η στρατηγική της Λισαβόνας, την οποία έχει υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ. Αναπτύσσοντας τα αιτήματα της νεολαίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους νέους μετά τα 18, με επτά ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, συνολικά 35 ώρες με πρώτο μισθό 1.400 ευρώ.

Η δουλιά, τόνισε ο Γ. Πρωτούλης, είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία απασχόλησης και ζήτησε να καταργηθούν όλες οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», η μερική απασχόληση, η μισή δουλιά, η μισή ζωή, η ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Για τα θέματα της Παιδείας τόνισε ότι το ΚΚΕ σταθερά επιμένει στο αίτημα «καμία ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Παιδείας. Οι ιδιώτες τις μπίζνες τους να τις κάνουν αλλού».

Συνεχείς επιθέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

Στις επιθέσεις κατά του ασφαλιστικού συστήματος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος, υπενθυμίζοντας ότι αυτές είναι συνεχείς. Εχουν, είπε, περάσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές με διαδοχικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνεται σήμερα μια νέα επίθεση που θα χτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης
Ο Σταύρος Σκοπελίτης
Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί που λένε ότι δε θα επιχειρηθεί να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δε θα μειωθούν οι συντάξεις, είναι παραπλανητικοί. Το γεγονός, είπε, είναι ότι η ΝΔ εφαρμόζει τον νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να ενισχύσει τη λεγόμενη επέκταση του εργάσιμου βίου, που σημαίνει δουλιά μέχρι τα βαθιά γηρατειά με άθλιους εργασιακούς όρους. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η ενοποίηση των Ταμείων με το ΙΚΑ γίνεται με όρους αφαίρεσης των δικαιωμάτων ενώ τα όσα ακούγονται περί αποκατάστασης αδικιών χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα κάτω. Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε προκλητική την προσπάθεια εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο όνομα της ισότητας, αφού η στόχευση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ευθύνες έχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι επιχειρηματίες.

Στοχοπροσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Από τις προγραμματικές δηλώσεις διεφάνη καθαρά η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην ανάγκη επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική είπε ότι αυτή αξιοποιείται ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οδηγεί στη συνεχή φοροελάφρυνση του κεφαλαίου και στη διαρκή φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία κληρονομιάς και ακινήτων ενισχύουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η λαϊκή αφαίμαξη από τους ολοένα και μεγαλύτερους έμμεσους φόρους.

Αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της εταιρείας είναι αναμφισβήτητες, αφού αποδέχτηκαν την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των αερομεταφορών.

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Eurokinissi

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πυρόπληκτες περιοχές και τόνισε ότι το σχέδιο ανασυγκρότησής τους «θα επιταχύνει την διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχομεσαία αγροτιάς» και θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής καπιταλιστικής δράσης στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος από μεγάλους ξενοδοχειακούς και όχι μόνο ομίλους.

Πολιτική - εφιάλτης για τους μικρομεσαίους αγρότες

Στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς αναφέρθηκε ο Στ. Σκοπελίτης καταγγέλλοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε αυτόν τον τομέα έχουν δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις για τον μικρομεσαίο αγρότη. Εξαιτίας αυτών, είπε, υπήρξε βίαιη έξοδος από το αγροτικό επάγγελμα που οδήγησε στη δραματική μείωση του ποσοστού της αγροτιάς της χώρας από το 30% στο 16%. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι από το 2000 μέχρι το 2006, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγήθηκαν στην καταστροφή 181.000 αγροτικά νοικοκυριά, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Την ίδια περίοδο, τόνισε, και παρά τις αλχημείες των κυβερνήσεων, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος έφτασε στο 17%. Η κατάσταση αυτή, κατήγγειλε, θα γίνεται όλο και πιο δραματική, όλο πιο χειρότερη για το μικρομεσαίο αγρότη, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με ευθύνη και των δύο κομμάτων. Ηδη, είπε, ο Στ. Σκοπελίτης, ολόκληρος κλάδος αυτός της καπνοκαλλιέργειας έχει εξαφανιστεί σχεδόν από την ελληνική ύπαιθρο.


Ο Νίκος Καραθανασόπουλος

Eurokinissi

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνει τα προβλήματα των αγροτών(2011-03-09 00:00:00.0)
Συνάντηση με εκπροσώπους συνδικάτων της Ευρώπης(2009-05-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης(2007-05-10 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η μικρομεσαία αγροτιά(2005-02-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-03-23 00:00:00.0)
Σφυροκόπημα της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας(2000-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ