Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Ερευνα στην υπηρεσία των κερδών

Το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιούνη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο των υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας για την Ερευνα και Τεχνολογία, δήλωσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Στην επιτροπή εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του υπουργείου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ερευνα και Τεχνολογία, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου και για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην έκδοση της «Πράσινης Βίβλου» για την Ερευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία, καθώς και το 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Παράλληλα, εγκρίθηκαν: η ίδρυση δύο νέων κέντρων έρευνας και τεχνολογίας στην Πάτρα και τα Γιάννενα, ενώ μέσα στο 2007 θα αναπτυχθούν οι 5 Πόλοι Καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ και θα προκηρυχτούν ακόμη οκτώ.

Το νομοσχέδιο θα θέσει την έρευνα και τεχνολογία σε ένα νέο πλαίσιο, τόσο ως προς τη βασική (υπουργείο Παιδείας) όσο και ως προς την εφαρμοσμένη (κυρίως υπουργείο Ανάπτυξης). Το περασμένο καλοκαίρι είχε παρουσιαστεί και τεθεί σε διαβούλευση το βασικό σχέδιο του νομοσχεδίου, μια πρόταση που άλλαζε σε σημαντικό βαθμό τη διοικητική δομή του ερευνητικού συστήματος. Ωστόσο, η βασική επιδίωξη, ανεξάρτητα από τις όποιες ρυθμίσεις, είχε δηλωθεί ξεκάθαρα: η «προσαρμογή στην επιχειρηματικότητα», η επιχειρηματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου.

Η εμπορική εκμετάλλευση όμως, επηρεάζει ανάλογα και την κατεύθυνση της έρευνας, τις επιλογές ερευνών και τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες, ενώ προβλέπεται μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα διοικητικά όργανα των ερευνητικών φορέων. Το κριτήριο του κέρδους και όχι αυτό της κοινωνικής προόδου κυριαρχεί σε συνδυασμό με τις κεντρικές επιλογές των Βρυξελλών για τις κατευθύνσεις της έρευνας μέσα από το 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ