Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται ευρύτερη κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων σε Κύπρο - Ελλάδα

Πλούσια συζήτηση από τους συμμετέχοντες

Μετά την ομιλία του Ορ. Κολοζώφ το λόγο πήραν αρκετοί από τους προσκαλεσμένους. Ετσι:

Ο Γ. Παπασίμος, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, επισήμανε ότι το «σχέδιο Ανάν», εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει ταφόπλακα του κυπριακού ελληνισμού και τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας ώστε να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις. Σημείωσε δε το γεγονός ότι το μόρφωμα κράτους που επιβάλλει το «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο δεν έχει προηγούμενο σε όλο τον πλανήτη. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να γίνει συνείδηση πως το «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση. Δεν αποτελεί, είπε, τον επώδυνο συμβιβασμό αλλά κάτι πολύ χειρότερο, γι' αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός πριν είναι πολύ αργά, πριν φθάσουν τα πράγματα σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Μαρία Ζευγώλη, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, επισήμανε ότι ακόμα και οι συμφωνίες της Ζυρίχης, που εγκαθίδρυαν στην Κύπρο μια καρικατούρα αστικού κράτους, ήταν πιο λειτουργικές από αυτό που προωθείται με το «σχέδιο Ανάν». Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται απλώς για διχοτόμηση αλλά για βοσνιοποίηση της Κύπρου, καθώς δημιουργείται ένα κράτος υπό άμεση ιμπεριαλιστική επικυριαρχία. Στόχος, είπε, είναι να καταστεί ο ξένος παράγοντας επικυρίαρχος, που θα έχει τον τελικό λόγο για την επίλυση ακόμα και των πιο απλών διαφωνιών.

Ο Α. Πεπονής, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό το «σχέδιο Ανάν» ως έχει και μέσω της διαπραγμάτευσης να περιοριστούν οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Ενδεικτικό, όπως είπε, ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, είναι ότι το «σχέδιο Ανάν» το προβλέπει. Επισήμανε την ανάγκη για την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο και έκανε τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια συστηματικά μεθοδεύεται να μετατίθεται το ενδιαφέρον του λαού για τα εθνικά προβλήματα ώστε να επιτρέπεται η επιβολή απαράδεκτων λύσεων. Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς το ΚΚΕ που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του λαού και της νεολαίας γι' αυτά τα θέματα και τόνισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται ειλικρινά και με συνέπεια.

Ο Η. Νικολόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, τόνισε ότι το «σχέδιο Ανάν» εγκαθιδρύει ένα διζωνικό προτεκτοράτο, που δεν είναι κράτος, και το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο από αυτό της διχοτόμησης. Πρόκειται, είπε, για μια παγκόσμια πρωτοτυπία που θα αποτελέσει πρότυπο για να εφαρμοστεί από εδώ και εμπρός και αλλού με στόχο την κατάργηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Γι' αυτό, είπε, έπρεπε να απορριφθεί αμέσως. Σχετικά με την αναφορά στην απόφαση της Κοπεγχάγης του γεωγραφικού όρου «Κύπρος» αντί «Κυπριακή Δημοκρατία», αυτό, τόνισε, γίνεται γιατί σύμφωνα με το «σχέδιο Ανάν» δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι θεμελιώδεις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της πλειοψηφίας καταργούνται.

Ο Θ. Πελεγρίνης, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση στη βάση του «σχεδίου Ανάν» αφορά στον τρόπο της διχοτόμησης, ωστόσο, τόνισε, όπου πνίγεται το δίκιο εμψυχώνεται ο άνθρωπος.

Ο Δ. Κουμπούρης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι με το «σχέδιο Ανάν» οι επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού γίνονται πραγματικότητα και ότι δίκαιη λύση στη βάση του «σχεδίου» αυτού δεν μπορεί να δοθεί. Πρόβλεψε δε ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα χειροτερέψει, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Και υπογράμμισε ότι ο κυπριακός λαός χρειάζεται συμπαράσταση και το ΠΑΜΕ θα αγωνιστεί στην κατεύθυνση αυτή εντείνοντας την πάλη του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυσοίωνες εξελίξεις στην Κύπρο(2013-05-11 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες των «σχεδίων Ανάν»(2006-07-23 00:00:00.0)
Στη ρότα της ευρωδιχοτόμησης(2004-11-28 00:00:00.0)
Διχοτόμηση «βλέπουν» ΗΠΑ - Τουρκία(2004-06-10 00:00:00.0)
Ούτε λέξη για την τουρκική εισβολή και κατοχή!(2004-04-24 00:00:00.0)
Ηχηρό «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν(2004-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ