ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ψευδεπίγραφος καυγάς για τις δηλώσεις Βορίδη

Κορόνες και νόθες διαχωριστικές γραμμές από τα δυο κόμματα, που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Στη γενικότερη προσπάθεια να υποβοηθήσουν ο καθένας για λογαριασμό του την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με ψευτοδιλήμματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη στρατηγική που ενιαία υπηρετούν ενέταξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη διαμάχη για όσα είπε στο συνέδριο της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Μ. Βορίδης. Μιλώντας το Σάββατο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Η αποστροφή αυτή έδωσε αφορμή για μπαράζ δηλώσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τους συνεταίρους τους στη ΝΔ προσπάθησαν να επαναφέρουν πλαστές διαχωριστικές γραμμές από το παρελθόν («δεξιά» - «αντιδεξιά», «προοδευτική» - «συντηρητική» παράταξη) για να κρύψουν ότι τα δύο κόμματα, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιστορικές καταβολές, υπηρέτησαν και υπηρετούν διαχρονικά την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.

Στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν αναφορές στο «ακροδεξιό» παρελθόν του Μ. Βορίδη και παρουσίαζαν το ΠΑΣΟΚ σαν θεματοφύλακα της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας, Φ. Γεννηματά, η οποία είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα που είναι λαβωμένο, εγγυάται τη δημοκρατική πορεία του τόπου». Για το θέμα υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία του Ε. Βενιζέλου με τον Αντ. Σαμαρά.

Από τον ψευτοκαυγά δεν έλειψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας τους ψευτοδιαχωρισμούς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Σε μήνυμά του στο twitter ο Δ. Παπαδημούλης έγραψε: «Τους ενοχλούν οι επιθέσεις των χουντοδεξιών κατά του Αν. Παπανδρέου. Αλλά δεν έχουν καμιά δυσκολία να συγκυβερνούν με ακροδεξιούς...». Στις δηλώσεις Βορίδη αντέδρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, σκιαμαχώντας με τη ΝΔ για το ποιος από τους δύο ευθύνεται για την κρίση, σαν αυτή να είναι προϊόν πολιτικής διαχείρισης και όχι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Πάντως, ο Μ. Βορίδης επανήλθε την Κυριακή («Mega»), για να επιβεβαιώσει ότι η ομιλία του είχε γενικότερες στοχεύσεις, σχετικές με την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Είπε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ χρέος της ΝΔ να ανατρέψει την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς και των αξιών της αριστεράς στην Ελλάδα. Και ως έκφραση ιστορική αυτών των συγκεκριμένων ιδεών, αναφέρθηκα στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ του '80 και του Ανδρέα Παπανδρέου για τη διαμόρφωση των ελλειμμάτων, του μεγάλου χρέους και των συγκεκριμένων πρακτικών που ακολουθήθηκαν τότε (...) Το γεγονός ότι υπάρχει μια συγκυβέρνηση δεν σημαίνει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ταυτότητες και έχουν γίνει ένα πράγμα».

Σύμφωνος με τις θέσεις Βορίδη εμφανίστηκε και ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, μιλώντας την Κυριακή στο «Mega». Σε δική του παρέμβαση, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγραψε στο διαδίκτυο: «Σίγουρα δεν είναι σήμερα η ώρα να ανασκαλεύουμε το παρελθόν. Η Ιστορία θα απονείμει δικαιοσύνη σε όλους. Αλλωστε "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"».

ΣΥΡΙΖΑ
Μάχες εντυπώσεων με λάφυρο τη διακυβέρνηση

Διαγκωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος θα κρύψει πιο αποτελεσματικά τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που παίρνονται

Μάχες εντυπώσεων δίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαφοροποιηθεί από τη συγκυβέρνηση στα επιμέρους, αφού στον πυρήνα της διαχείρισης συμφωνούν, έστω και με άλλο μείγμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές, προαναγγέλλει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την ΕΡΤ, αλλά και να παραμείνει η Βουλή ανοιχτή όλο το καλοκαίρι για να ...αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να πάει και να υπερασπιστεί την πολιτική του!

Τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες ξεκίνησαν χτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν τον πρόεδρο της Βουλής. Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας επιμένει να θολώνει τα νερά για τον ταξικό χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, μιλώντας («Αυγή» του Σαββάτου) για κυβέρνηση που αποτελείται από το «υπηρετικό προσωπικό της τρόικας και τους βουλιμικούς της εξουσίας»!

Στην ίδια συνέντευξη και σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το πολιτικό ζήτημα σήμερα είναι η θωράκιση της αστικής δημοκρατίας, εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι «κατεδαφίζει το σήμα της δημοκρατίας» και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εγγυητής της δημοκρατίας, υπερασπιστής της δημοκρατίας (...) υπερασπιστήκαμε με πάθος το Σύνταγμα».

Σε άλλο σημείο, σκορπά αυταπάτες ότι η Βουλή και γενικά οι θεσμοί του αστικού κράτους μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας του λαού απ' τα μέτρα που αποφασίζουν και υλοποιούν τα κόμματα του κεφαλαίου, ισχυριζόμενος ότι «αν λειτουργεί σε ολομέλεια, κανείς δεν θα τολμήσει να επαναλάβει τις αντισυνταγματικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Οποιος επιχειρήσει να κλείσει 10 δημόσιους οργανισμούς, 20 νοσοκομεία, 200 σχολεία και βιβλιοθήκες σε θερινό τμήμα, είναι εχθρός της δημοκρατίας και της κοινωνίας (...) Θα αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να (...) έρθει στη Βουλή να υπερασπιστεί την κυβέρνηση που έφτιαξε και την πολιτική του»!

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στη ΔΗΜΑΡ, καλώντας την να τοποθετηθεί πάνω στα κάλπικα διλήμματα που σερβίρουν στο λαό, όπως το «μνημόνιο ή δημοκρατία» - «μνημόνιο ή εργασία και ανάπτυξη». Αφήνει σκόπιμα στο απυρόβλητο την εξουσία των μονοπωλίων, για τις ανάγκες των οποίων υλοποιούνται τα μνημόνια και οξύνεται ο κρατικός αυταρχισμός.

Τέλος, ερωτηθείς για το επικείμενο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι «είναι η ώρα να γίνουμε το ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης, των κοινωνικών κινημάτων και της αμφισβήτησης της νέας γενιάς», όταν το μόνο που υπηρετεί η ενιαιοποίηση του κόμματος είναι να γίνει αξιόπιστη δύναμη για το κεφάλαιο και να αναβαθμιστεί στην αστική διαχείριση.

ΔΗΜΑΡ
Δυσαρέσκεια για την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση

Εσωκομματικές τριβές στη συνεδρίαση της ΚΕ

Ανοιχτή έκφραση της δυσαρέσκειας μερίδας στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς του Φ. Κουβέλη συνιστά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΚΕ του κόμματος, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο. Εβδομήντα επτά στους 107 ψηφίσαντες ενέκριναν την αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση και 30 επέλεξαν το «παρών» ή την αποχή. Παράλληλα, 174 στελέχη του κόμματος κατέθεσαν κοινό κείμενο στο οποίο καταγράφουν τη διαφωνία τους στην απόφαση αποχώρησης απ' τη συγκυβέρνηση, ενώ ο Ν. Μπίστης κοινοποίησε την αποχώρησή του απ' το κόμμα.

Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη «οπισθοχώρηση» την απόφαση αυτή, ενώ ο Ν. Μπίστης στην επιστολή του ασκεί κριτική στο τμήμα της ΔΗΜΑΡ «που μέχρι χτες όχι μόνο υποστήριζε την συμμετοχή αλλά την προωθούσε και εμπράκτως», ενώ τώρα θα «πρωτοστατήσει (ήδη το κάνει) στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επικρίνει ακόμα τον Φ. Κουβέλη ότι «δεν άντεξε, γιατί τώρα τέλειωναν τα ψέματα, έπρεπε να αποφασίσει (...) την άμεση ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

Επικριτικός για τους χειρισμούς Κουβέλη ήταν και ο γραμματέας του κόμματος, Στ. Λυκούδης. Κατά την ομιλία του, το πρωί του Σαββάτου, ο Φ. Κουβέλης δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της πρόθεσής του να συνεχίσει να βάζει πλάτες στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιμετώπισε απαξιωτικά τη ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικό εταίρο και τον Ε. Βενιζέλο για αιφνίδιες μεταστροφές απόψεων.

Τελικώς, όμως, ομολόγησε ότι δεν υπήρχαν διαφωνίες επί της ουσίας, ούτε για την ΕΡΤ ούτε για τη διοικητική μεταρρύθμιση, επικρίνοντας την «κάκιστη μεθοδολογία» με την οποία προωθείται και καταγγέλλοντας τους υπουργούς της ΝΔ ότι «δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση της μεταρρύθμισης και την προετοιμασία της κινητικότητας, για να μην ταράξουν το δικό τους σύστημα».

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι όσο εξαρτάται απ' το κόμμα του, η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει και υπενθύμισε με νόημα: «Η δική μας Αριστερά νομιμοποίησε την κυβέρνηση και της έδωσε το αναγκαίο κύρος και στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς. Ούτε ο πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος στα σενάρια για τις μελλοντικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «δεν απαντάμε σε μονοδιάστατα διλήμματα "ή μαζί μας ή με τους άλλους", δεν θα επιτρέψουμε (...) να παγιωθεί ποτέ ένα τέτοιο δίπολο», μην κρύβοντας ότι θέλει να παίξει ρόλο μελλοντικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας τις οποίες υπερασπίστηκε.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Οι ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ διοργανώνουν έκθεση βιβλίου έως και την Πέμπτη 4 Ιούλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61), καθημερινά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. το βιβλίο του Β. Ι. Λένιν «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ