ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μακιγιάρει τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης

Να αναδείξει ο λαός με την πάλη του «ένα νέο συνασπισμό εξουσίας», που όμως θα διαχειριστεί το ίδιο, παλιό και βαθιά αντιλαϊκό, σύστημα, ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ.

Η πρόταση που αναμασά με ένταση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ταιριάζει γάντι στην προσπάθεια των οπορτουνιστών να συνδράμουν τα αστικά κόμματα στην προσπάθειά τους να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών και να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίησή της, προτείνοντας αλλαγές στο επίπεδο της διακυβέρνησης - διαχείρισης και όχι βέβαια στο επίπεδο της εξουσίας.

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τον καπιταλισμό και προκειμένου να υπερασπιστεί την ψευδαίσθηση ότι στο πλαίσιό του μια φιλολαϊκή διαχείριση είναι δυνατή, κατέφυγε σε κριτική όπως «παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους», δυνάμεις που «δείχνουν να μην έχουν διδαχτεί τίποτα από την πρόσφατη Ιστορία (...) ανιστόρητες και ανεύθυνες ηγεσίες», όπως η «ηγεσία της Ευρώπης που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με περίσσευμα βλακείας και αυτοκαταστροφικής διάθεσης».

Αφού απάλλαξε την ΕΕ από την αντιλαϊκή στρατηγική της, στη συνέχεια προσπάθησε το ίδιο και για την κυβέρνηση, αποδίδοντάς της «ψυχή ξεπουλημένη στον πιο σκληρό και κυνικό νεοφιλελευθερισμό». Μάλιστα, εγκωμίασε τα κυβερνητικά στελέχη που απευθύνουν «εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό να σταματήσει τα ψέματα και να πει την αλήθεια», αναπαράγοντας το βολικό για την κυβέρνηση παραμύθι του «καλού» και «κακού» ΠΑΣΟΚ.

Αθώωση κυβέρνησης και ΕΕ

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπεί ταξικά συμφέροντα, αλλά ήθελε «να είναι αρεστή στις αγορές». Ομοίως, σύμφωνα με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωένωση δεν προασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, αλλά επιδεικνύει «κραυγαλέα αδυναμία να προστατέψει στοιχειωδώς τους λαούς από την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Ετσι ερμηνεύει ο οπορτουνισμός την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωένωση να βγουν τα μονοπώλιά της απ' την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και να επανέλθουν σε τροχιά κερδοφορίας, απαλλαγμένα από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σ' αυτό το πνεύμα, η αλλαγή πορείας που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας είναι μία από τα ίδια. Οπως είπε, χρειάζεται μια κυβέρνηση «που θα αποφασίσει να γυρίσει την πλάτη στο μνημόνιο και στις αγορές και να ταυτιστεί με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας που βουλιάζει». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μια κυβέρνηση που δε θα αγγίξει ούτε τρίχα από τα μονοπώλια και την ιδιοκτησία τους πάνω στα μέσα παραγωγής, αλλά θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική! Πρόκειται για επικίνδυνη αυταπάτη, που αφοπλίζει το κίνημα από τη δυνατότητα σε συνθήκες κρίσης να βλέπει πιο καθαρά τον αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Ο «νέος συνασπισμός εξουσίας», όπως διευκρίνισε ο Αλ. Τσίπρας, θα περιλαμβάνει «την αριστερά, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας», όλους εκείνους δηλαδή που ούτε στα λόγια δεν αμφισβητούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την κλεψιά απ' τους λίγους του πλούτου που ο λαός παράγει.

Προτάσεις ενσωμάτωσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο συνασπισμός θα επιβάλει: Απεμπλοκή απ' το μνημόνιο και ριζική αναδιανομή του πλούτου. Με ακλόνητα τα συμφέροντα που επέβαλαν το μνημόνιο, μεταξύ άλλων και για να βάλουν στο χέρι τα ελάχιστα ψίχουλα αυτού του πλούτου που έπαιρνε ο λαός... Ακόμα, έλεγχο και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Διακανονισμό δηλαδή των χρεών της πλουτοκρατίας που ο λαός καλείται να αποπληρώσει...

Επίσης, προτείνει κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τράπεζες κατ' ευφημισμόν κρατικές, που θα δρουν ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά τραπεζικά μονοπώλια και η λειτουργία τους θα διέπεται από τους αντιλαϊκούς νόμους της ΕΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κρύβει ότι εκεί όπου το καπιταλιστικό κράτος παρενέβη για να διασώσει ιδιωτικές τράπεζες «κρατικοποιώντας» τες, οι όροι με τους οποίους αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι - καταναλωτές δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο προς το καλύτερο.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στο λαό «ανάπτυξη», κρύβοντας ότι αυτή έχει ταξικό πρόσημο και το ποιον ωφελεί εξαρτάται από το ποιος έχει τα μέσα παραγωγής στην ιδιοκτησία του. Τέλος, σε μια προσπάθεια να τονώσει την αυτοπεποίθηση του ακροατηρίου του, ισχυρίστηκε ότι αν κάποιος προσγειωνόταν στην Ελλάδα θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και οικειοποιήθηκε τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, για τους οποίους δεν έχουν κουνήσει ούτε το δάχτυλό τους, λέγοντας: «Αν μας κατηγορούν ότι υψώνουμε τις σημαίες των κοινωνικών αντιστάσεων, αντί να παζαρεύουμε τη συμμετοχή μας σε κυβερνήσεις υποτιθέμενης εθνικής σωτηρίας, ναι, φταίμε».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Λάρισας

Συζητήθηκε η Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Α. Σκυλλάκου

Την ανάγκη κατασκευής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και της συνδετήριας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανέδειξε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας πως τα δύο έργα είναι άκρως απαραίτητα, αφού οι ελλείψεις υποδομών Υγείας στο Νομό Λάρισας είναι μεγάλες.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Ρήγας είπε ότι για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπάρχει ανάγκη ενός εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η εργολαβία και θα εκταμιευθούν 400.000 κατ' αρχήν τις επόμενες μέρες από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Ο εξοπλισμός της, είπε, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί τεχνικό δελτίο, ενώ για τη συνδετήρια πτέρυγα του νοσοκομείου είπε ότι θα ενταχθεί και αυτή στο ΕΣΠΑ και πρέπει η Περιφέρεια Λάρισας να ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη.

Στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι εκτός από τα 400.00 ευρώ που θα εκταμιευθούν, πρέπει να δοθούν σύντομα και τα υπόλοιπα 600.000 για να ολοκληρωθεί η εργολαβία. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν τα μηχανήματα και να μην υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τη Μονάδα...


Νέα επεισόδια στη «μάχη των αγωγών»

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και με τον αραβικό κόσμο σε εκρηκτική κατάσταση, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε διπλωματική αντεπίθεση για την επαναφορά του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Την περασμένη βδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο αγωγός φυσικού αερίου «South stream» κυριάρχησε στις συζητήσεις και όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς έλαβε τη διαβεβαίωση του Ρώσου πρωθυπουργού ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβρη του 2015.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η πορεία του «South Stream» βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης για τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ, σ' αυτήν την αντιπαράθεση, προωθούν την κατασκευή του αγωγού «Nabucco» που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία από περιοχές που ελέγχουν οι Αμερικανοί. Μετά από ένα διάστημα όπου το σχέδιο για τον «Nabucco», υπό την πίεση των ΗΠΑ, φάνηκε να κερδίζει έδαφος, η οικονομική κρίση και η επακόλουθη πετρελαϊκή κρίση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, έφεραν το σχέδιο για το «South Stream» και πάλι στο προσκήνιο, ως ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ του σχεδίου «South Stream», ο επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, Μαρσέλ Κράμερ, δήλωσε στο Βελιγράδι ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 και ότι η μελέτη βιωσιμότητας του έργου θα εκπονηθεί μέχρι τον Αύγουστο. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού θα πραγματοποιείται, παράλληλα, σε όλες τις χώρες που «διατρέχει» η διαδρομή του, ενώ η ποσότητα του αερίου (που θα μεταφέρεται) θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2019, οπότε αναμένεται ότι θα «αγγίξει» τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Ο «South Stream» σχεδιάζεται, ώστε να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και την Αυστρία. Το κόστος του αγωγού εκτιμάται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού στις 24 Δεκέμβρη 2008 στη Μόσχα. Η συμφωνία φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ και του γενικού διευθυντή της σερβικής εταιρείας διακίνησης φυσικού αερίου, «Srbijagas», Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς. Εξάλλου, οι δύο χώρες συνήψαν ενεργειακή συμφωνία, η οποία περιελάμβανε την πώληση του 51% της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS στη ρωσική πλευρά έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ και την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, την Τετάρτη 23/3, ανακοινώθηκε και η υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση ρωσο-σλοβενικής κοινοπραξίας, η οποία θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», που θα «διατρέχει» το έδαφος της Σλοβενίας. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία, τα δύο μέρη (Σλοβενία και Ρωσία) θα κατέχουν μερίδιο 50%, έκαστο, στη νέα εταιρεία. Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε η ακριβής διαδρομή του τμήματος του αγωγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ