Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης

Προ των ευθυνών τους έθεσε το ΚΚΕ τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αίσχος των χαρατσιών σε βάρος των επιδοτήσεων των αγροτών συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση, που αυτή τη φορά εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόταν και στον υπουργό Δικαιοσύνης. Βέβαια, στη Βουλή απάντησε μόνο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οποίος συνέχισε την ίδια «φτηνή» επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν και οι προκάτοχοί του στο ίδιο υπουργείο.

Ο Α. Κοντός είπε ότι στη διαδικασία αυτή δεν υπάρχει καμία παρανομία και ανέφερε ότι το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λες και αυτό μετριάζει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ. Το υπουργείο, είπε, δεν έχει καμία παρέμβαση στη διαδικασία και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι συστάσεις προκειμένου να χαμηλώσει το ποσό που πληρώνουν οι αγρότες. Ανέφερε και αυτός ότι και για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων υπάρχει αμοιβή για τη συμπλήρωσή τους. Ισχυρίστηκε δε, ότι τα χρήματα επιστρέφουν στους ίδιους τους αγρότες μέσω των Ενώσεων Συνεταιρισμών...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, που κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση, κατήγγειλε ότι μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και με το πρόσχημα της συμπλήρωσης των σχετικών αιτήσεων παρακρατούνται παράνομα πολύ μεγάλα ποσά που ανήκουν στους αγρότες. Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, τόνισε στην παρέμβασή του ο Στ. Σκοπελίτης, καταγγέλλοντας ότι με τη διαδικασία αυτή οι αγρότες θα πληρώσουν 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Το χαράτσι αυτό, είπε, είναι παράνομο ακόμα και με βάση τις ίδιες τις οδηγίες της ΕΕ που λένε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία κράτηση στις επιδοτήσεις των αγροτών. Είναι προκλητικό αυτό που γίνεται, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, λέγοντας ότι για να σταματήσει το παράνομο χαράτσι σε βάρος χιλιάδων αγροτών πρέπει να παρέμβει ακόμα και η ίδια η Δικαιοσύνη.

Ο Στ. Σκοπελίτης κατέρριψε τα ψεύδη της κυβέρνησης και τη δικαιολογία περί αμοιβής για τις φορολογικές δηλώσεις, αναφέροντας πως όσοι τις συμπληρώνουν μόνοι, δεν πληρώνουν. Για τις δηλώσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται στους αγρότες να τις συμπληρώσουν και να τις καταθέσουν μόνοι τους. Εδώ κυβέρνηση, ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις βολεύονται ο καθένας από την πλευρά του σε βάρος των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει το κόστος που της αναλογεί και εισπράττει και 11 - 12 εκατ. ευρώ ΦΠΑ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις εισπράττουν ακόμα περισσότερα από όσα θα εισέπρατταν αν έπαιρναν τη δουλιά μέσω διαγωνισμού ή με απευθείας ανάθεση. Η κυβέρνηση αν ήθελε θα μπορούσε να είχε λύσει το θέμα έτσι ώστε να μην πληρώνουν οι αγρότες χαράτσια και οι Ενώσεις να έχουν το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. Μέχρι και τροποποίηση στο σχετικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ θα μπορούσε να έχει ζητήσει και πετύχει.

Τέλος, προ των ευθυνών του τίθεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα για το «σκάνδαλο» των χαρατσιών, όμως δε γίνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης να αφήνει να συμβαίνει ό,τι συμβαίνει. Κι αυτό το θέμα αφορά συνολικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ