Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχοτόμηση «βλέπουν» ΗΠΑ - Τουρκία

Να μη θέτουν εμπόδια στην «οικονομική αναβάθμιση» της τουρκοκυπριακής πλευράς, ζήτησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι από τη Λευκωσία, συνεχίζοντας τις πιέσεις για νομιμοποίηση του «Αττίλα». Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλειε «συμπεφωνημένη διχοτόμηση», ως «λύση» του Κυπριακού. Σημείωνε δε ότι η Τουρκία κινείται «προσεκτικά», για να μην εκθέσει τους «φίλους» της, και με βάση τις πολλές δυνατότητες που της παρέχει το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για το Κυπριακό, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ πρέσβης Στούαρντ Χόλιντεϊ επανέλαβαν την «απογοήτευσή» τους για την καταψήφιση του «σχεδίου Ανάν» από τους Ελληνοκυπρίους. Ακολούθως τόνισαν ότι βασικός στόχος για τώρα είναι η δρομολόγηση μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Κάλεσαν, μάλιστα, τους Ελληνοκύπριους «να βοηθήσουν στην κατάργηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομικής τους ανάπτυξης». Δηλαδή και πρόσφυγες, και αρωγοί του εισβολέα...

Απαντώντας ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημείωσε: «Η δική μας πλευρά δεν ήταν ποτέ εναντίον της αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων, αλλά δεν πρέπει να μπλέκουμε τα πράγματα. Το ΣΑ ουδέποτε επέβαλε περιορισμούς στους Τουρκοκυπρίους. Το ΣΑ είναι ένα πολιτικό Σώμα και όταν ανακηρύχτηκε το ψευδοκράτος κάλεσε τα κράτη - μέλη να μην το αναγνωρίσουν και δεύτερο να μην το βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο». Επίσης: «Η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται κατά μέγιστο ρόλο στις αποφάσεις της ηγεσίας τους. Αν η ηγεσία τους άρει αυτές τις αποφάσεις, δε θα υπάρχει καμία οικονομική απομόνωση. Αν οι Τουρκοκύπριοι σεβαστούν τους κανόνες και τις διαδικασίες για οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν την «απαραίτητη αμεροληψία», ώστε «να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση και εκτροπή σε σχέση με την προώθηση λύσης». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι είναι εντελώς άδικο να επαναλαμβάνεται συνεχώς προς τους Ελληνοκύπριους ότι πρέπει να παραμένουν αφοσιωμένοι στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Αυτό το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, το έχει τονίσει και ο Πρόεδρος στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και διαφαίνεται και από την "έκθεση Ανάν"», είπε.

Σχετικά με τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, υπογράμμισε ότι οφείλεται στην κατοχή και στη συνέχιση της παρανομίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προώθησε αρκετά μέτρα και μελετά και διάφορα άλλα, γιατί πάντοτε έθετε ως προτεραιότητα τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών συμφιλίωσης και επανένωσης της Κύπρου.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια - κύρια από ΗΠΑ, Βρετανία, αλλά και ΕΕ γενικά - για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα Κατεχόμενα. Επισήμανε ότι η λειτουργία τους διέπεται από διεθνείς κανονισμούς, γι' αυτό και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Συμπεφωνημένα χώρια

«Διαπιστώνουμε ότι όσο πιο λογικά προχωράμε τόσο περισσότερα κέρδη αποκομίζουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Κινούμαστε στα πλαίσια του "σχεδίου Ανάν"», διαβεβαίωσε και εξήγησε την τουρκική στάση: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά την "έκθεση Ανάν" για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αν ζητήσουμε πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά, απλώς θα φέρουμε σε δυσχερή θέση τους φίλους μας».

«Σε αυτή τη φάση ένα αίτημα αναγνώρισης της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" θα είναι ατελέσφορο», εκτίμησε ο Γκιουλ. Διευκρίνισε ότι η Αγκυρα επιδιώκει την αναβάθμιση του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης από παρατηρητή εν ονόματι της «Κυπριακής Μουσουλμανικής Κοινότητας», σε παρατηρητή εν ονόματι του «Τουρκοκυπριακού Κράτους», όπως αναφέρεται στο «σχέδιο Ανάν».

Ο Γκιουλ δεν απέκλεισε «συμπεφωνημένη διχοτόμηση» ως λύση του Κυπριακού, όπως επίσης και οποιαδήποτε λύση που θα προβλέπει την επανένωση της Κύπρου. «Ενδεχομένως, η ελληνοκυπριακή πλευρά να απομακρυνθεί τελείως από την ιδέα της ένωσης με το Βορρά, όσο ενσωματώνεται στο σύστημα της ΕΕ και να ζητήσει τη διχοτόμηση κατόπιν συνεννόησης. Ενδέχεται, όμως, και να ζητήσει την επανένωση. Και στις δύο περιπτώσεις, επιβάλλεται η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και η ενίσχυσή τους. Καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτόν το σκοπό», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ