Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ψηλά το κεφάλι! Ενάντια στην ευρωυποταγή και στη μοιρολατρία!

«Σας καλούμε και από αυτό το βήμα να πάρετε μέρος στις εκλογές, να προσπεράσετε το κλίμα της αδράνειας που καλλιεργούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σας καλούμε να πείτε ένα δυνατό ΟΧΙ στον ευρωμονόδρομο της πλουτοκρατίας. Υπάρχει κι άλλος δρόμος για τους λαούς της Ευρώπης, για τον ελληνικό λαό. Μην κλείνετε την πόρτα, για να μη φυλακιστούν τα όνειρά σας. Μην κλείνετε την πόρτα, ιδιαίτερα για τα παιδιά σας, για τη γενιά που έρχεται».

Ο Θανάσης Παφίλης στο βήμα. Μέγα πάθος εκδηλώνεται σε κάθε του φράση. Θάλασσα κυματιστή οι κόκκινες σημαίες. Και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ συνεχίζει:

«Ψηφίστε το ΚΚΕ! Χτυπήστε την ευρωυποταγή και τη μοιρολατρία! Ψηλά το κεφάλι! Μπορούμε να προχωρήσουμε! Ενα μεγάλο βήμα τώρα, περισσότερα βήματα αύριο! Τη δύναμη την έχει ο λαός!

Γυρίστε την πλάτη στους ευρωλάγνους και στους ψοφοδεείς! Σήμερα έχουμε αρκετή πείρα. Γνωρίζουμε καλύτερα το αληθινό πρόσωπο της ΕΕ. Το είδαμε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Κυπριακό, στην καταδίκη της αντίστασης των Παλαιστινίων και του ιρακινού λαού. Είναι το πρόσωπο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Είναι η πολιτική της "κεντροαριστεράς" και της κεντροδεξιάς. Το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι το σήμα κατατεθέν της ΕΕ, των κυβερνήσεων κάθε χώρας, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μαζί και αυτών που φοράνε αριστερό προσωπείο.

Το ΚΚΕ δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει: Εκείνο που χρειάζεται ο λαός είναι η συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Είναι το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της, θα παλεύει για να αλλάξει σε όφελος του λαού ο συσχετισμός των δυνάμεων, θα παρεμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα επιβάλλει κατακτήσεις για τους εργάτες και τους μικρομεσαίους και τελικά θα κατακτήσει την εξουσία, για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της λαϊκής οικονομίας. Πρόκειται για αντικειμενική ανάγκη. Πρόκειται για μονόδρομο του λαού, για μονόδρομο των λαών της Ευρώπης. Αυτή η εξουσία, αυτή η οικονομία συγκρούονται με την ΕΕ. Είναι σαν τη φωτιά με το νερό, που δεν μπορούν να συνυπάρχουν.


Να το πούμε αλλιώς: Δεν είναι δυνατό σε μια χώρα της ΕΕ να συμβιώνουν το κεφάλαιο με τον παραγόμενο πλούτο που έχει γίνει λαϊκή περιουσία. Δεν είναι δυνατό να λειτουργεί ο κεντρικός σχεδιασμός σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων. Γιατί η ΕΕ είναι ένωση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, που έχουν όρο δράσης το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την ένταση της εκμετάλλευσης.

Αρα δε χωράνε μέσα στην ΕΕ η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια. Δε χωράει το δικαίωμα όλων στην κανονική και σταθερή εργασία. Δε χωράει μέσα στην ΕΕ η ειρήνη, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η υγιεινή διατροφή. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, που ο λαός της, οι λαοί της, θα αποφασίσουν να γίνουν αυτοί οι τιμονιέρηδες της δικής τους ζωής.

Οσοι κατακρίνουν το ΚΚΕ για πολιτική απομονωτισμού, προσπαθούν να παρεμποδίσουν το λαό σε κάθε χώρα - και στην Ελλάδα - να ακολουθήσει άλλη γραμμή πλεύσης, σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό και υψώνουν ως σκιάχτρο το δικό μας σύνθημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Το υψώνουν ως φόβητρο των λαϊκών συνειδήσεων. Δηλαδή, λένε στο λαό: "Μείνε στη στρούγκα! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Υποτάξου και σώπαινε. Δέξου τους τρομονόμους και τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τον ευρωστρατό και την αλλαγή συνόρων. Δέξου το "σχέδιο Ανάν", που επιβάλλει δύο κράτη στη συσκευασία ενός προτεκτοράτου, γιατί δε γίνεται αλλιώς! Και κατέβασε τον πήχη των δικαιωμάτων σου τόσο, όσο να σέρνεσαι, σχεδόν, για να περάσεις".

Ορισμένοι, μάλιστα, όπως η ηγεσία του ΣΥΝ, ρωτάνε τάχα έκπληκτοι: Τι θα πει απειθαρχία; Τι σημαίνει η ανυπακοή που κηρύσσει το ΚΚΕ; Για να καταλήξουν ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι αδιέξοδη, αλλά και εθνικιστική!

Αναμενόμενη μια τέτοια τοποθέτηση από εκείνους που έχουν αναγάγει την ΕΕ σε ύψιστο θεό και ονειρεύονται έναν δήθεν καλό καπιταλισμό, τον οποίο ονομάζουν "σοσιαλισμό".

Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει πειστεί ακόμη για την ανάγκη να ακολουθήσει δρόμο ριζικών πολιτικών εξελίξεων. Γνωρίζουμε ότι ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός για τους λαούς.

Ομως, ο συσχετισμός αλλάζει και θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να υποταχθούν οι λαοί στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ηδη σ' ολόκληρο τον πλανήτη οι λαοί ξεσηκώνονται.

Είναι δυνατό να ζητούν την παράδοση στην καπιταλιστική λαίλαπα; Να λένε ότι αύριο ο καπιταλισμός θα γίνει θετικός για το λαό;

Είναι ωστόσο δυνατό και στον πιο αρνητικό συσχετισμό να μην υπάρχει μια τελευταία γραμμή άμυνας, πίσω από την οποία να μην μπορεί να κάνει όποιος έχει αμετακίνητο στόχο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων;

Εμείς το υποστηρίζουμε αυτό. Εμείς, το ΚΚΕ, πιστεύουμε ότι αυτή η γραμμή άμυνας είναι η γραμμή της αντίστασης, της απειθαρχίας, της ανυπακοής στις αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Να τι θα πει απειθαρχία

Απευθυνόμενος σε όσους αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» και υποκριτικά ρωτάνε «τι θα πει «απειθαρχία» ο Θ. Παφίλης τόνισε:

« - Απειθαρχία θα πει να διεκδικεί ο λαός 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό και να μη δέχεται την επαίσχυντη σύμβαση του ενός ευρώ αύξησης που υπέγραψαν οι ΓΣΕΕ-ΣΕΒ!

- Απειθαρχία θα πει να αγωνίζεται ο λαός για γνήσιο καθολικό 35ωρο και να μη νομιμοποιεί τη μερική απασχόληση, αντίθετα, να αγωνίζεται για την κατάργησή της.

- Απειθαρχία και ανυπακοή σημαίνει να προτάσσει στην πάλη του ο λαός την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της ιδιωτικής ασφάλισης, να διεκδικεί κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Να μη δέχεται ότι πρέπει να δουλεύει έως τα 70.

- Απειθαρχία σημαίνει να αποσπά κατακτήσεις με τον αγώνα του, και να συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι ότι ο πλούτος τούς ανήκει και ότι πρέπει να τον διεκδικήσουν, γιατί ενώ τον παράγουν οι πολλοί, τον καρπώνονται οι λίγοι και οι παρατρεχάμενοί τους.

- Απειθαρχία θα πει να μην υποκύπτεις στους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς, να ψηφίζεις στα δημοψηφίσματα 76% κατά του "σχεδίου Ανάν" και να μην ονομάζεις ρεαλισμό την ευρωδιχοτόμηση. Να μη συμμετέχει ο ελληνικός στρατός σε δυνάμεις κατοχής.

Εμείς είμαστε υπέρ του κοινού αγώνα, του συντονισμένου αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των λαών. Δεν είμαστε με εκείνες τις ηγεσίες που εμπαίζουν τους λαούς υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να μπει πάνω από τα κέρδη! Δεν είμαστε με εκείνες τις ηγεσίες, που διαχωρίζουν υποκριτικά την ..."καλή" ΕΕ από την κακή πολιτική των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων. Λες και δεν είναι αυτά τα κόμματα που στηρίζουν τα κέρδη, το Μάαστριχτ, τον πόλεμο. Λες και αυτή η Ευρώπη του κεφαλαίου βγήκε από παρθενογένεση και όχι από τη συμφωνία των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων.

Στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, που μαζί φωνάξαμε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", στους νέους, στις νέες, που οραματίζονται μια άλλη κοινωνία, λέμε: Ελάτε μαζί μας! Ψηφίστε το ΚΚΕ! Και όσοι δε συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, βρείτε τρόπο, έξω από το ΠΑΣΟΚ, να οργανώσετε τις δυνάμεις σας, να συναντηθούμε όλοι μαζί στα κινήματα για τα δικαιώματά μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει. Και ο δρόμος της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος δεν περνάει από την κεντροαριστερά! Η κεντροαριστερά είναι νεκροθάφτης του λαϊκού αγώνα. Η δήθεν ανανέωση είναι μια σοσιαλδημοκρατική γριά που παριστάνει την κοπελίτσα.

Εργάτες και εργάτριες, που ψηφίσατε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ σας είπε την αλήθεια για το Μάαστριχτ και το ευρώ. Προειδοποίησε το λαό. Και τα άλλα κόμματα γνώριζαν, αλλά σας είπαν ψέματα, έκρυψαν την αλήθεια και εξωραΐζουν τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία".

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό τα οράματά σας. Μόνο το ΚΚΕ, γιατί έχει πολιτική συνολικής αντίθεσης με την ΕΕ, με τα κόμματά της. Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις με το κεφάλαιο. Εχει δώσει λόγο τιμής μόνο στο λαό. Την ψήφο στο ΚΚΕ φοβούνται οι εκμεταλλευτές σας. Φοβούνται μήπως συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ.

Ισχυρό ΚΚΕ, για να προχωρήσει αυτή η συμμαχία.

Ισχυρό ΚΚΕ, γιατί χρειάζεται ισχυρή αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή.

Ισχυρό ΚΚΕ, γιατί έχουμε αγώνες αύριο.

Ρίξτε κόκκινη ψήφο στην κάλπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ