ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
Σελ. /24
Πρόκληση για το λαό που υποφέρει η ενίσχυση των κλινικαρχών από την κυβέρνηση

Με το αζημίωτο η «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αντί για επίταξη άνευ όρων

Eurokinissi

Με τον πιο απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων Υγείας, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1118 - 22/3/21). Ξεπαραδιάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, φορτώνοντας δηλαδή στο λαό νέα βάρη, διπλασιάζονται αποζημιώσεις ακόμα και για κρεβάτια με ασυμπτωματικούς ασθενείς και δίνονται αποζημιώσεις βρέξει - χιονίσει για τα «προσφερόμενα κρεβάτια» των ιδιωτών, ακόμα κι αν δεν νοσηλεύουν ασθενείς, όπως προκύπτει από τα άρθρα. Στην τσέπη των επιχειρηματικών ομίλων μπαίνουν «η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας (...) και η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ» (άρθρο 6).

Στο άρθρο 1, προβλέπει ακόμη και τη διπλάσια «αποζημίωση κλινών για τη νοσηλεία ασυμπτωματικών θετικών ασθενών σε Covid-19»: «Σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων Υγείας (ιδιωτικών θεραπευτηρίων/κλινικών και Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης), κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό Covid-19, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται για τα ως άνω περιστατικά με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09». Προβλέπεται επίσης ότι η αποζημίωση αυτή είναι «ακατάσχετη και αφορολόγητη» για τους κλινικάρχες!

Μάλιστα, «οι διατιθέμενες κλίνες αποζημιώνονται ως ανωτέρω, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους», δηλαδή έχουν - δεν έχουν ασθενείς, θα αποζημιώνονται για τα άδεια κρεβάτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φρακάρει, από τα 150 κρεβάτια που «συνεισέφερε» ο ιδιωτικός τομέας («Λητώ» και «Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου») καλυμμένα είναι μόνο τα 62 (με ασυμπτωματικούς ασθενείς, σύμφωνα με τη διαλογή που κάνουν), επομένως σχεδόν τα 2/3 παραμένουν άδεια. Προκύπτει το ερώτημα: Οι κλινικάρχες θα αμείβονται σαν να έχουν γεμάτα και τα 150 κρεβάτια;

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τις «κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19» (άρθρο 2). Για τα δε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας προβλέπεται και «το ημερήσιο νοσήλιο νοσηλευτικής περίθαλψης, προσαυξημένο κατά 30 ευρώ για τη λήψη μέτρων προστασίας έναντι του Covid-19».

Στο άρθρο 4, για την «Αποζημίωση κλινών εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια κλινικές», η κυβέρνηση επικυρώνει την «κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική (....) με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται». Ο έλεγχος καταλληλότητάς τους προβλέπεται ...«με τη λήξη της κρίσης»... Και εδώ «η τιμή αποζημίωσης ορίζεται στο ημερήσιο νοσήλιο (...) προσαυξημένη με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πολλαπλασιάζονται πάλι τα κρούσματα, λόγω των ελλείψεων μέτρων σε χώρους δουλειάς

Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, η οποία για άλλη μια φορά «βράζει» από κρούσματα, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και Κέντρου Υγείας Σιάτιστας.

Οπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, οι κλίνες του ΓΝ Κοζάνης έχουν γεμίσει «και φτάσαμε στο σημείο να διακομίζονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία». Αναφέρουν επίσης ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των ασθενών με κορονοϊό, τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, την ίδια ώρα που η σύμπτυξη κλινικών έχει επιβαρύνει π.χ. τη Χειρουργική με τη νοσηλεία ασθενών με άλλες σοβαρές παθήσεις.

«Τα Κέντρα Υγείας έχουν χάσει τον πολύ σημαντικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση μεγάλου όγκου ασθενών», συνεχίζει η ανακοίνωση, «διότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους γενικούς ιατρούς για να "κλείνει τρύπες" στα νοσοκομεία σε οποιοδήποτε τμήμα χρειάζεται ιατρικό προσωπικό, μετακινώντας τους συνέχεια λόγω της υποστελέχωσης των νοσοκομείων».

Στην Καστοριά, που επίσης αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εδώ και 5 μέρες έχουν σταματήσει οι διακομιδές ασθενών με κορονοϊό προς το ΓΝ Γρεβενών, που είχε επιφορτιστεί με αυτόν τον ρόλο, και πλέον προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς στο ΓΝ Καστοριάς έχουν συμπτυχθεί και εκεί κλινικές και, ενδεικτικά, έχει περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητα νοσηλείας της Παιδιατρικής κλινικής.

«Η κυβέρνηση αντί να περάσει άμεσα στην επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κλινών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, για να ενταχθεί στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και των υπόλοιπων προβλημάτων υγείας, μαζί με την 3η ΥΠΕ προχωρούν σε κλείσιμο κλινικών, όπως η Μαιευτική, με επόμενη τη μοναδική Ψυχιατρική της Δυτ. Μακεδονίας, για τη μετατροπή τους σε κλινικές Covid, θέτοντας έτσι νέους φραγμούς στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ανοίγοντας τον δρόμο για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση των νοσοκομείων, των ΚΥ και του ΕΚΑΒ, ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς κ.λπ.

Το γεγονός ότι κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν αφήσει ανοχύρωτους τους χώρους δουλείας σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρεται ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «στην κατασκευή της Μονάδας "ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V" μια σειρά από εργοδότες τσαλαπατούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα διαγνωστικά τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου. Στα νέα έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί ούτε μια φορά σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκεί που υπάρχει συγκεντρωμένο το εργατικό δυναμικό».

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και να ενισχυθεί ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, να επιταχθούν εδώ και τώρα όλες οι ιδιωτικές δομές Υγείας που μπορούν να αξιοποιηθούν από το δημόσιο σύστημα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Καλεί το λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στο κράτος που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις «αντοχές της οικονομίας», και προσθέτει πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, για να οργανώσει την εργατική - λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνθήκες του περασμένου Νοέμβρη διαμορφώνονται πάλι στα νοσοκομεία

Κατακόρυφη αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναμένεται τις επόμενες μέρες, καθώς τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι και η ανίχνευση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται έντονα αυξητική. Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, 29/3 και 30/3, εμφανίζεται αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, 26/3 και 28/3.

Ηδη τα νοσοκομεία, προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό, περνούν σε συνθήκες Νοέμβρη, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού αντί προσλήψεων, λειτουργία κλινών ΜΕΘ σε αίθουσες χειρουργείων κ.λπ.

Το «Ιπποκράτειο» χτες το πρωί ξεκίνησε εφημερία με μόλις 3 κενές κλίνες στη ΜΕΘ. Προκειμένου δε να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού, η διοίκηση διέταξε τη μετακίνηση 29 γιατρών στις κλινικές Covid.

Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» βγήκε χτες το πρωί από εφημερία έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 εισαγωγές, και με γεμάτες και τις 18 κλίνες ΜΕΘ Covid. Εχει διαθέσει 5 κλινικές για ασθενείς με κορονοϊό και ήδη νοσηλεύει περισσότερους από 140.

Στο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησαν τα «εντέλλεσθε» για μεταφορές γιατρών στις Covid κλινικές (7 επικουρικοί ιατροί, εκ των οποίων 1 νευρολόγος και 1 ψυχίατρος). Ηδη το νοσοκομείο νοσηλεύει 141 ασθενείς και έχει γεμάτες τις 28 από τις 36 κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, 4 από τις κενές αίθουσες είναι χειρουργικές, διαμορφωμένες σε ΜΕΘ Covid.

Σε δικάσιμο στις 25 Μάη ο συνδικαλιστής γιατρός Κ. Καταραχιάς

Απορρίφθηκε από την πρόεδρο υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου το αίτημα προσωρινής διαταγής του Κώστα Καταραχιά, γιατρού, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», που ζητούσε να παραμείνει στην εργασία του από 1 Απρίλη μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά την παράταση της σύμβασης εργασίας του τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτώβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται και για άλλους επικουρικούς γιατρούς. Λόγω της φύσης της διαδικασίας δεν προβλέπεται η σύνταξη σκεπτικού. Οι συνήγοροί του σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε προσπάθεια να απορριφθεί το αίτημα. Και μόνο η δημόσια αναγγελία της παρουσίας νομικού συμβούλου του υπουργείου Υγείας (χωρίς κανέναν δικονομικό ρόλο) στη δικαστική αίθουσα χτες είναι εύγλωττη». Να σημειωθεί ότι δικάσιμος για την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε η 25/5/2021. Ο Κ. Καταραχιάς ουσιαστικά διώκεται για τη συνδικαλιστική του δράση και γιατί με το σωματείο - όπως και σε άλλα νοσοκομεία - καταγγέλλουν τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Αγίου Σάββα» για τουλάχιστον έξι μήνες σύμφωνα με τη συνδικαλιστική νομοθεσία. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου καλεί σε συνέλευση εργαζομένων τη Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ. το μεσημέρι, στο προαύλιο του νοσοκομείου.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή στην εμπορευματοποίηση, παραπέμπει την ενίσχυση της ΠΦΥ

«Η διαδικασία λειτουργεί υποδειγματικά και θα πρέπει πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους υγειονομικούς μας», είπε προκλητικά ο πρωθυπουργός χτες, παρακολουθώντας τη διαδικασία εμβολιασμού ασθενών με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Και ενώ διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν μεθοδικά την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ο πρωθυπουργός τόνισε τη «μεγάλη σημασία» της, παραπέμποντας για τα αναγκαία κονδύλια στο Ταμείο Ανάκαμψης, που ως όρο βέβαια έχει την ένταση της εμπορευματοποίησης συνολικά της Υγείας, μιας στρατηγικής της οποίας τα τραγικά αποτελέσματα φαίνονται ξανά αυτές τις μέρες στα φρακαρισμένα δημόσια νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί η είδηση (δημοσιεύτηκε στο «Politico») ότι η Ελλάδα αγόρασε λιγότερα εμβόλια της «Moderna» από όσα δικαιούτο. Το ρεπορτάζ - το οποίο δεν έχει διαψευσθεί - ανέφερε ότι η χώρα μας αγόρασε 2 εκατομμύρια λιγότερες δόσεις, κάτι που «εκμεταλλεύτηκαν» άλλες χώρες για να αποκτήσουν περισσότερες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ