ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σε έναν πλατύ διάλογο γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο εξελίχθηκε η εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε χτες βράδυ η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό», στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» με κεντρικό ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην κατάμεστη, μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου ανάμεσα στους άλλους παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Δ. Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Μ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πολλά μέλη της ΚΕ και στελέχη της ΚΟΑ, ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος, από την Κομμουνιστική Ανανέωση, ο Θ. Κυβέλης, πρόεδρος της ΕΕ Μελισσίων, ο Α. Δαμίγος, από την «Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης», ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, ο Γ. Μπουλούγαρης, από το ΠΑΜΕ, ο Ι. Βλάχος, αντιπρόεδρος Ιδιωτ. Υπαλλήλων, ο Δ. Τομπουλίδης, δήμαρχος Μελισσίων, ο Δ. Μπαρτζόκας, καθηγητής ΕΜΠ, ο Θ. Ανανίδης, δημ. σύμβουλος Αθήνας, η Σοφία Χατζηκομνηνού, καθηγήτρια ΕΜΠ, ο Π. Μηνακάκης, υπ. δήμαρχος Υμηττού, ο Β. Γκλεζάκος, από την ΟΣΝΙΕ, η Μαρία Ελαία, από το Σωματείο Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, ο Η. Τσαβδαρίδης, πρόεδρος της ΠΟΔΝ, κ.ά.

Στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του πολέμου οδηγείται η Κύπρος

Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χθεσινή εκδήλωση της ΚΟΑ

«Σήμερα μετά την Κοπεγχάγη και εξετάζοντας τα συμπεράσματα της προεδρίας βλέπουμε πως εκεί τελικά οδηγείται η Κύπρος: στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του πολέμου, της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης». Τα παραπάνω τόνισε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Παρκ» η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Ορ. Κολοζώφ έκανε μια ιστορική αναδρομή του προβλήματος, σημειώνοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής Μακάριου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς. Και συνέχισε:

«Αναρωτιέται κανείς, πώς γίνεται επί τόσα χρόνια να υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ, να δημιουργούνται συγκλήσεις για λύση του ζητήματος, όπως οι συμφωνίες κορυφής και να ναυαγούν οι συνομιλίες, λόγω της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς. Πιστεύουμε πως η μη λύση δεν ήταν μόνο επιλογή του Ντενκτάς, αλλά και από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα δεν υπήρχε καμιά θέληση να επιτευχθεί λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ. Σε καμιά φάση σε καμιά περίπτωση δεν ασκήθηκε καμία μα καμιά πίεση προς την Τουρκία για να αποδεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις αγνόησαν επιδεικτικά ενέργειες της τουρκοκυπριακής ή τούρκικης πλευράς.

Η στάση αυτή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας αποκαλύφτηκε πλήρως όταν κάτω από τους σχεδιασμούς τους για την προώθηση της κυριαρχίας τους στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, με πρόσχημα τα τραγικά γεγονότα της 11 του Σεπτέμβρη και την προετοιμασία για τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ΙΡΑΚ αποφάσισαν να δώσουν τη δική τους λύση στο Κυπριακό, πριν αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, έτσι ώστε απερίσπαστα να έχουν τη συναίνεση και της Τουρκίας και της Ελλάδας και την απρόσκοπτη χρήση των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κύπρου.

Ετσι τον Ιούνη του 1999 στη συνάντηση του "G8" πάρθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ μια απόφαση για την επίλυση του Κυπριακού, όπου στην ουσία αγνοούσε το μέχρι τότε πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητούσαν λύση όλες οι πλευρές στα πλαίσια του ΟΗΕ, και πρότειναν στις συνομιλίες των δύο πλευρών να τεθούν επάνω στο τραπέζι όλα τα θέματα που θέλουν να βάλουν οι δύο πλευρές.

Αυτή η απόφαση ήταν καθοριστική για τις τελευταίες εξελίξεις. Εδινε τη δυνατότητα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να θέτει επίσημα στο τραπέζι των συνομιλιών την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους και αποδεσμεύει τις συζητήσεις από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής.

Η απόφαση αυτή του "G8" γίνεται αποδεκτή από τον ΓΓ του ΟΗΕ και συστηματικά παύει πια να μιλάει για δυο κοινότητες, εισάγεται η έννοια των δύο μερών για να καταλήξει στην πρότασή του για δύο συστατικά κράτη.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην πρόταση του "G8" ούτε αντέδρασε όταν άρχισε στα πλαίσια του ΟΗΕ να εισάγεται η έννοια της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών. Η κατάληξη είναι η πρόταση Κόφι Ανάν.

Κυρίες και κύριοι,

αγαπητοί φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πόσο σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα είναι η αναζήτηση λύσης του κυπριακού ζητήματος. Δεν αμφιβάλει κανείς πως μέσα στις σημερινές συνθήκες και τους διεθνείς συσχετισμούς είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει κανείς μια λύση δίκαιη, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως μπροστά στις πιέσεις των ισχυρών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας ή της ΕΕ πρέπει να δεχτούμε μια οποιαδήποτε λύση.

Υπήρχε η αυταπάτη και αρκετοί εξακολουθούν να την έχουνε πως η ένταξη στην ΕΕ θα είναι βοηθός μας στην αναζήτηση και επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού και σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ θα διευκολύνει την προσέγγιση των δύο λαών του νησιού και η κατάσταση τελικά θα ομαλοποιηθεί.

Είχαμε επισημάνει όταν το '94 έγινε η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πως η προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ όχι μόνο δε θα διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού, αλλά θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση του νησιού και θα χρησιμοποιηθεί σαν επιπλέον μοχλός πίεσης για να δεχτούμε την όποια λύση θα μας προτείνουν Αγγλοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Σήμερα μετά την Κοπεγχάγη και εξετάζοντας τα συμπεράσματα της προεδρίας βλέπουμε πως εκεί τελικά οδηγείται η Κύπρος, στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του πολέμου, της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Εξετάζοντας το έγγραφο των συμπερασμάτων της Κοπεγχάγης για την Κύπρο παρατηρούμε ότι ούτε μια φορά δεν αναφέρεται στη Δημοκρατία της Κύπρου. Πιστεύουμε πως αυτό δεν είναι τυχαίο.

Από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή προκύπτει πως στην ΕΕ εντάχθηκε η Κύπρος και όχι η Δημοκρατία της Κύπρου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Το Κύπρος ανταποκρίνεται στο "σχέδιο Κόφι Ανάν" που καθορίζει τη δημιουργία νέου κράτους μιας "νέας κατάστασης πραγμάτων" με τη συμβατική ονομασία Κύπρος. Αυτή η Κύπρος εντάχθηκε διχοτομημένη. Μπήκε στην ΕΕ το 62% του νησιού και εκκρεμεί η διευθέτηση για την ένταξη του υπολοίπου, υπό την ηγεσία του Ντενκτάς που το 1983 ανακηρύχτηκε σε ανεξάρτητο κράτος την Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Για να ενταχθεί και το υπόλοιπο μέρος και στην ανάγκη να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδοχή του "σχεδίου Ανάν" από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικά από τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) που θα υπογράψουν και ξεχωριστές συμφωνίες με το νέο μόρφωμα που θα προκύψει μετά την ιδρυτική συμφωνία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Ακόμα πρέπει να επισημάνουμε πως μετά τα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης επίσημα πια η πρόταση Κόφι Ανάν γίνεται ένα κείμενο που υποστηρίζει και η EE. Μάλιστα συνιστά και η ΕΕ, η λύση με βάση την πρόταση Κόφι Ανάν να επιτευχθεί πριν τις 28 του Φλεβάρη».

Καθιερώνονται δύο κυρίαρχα συστατικά κράτη

Αναφερόμενος, στη συνέχεια ο Ορ. Κολοζώφ, στην επόμενη μέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, παρατήρησε:

«Σήμερα μετά την Κοπεγχάγη, έχουμε μπροστά μας την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τη διορθωμένη πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Το "σχέδιο Κόφι Ανάν" επαναλαμβάνουμε πως αποτελεί μια συγκαλυμμένη διχοτομική λύση.

θα μπορούσαμε να επισημάνουμε πως και η ένταξη με τις σημερινές συνθήκες αποτελεί διχοτομική λύση, όπως και η αποδοχή της πρότασης Κόφι Ανάν οδηγεί σε συγκαλυμμένη διχοτομική λύση.

Το πρόβλημα παραμένει στη δομή του σχεδίου, με την καθιέρωση δύο κυρίαρχων συστατικών κρατών. Ο πρωθυπουργός προχτές στη Βουλή είπε ότι "δεν μπορεί να επιδιώκουμε την εφαρμογή των αποφάσεων των HE και να ξεχνάμε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Αυτό ισχύει σε όλα τα ομόσπονδα κράτη". Ξεχνά σκόπιμα την κριτική των κυπριακών κομμάτων, όταν ακριβώς ο Κόφι Ανάν στις 12/9/00 μίλησε για την πολιτική ισότητα των δύο μερών αφήνοντας να εννοηθεί πως γίνεται λόγος για ισότητα των δύο κρατών που "θα πρέπει να αναγνωρίζεται σαφώς στον τελικό διακανονισμό".

Αυτή η τοποθέτηση δικαιολογημένα έγινε αντικείμενο κριτικής γιατί δεν ήταν αυτή η έννοια της πολιτικής ισότητας. Τελικά όμως, στο τελικό κείμενο πήρε την έννοια της ισότητας των δυο κρατών. Και είναι αυτό που αποδέχεται ο κ. Σημίτης.

Στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε πως από το κείμενο δεν προκύπτει πως το νέο κράτος είναι η συνέχεια του προηγούμενου, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διαπραγμάτευση φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Δεν πιστεύουμε πως οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν πολλά περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές του κειμένου. Πιστεύουμε πως στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο θα πρέπει να κινητοποιηθεί ο λαός μας προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Αυτές οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν και στήριξη στην προσπάθεια που θα κάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ελληνικά κόμματα στις διεθνείς τους σχέσεις για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση όπου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα ζουν σε αρμονία και ειρήνη».

Χρειάζεται ευρύτερη κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων σε Κύπρο - Ελλάδα

Πλούσια συζήτηση από τους συμμετέχοντες

Μετά την ομιλία του Ορ. Κολοζώφ το λόγο πήραν αρκετοί από τους προσκαλεσμένους. Ετσι:

Ο Γ. Παπασίμος, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, επισήμανε ότι το «σχέδιο Ανάν», εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει ταφόπλακα του κυπριακού ελληνισμού και τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας ώστε να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις. Σημείωσε δε το γεγονός ότι το μόρφωμα κράτους που επιβάλλει το «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο δεν έχει προηγούμενο σε όλο τον πλανήτη. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να γίνει συνείδηση πως το «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση. Δεν αποτελεί, είπε, τον επώδυνο συμβιβασμό αλλά κάτι πολύ χειρότερο, γι' αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός πριν είναι πολύ αργά, πριν φθάσουν τα πράγματα σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Μαρία Ζευγώλη, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, επισήμανε ότι ακόμα και οι συμφωνίες της Ζυρίχης, που εγκαθίδρυαν στην Κύπρο μια καρικατούρα αστικού κράτους, ήταν πιο λειτουργικές από αυτό που προωθείται με το «σχέδιο Ανάν». Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται απλώς για διχοτόμηση αλλά για βοσνιοποίηση της Κύπρου, καθώς δημιουργείται ένα κράτος υπό άμεση ιμπεριαλιστική επικυριαρχία. Στόχος, είπε, είναι να καταστεί ο ξένος παράγοντας επικυρίαρχος, που θα έχει τον τελικό λόγο για την επίλυση ακόμα και των πιο απλών διαφωνιών.

Ο Α. Πεπονής, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό το «σχέδιο Ανάν» ως έχει και μέσω της διαπραγμάτευσης να περιοριστούν οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Ενδεικτικό, όπως είπε, ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, είναι ότι το «σχέδιο Ανάν» το προβλέπει. Επισήμανε την ανάγκη για την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο και έκανε τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια συστηματικά μεθοδεύεται να μετατίθεται το ενδιαφέρον του λαού για τα εθνικά προβλήματα ώστε να επιτρέπεται η επιβολή απαράδεκτων λύσεων. Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς το ΚΚΕ που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του λαού και της νεολαίας γι' αυτά τα θέματα και τόνισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται ειλικρινά και με συνέπεια.

Ο Η. Νικολόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, τόνισε ότι το «σχέδιο Ανάν» εγκαθιδρύει ένα διζωνικό προτεκτοράτο, που δεν είναι κράτος, και το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο από αυτό της διχοτόμησης. Πρόκειται, είπε, για μια παγκόσμια πρωτοτυπία που θα αποτελέσει πρότυπο για να εφαρμοστεί από εδώ και εμπρός και αλλού με στόχο την κατάργηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Γι' αυτό, είπε, έπρεπε να απορριφθεί αμέσως. Σχετικά με την αναφορά στην απόφαση της Κοπεγχάγης του γεωγραφικού όρου «Κύπρος» αντί «Κυπριακή Δημοκρατία», αυτό, τόνισε, γίνεται γιατί σύμφωνα με το «σχέδιο Ανάν» δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι θεμελιώδεις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της πλειοψηφίας καταργούνται.

Ο Θ. Πελεγρίνης, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση στη βάση του «σχεδίου Ανάν» αφορά στον τρόπο της διχοτόμησης, ωστόσο, τόνισε, όπου πνίγεται το δίκιο εμψυχώνεται ο άνθρωπος.

Ο Δ. Κουμπούρης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι με το «σχέδιο Ανάν» οι επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού γίνονται πραγματικότητα και ότι δίκαιη λύση στη βάση του «σχεδίου» αυτού δεν μπορεί να δοθεί. Πρόβλεψε δε ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα χειροτερέψει, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Και υπογράμμισε ότι ο κυπριακός λαός χρειάζεται συμπαράσταση και το ΠΑΜΕ θα αγωνιστεί στην κατεύθυνση αυτή εντείνοντας την πάλη του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

Το ΚΚΕ αλληλέγγυο σε όλο τον κυπριακό λαό

Η συνόψιση της συζήτησης από τον Ορ. Κολοζώφ

Ο Ορ. Κολοζώφ, συνοψίζοντας τη συζήτηση τόνισε ότι είναι διάχυτη η ανησυχία για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί, για το μέλλον της Κύπρου. Το «σχέδιο Ανάν», είπε, είναι φτιαγμένο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και περιέχει τη βόμβα, εάν το θελήσει η μια πλευρά, για να τιναχτεί το νησί στον αέρα. Το ΚΚΕ, τόνισε, θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλον τον κυπριακό λαό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με τη στάση του ΑΚΕΛ, τόσο στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη θέση άρνησης της ένταξης, θέτοντας ορισμένους όρους. Βασικότερος από αυτούς ήταν η εξασφάλιση, στα πλαίσια της ΕΕ, της ασφάλειας της Κύπρου. Στην πορεία, συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ, μπαίνουν ζητήματα που όμως δε θίγουν το θέμα της ασφάλειας. Σήμερα το ζήτημα είναι πόσο θα δεχτούμε τον εκβιασμό. Πάντως, στο τέλος το ΑΚΕΛ θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Είναι ήδη σε δύσκολη θέση και θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη όταν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το ΑΚΕΛ είναι κόμμα κομμουνιστικό με αρχές και εκείνο που κυριαρχεί στο κριτήριο του κόσμου που το ψηφίζει είναι μέχρις στιγμής η αξιοπιστία του ΑΚΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ