Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιστός στην αντιλαϊκή πολιτική και άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Ψευδαισθήσεις ότι μπορεί μέσα στο σημερινό σύστημα να ρυθμιστεί η «αγορά» προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, καλλιέργησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και μάλιστα προχώρησε σε εμφανές φραστικό άνοιγμα προς τον ΣΥΝ, ο οποίος σημειωτέον ερωτοτροπεί με δυνάμεις του «σοσιαλιστικού χώρου» όπως τις αποκαλεί.

Κάνοντας ένα αυθαίρετο «τσουβάλιασμα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε ότι «υπάρχει, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, μια δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία, μια πλειοψηφία δυνάμεων που αντιτίθεται στο νεοσυντηρητισμό».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η ΝΔ «με την ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, επιλέγει την άτυπη συνεργασία με την Ακροδεξιά, όπως έδειξε με την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας». Θα επιδιώξουμε, είπε, να συμπράξουμε σε κοινά μέτωπα ενάντια στη Νέα Δημοκρατία «με όλες τις δυνάμεις που τοποθετούνται απέναντι στο νέο συντηρητισμό και στη θεοποίηση της αγοράς», τοποθετώντας αυθαίρετα το κόμμα του σε αυτές τις δυνάμεις.

«Καλούμε και την άλλη Αριστερά σε διάλογο και κοινή δράση και στη Βουλή και στα κοινωνικά μέτωπα και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα συναντηθούμε», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας πιο ευδιάκριτο το άνοιγμα στον ΣΥΝ, αφού γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το ΚΚΕ και στο θέμα αυτό έχει ξεκάθαρη πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δε θα συμφωνήσει με την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ζήτησε να έχουν δικαίωμα ψήφου όχι μόνο οι απόδημοι Ελληνες αλλά και οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Αποκαλυπτικός ως προς την καλλιέργεια αυταπατών ήταν ο Γ. Παπανδρέου, όταν τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για τον άνθρωπο ως πεμπτουσία της πολιτικής, εννοούμε ότι η αγορά οφείλει να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι οι άνθρωποι τις ανάγκες της αγοράς». Δε διαφώνησε με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις οποίες άλλωστε πρώτο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε αλλά μόνο στον τρόπο που αυτές γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση. Αντίστοιχη ήταν η κριτική και για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ζήτησε την ενίσχυση «των δικών μας ισχυρών πρωταθλητών (σ.σ. μεγαλοκεφαλαιούχων) στη διεθνή αγορά. Το ίδιο αποκαλυπτικός ήταν και στο θέμα της Ολυμπιακής προκρίνοντας ουσιαστικά το ξεπούλημά της, αφού είπε ότι «θέλουμε στη θέση της σημερινής Ολυμπιακής ένα νέο σχήμα με προοπτική και βιωσιμότητα βασισμένο και σε ιδιωτικά κεφάλαια».

Κοντά στην κυβέρνηση βρέθηκε ο Γ. Παπανδρέου και στο θέμα της κατώτατης εθνικής σύνταξης αφού τάχθηκε και αυτός υπέρ «μιας σύνταξης που θα αποτελεί κοινή αφετηρία όλων και θα συμπληρώνεται το ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκ νέου Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των δομημένων ομολόγων και είπε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δε θα προχωρήσει, αφού το κόμμα του δε θα πάρει μέρος στις διαδικασίες. «Η μη ψήφιση οποιασδήποτε διάταξης - πρότασης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι αρκετή για μια νέα αρχή» με τα άλλα κόμματα είπε παραγνωρίζοντας ότι ο ίδιος επιμένει στις αντιδραστικές του θέσεις, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ