Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι πρόεδροι ... ψάχνουν την «προοδευτική στροφή»

Σε ένα διαγωνισμό παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για τη δήθεν ...«προοδευτική στροφή» του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται πλέον σε καθημερινή βάση τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και οι υποψήφιοι διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Την ίδια στιγμή στην κούρσα της διαδοχής προστέθηκε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και υποψήφιος δήμαρχος Βουλιαγμένης με το ΠΑΣΟΚ Δ. Τζιώτης, ενώ η Αν. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να μην είναι υποψήφια για την προεδρία, τονίζοντας ότι πάνω από το ΠΑΣΟΚ «πλανάται το φάντασμα της διάσπασης»...

Με την παρουσίαση μιας «ιδεολογικής πλατφόρμας» με τον τίτλο «Είκοσι θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα», που δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος να ...πείσει ότι οραματίζεται «ένα ΠΑΣΟΚ που θα πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς». Βέβαια, πίσω από τις φραστικές κορόνες, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα»! Ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «κινηθεί και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά»...

Σε ανάλογη κίνηση αποπροσανατολισμού, με στόχο να φιλοτεχνήσει ένα ...«αριστερό προσωπείο», θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν αποκλείεται να ζητήσει και τη διεξαγωγή προγραμματικού Συνεδρίου πριν την εκλογή του νέου προέδρου.

Αντιλαϊκή διακήρυξη

Ο Ευάγ. Βενιζέλος χτες, δηλώνοντας πίστη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στηρίζοντας την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων - όπως εξάλλου έκανε και ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης - προσπάθησε να εξαπατήσει τους εργαζόμενους με αναφορές περί «προοδευτικού και λαϊκού κινήματος», όταν συγχρόνως υπογράμμιζε: «Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος». Την προώθηση δηλαδή των ανατροπών που παρουσίαζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ στην Κοινωνική Ασφάλεια, στις εργασιακές σχέσεις, με την παράλληλη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και προωθεί μια οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική», που «στηρίζει την επιχειρηματικότητα και εγγυάται τη διαφανή λειτουργία της αγοράς». Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια γι' αυτήν»...

Εντελώς υποκριτικά και ενώ υπερασπιζόταν τις απαιτήσεις των πολυεθνικών ομίλων και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, ισχυριζόταν ότι θέλει «ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»... Απέφυγε, όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιλέγοντας να μοιράσει τα γνωστά επιδόματα φτωχοκομείου για «εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Ο Ευάγ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει «το δημόσιο αγαθό της υγείας» και «θα αντιμετωπίσει την παιδεία σαν δημόσιο αγαθό», όταν οι θέσεις του κόμματός του, τις οποίες στήριξε και στηρίζει, προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους. Εξάλλου, με νόημα σημείωσε ότι το «ΠΑΣΟΚ θα σέβεται το ιδιωτικό και θα υπερασπίζεται το δημόσιο»...

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, όπως και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη «μεγάλη κεντροαριστερά», η οποία όπως είπε θα «έχει σύγχρονο πολιτικό λόγο, θα διαφοροποιείται ουσιαστικά από το συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες», ενώ στο πλαίσιο της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων έκανε άνοιγμα προς την Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται η «διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά».

Δήλωσε υπερήφανος για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ... αναγνωρίζοντας κάποια λάθη και ζητώντας ειλικρινή αυτοκριτική.

Εξάλλου, στενοί συνεργάτες του Ευάγ. Βενιζέλου δήλωναν χτες ότι δε θα δεχτούν τροποποίηση των διαδικασιών της εκλογής νέου προέδρου, υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να γίνει προγραμματικό συνέδριο πριν τις εσωκομματικές εκλογές και αμφισβητούσαν την ύπαρξη «πιστοποιημένου Μητρώου φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι άφησαν αιχμές για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη να μην δώσει αίθουσα στον Ευάγ. Βενιζέλο για να παρουσιάσει τις θέσεις του, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «το ελάχιστο όριο συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής Προέδρου, προκειμένου το Κίνημα να πετύχει τη φυγή προς τα μπρος, είναι το ένα εκατομμύριο των πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004».

Εθεσε «εαυτόν» εκτός κούρσας διαδοχής

Την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια για τον προεδρικό θώκο ανακοίνωσε χτες η Αν. Διαμαντοπούλου. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στα 33 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που ακόμη και το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την παράταξη». Οι εξελίξεις, ανέφερε, «δημιούργησαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και απαισιοδοξίας». Η ίδια στην προσπάθειά της να καλύψει την απουσία ιδεολογικής αντιπαράθεσης, ανέφερε ότι «η πόλωση δεν επιτρέπει πραγματική αντιπαραβολή ιδεών και θέσεων πάνω στις μεγάλες τομές και αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας». Η Αν. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση γιατί θέλει «να δουλέψει για την ενότητα» και την «επόμενη μέρα να αγωνιστεί για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ».

Μέχρι και αύριο το βράδυ, δεν μπορεί πάντως να αποκλείσει κανείς και μια πέμπτη υποψηφιότητα από κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση για τις ημερομηνίες και διαδικασίες μέχρι την προεδρική εκλογή.

  • Εξάλλου χτες σε δημοσκόπηση της «Μέτρον Αναλύσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ1 ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα ποιον προτιμούν για πρόεδρο, ο Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε το 49% των ερωτηθέντων, έναντι του 37% του Ευάγ. Βενιζέλου και 9% του Κ. Σκανδαλίδη. Ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, οι ερωτηθέντες έδωσαν 37% στον Ευάγ. Βενιζέλο, 35% στον Γ. Παπανδρέου και 17% στον Κ. Σκανδαλίδη.
  • Σε δημοσκόπηση της «GPO» για λογαριασμό του ΜΕΓΑ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για το ποιον θεωρούν «καταλληλότερο» για πρόεδρο, ο Ευάγ. Βενιζέλος προηγείται με 48,5% έναντι 42% του Γ. Παπανδρέου, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων ο Ευάγ. Βενιζέλος φτάνει στο 52%, έναντι 38% του Γ. Παπανδρέου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ