Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ο Τύπος για το «ντιμπέιτ»

Eurokinissi

Σε δύο στρατόπεδα χωρίστηκαν χτες οι εφημερίδες, υπεραμυνόμενες είτε τον Γ. Παπανδρέου είτε τον Κ. Καραμανλή σχετικά με την εμφάνισή τους στην τηλεμαχία της Τετάρτης. Το κύριο πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε το «ντιμπέιτ», το ότι δηλαδή ενώπιον του ελληνικού λαού ξεδιπλώθηκαν δύο πολιτικές προτάσεις για την Ευρώπη, αυτή των φιλοευρωενωσιακών κομμάτων και αυτή του ΚΚΕ, προσπεράστηκε αδιάφορα - όπως αναμενόταν -από το σύνολο του Τύπου, που αφιέρωσε άφθονο χώρο στους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ρεπορτάζ για τα παραλειπόμενα και άλλες αδιάφορες λεπτομέρειες. Ας δούμε πώς «είδαν» την τηλεμαχία αρκετές χτεσινές εφημερίδες.

Τα «ΝΕΑ» στην πρώτη τους σελίδα αποφαίνονται: «Σε θέση άμυνας ο Καραμανλής - Κατηγορώ Γιώργου για τα μεγάλα λάθη». Επίσης, στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα τους αναφέρονται στον Ν. Κωνσταντόπουλο, γράφοντας: «Φλέρταρε με την προεδρία!». Σχόλια, άρθρα και ρεπορτάζ για την τηλεμαχία φιλοξενούνται από τη σελίδα 3 έως τη σελίδα 10 και κινούνται στο πνεύμα του πρωτοσέλιδου τίτλου. Στη σελίδα 8 αποτιμάται η παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και κάτω από τον τίτλο «Σε λογική ανυπακοής» αναφέρεται «αν κάτι θέλησε ήταν να αναδείξει μέσα από τις απαντήσεις σε πιεστικές ερωτήσεις μία λογική ανυπακοής, αντίστασης και απειθαρχίας στην ΕΕ».

Η «Ελευθεροτυπία» στην πρώτη της σελίδα γράφει: «Ντιμπέιτ: Σαν να αφορούσε εθνικές εκλογές με χαλαρή ψήφο - Ευρωπαίοι με τα τσαρούχια». Η εφημερίδα εκτιμά για τον Κ. Καραμανλή «δυσκολεύτηκε σε ακρίβεια - συμβασιούχους», τον Γ. Παπανδρέου «επιθετικός και έτοιμος για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ», την Αλ. Παπαρήγα «η λύση είναι έξω από την ΕΕ», τον Ν. Κωνσταντόπουλο «ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά η προεδρία». Κι εδώ σε όλες τις επόμενες σελίδες έως τη 13 η εφημερίδα προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το πρωτοσέλιδό της. Η «Ελευθεροτυπία» εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήταν «γενικός κι αόριστος για εργασιακά και απολαβές», ενώ ο Γ. Παπανδρέου «αποφασισμένος για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ» και «έπαιξε φουλ επίθεση τον Κ. Καραμανλή». Για την Αλ. Παπαρήγα ισχυρίζεται πως δεν ήταν πειστική στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ για τον Ν. Κωνσταντόπουλο ότι δυσκολεύτηκε να απαντήσει γιατί το κόμμα του ψήφισε υπέρ του Μάαστριχτ.

Η «Καθημερινή» στην πρώτη σελίδα αναφέρει «ασφυκτική η διαδικασία, στερεότυπες οι απαντήσεις - χωρίς πολιτική αιχμή το ντιμπέιτ των αρχηγών». Η εφημερίδα εντοπίζει την απουσία ευρωπαϊκών θεμάτων, ενώ στη σελίδα 5 στα ρεπορτάζ για τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών αναφέρει για τον Κ. Καραμανλή ότι εμφανίστηκε «σταθερά προσηλωμένος στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ», για τον Γ. Παπανδρέου ότι χρησιμοποίησε «ιδιαίτερα οξείς αντιπολιτευτικούς τόνους με εμφανή διάθεση να μην ανοίξει τα χαρτιά του για την προωθούμενη ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ», για την Αλ. Παπαρήγα ότι «απορρίπτει την έννοια Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ για τον Ν. Κωνσταντόπουλο ότι αρνείται την Προεδρία αυτή τη στιγμή.

Το «Βήμα» στην πρώτη σελίδα γράφει «Τι έγιναν οι υποσχέσεις;» και συνεχίζει πως «η συνέντευξη των αρχηγών έθεσε ένα ερώτημα: λησμονήθηκαν κιόλας οι προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις; Κατά τα λοιπά, οι επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο απλώς επιβεβαίωσαν το κλίμα δυσφορίας μέσα στο οποίο κύλησε η προεκλογική περίοδος». Στις εσωτερικές σελίδες αναδεικνύει την πρόθεση του πρωθυπουργού να υπερασπίσει την πολιτική του και την επιμονή του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε κινήσεις ανανέωσης, ασκώντας ταυτόχρονα οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Ο χώρος της αφιερώνεται κυρίως σε Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Για τις παρεμβάσεις της Αλ. Παπαρήγα φιλοξενεί ένα μικρό θέμα με τίτλο «Δε θα συναινέσουμε στην εκλογή προέδρου» και από τον Ν. Κωνσταντόπουλο ένα μονόστηλο με τίτλο «οι εκλογές δεν είναι β' κατηγορίας».

Το «Εθνος» στο πρωτοσέλιδό του εκτιμά πως «οι έλληνες πολίτες δε βγήκαν σοφότεροι ούτε για την Ευρώπη ούτε για τα εσωτερικά προβλήματα» και «Κάτω από τη βάση η μάχη των αρχηγών». Ειδικότερα, για τον Κ. Καραμανλή ότι «πιάστηκε αδιάβαστος, αρνήθηκε να δεσμευτεί», για τον Γ. Παπανδρέου «λάβρος κατά κυβέρνησης, εμμονή στα εσωκομματικά», για την Αλ. Παπαρήγα «σταθερές θέσεις χωρίς εκπλήξεις» και για τον Ν. Κωνσταντόπουλο «ξαφνικά σε άμυνα για την προεδρία». Τα πρωτοσέλιδα σχόλιά της αναλύει στις εσωτερικές της σελίδες.

Η «Απογευματινή» στην πρώτη σελίδα αναγράφει: «Απολογισμός Καραμανλή για τις πρώτες εκατό μέρες με επιχειρήματα - Θα τηρήσουμε κατά κεραία το πρόγραμμα - Εκτός θέματος ο Γιώργος - Μισόλογα για την προεδρία από τον Κωνσταντόπουλο». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα εκτιμά «Απούσα η Ευρώπη από την τηλεμαχία». Στις σελίδες 10-11 διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση ανέδειξε «έναν κεντρώο Καραμανλή που επιθυμεί να διατηρήσει και να διευρύνει το εκλογικό κεκτημένο του στο μεσαίο χώρο, έναν κομματικό Παπανδρέου που προσπαθεί να συμμαζέψει το χώρο του και έναν Κωνσταντόπουλο που θέλει να κερδίσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να το χτυπάει με την ίδια δριμύτητα για να μην κάψει το "προσωπικό χαρτί", όσο για το ΚΚΕ θα μείνει συνεπές, απέναντι σε όλους». Επίσης εκτιμά ότι ο λόγος του Κ. Καραμανλή ήταν «συγκροτημένος και σαφής» (αλίμονο), του Γ. Παπανδρέου «άσκοπος λαϊκισμός και δημαγωγία», της Αλ. Παπαρήγα «κατά της ΕΕ» και του Ν. Κωνσταντόπουλου «συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου».

Η πρώτη σελίδα της «Αυγής» αναφέρει «Καραμανλής και Παπανδρέου αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές σαν υποβαθμισμένες εθνικές εκλογές - Στον αντιευρωπαϊσμό εγκλωβισμένη η Αλ. Παπαρήγα - Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ψήφο για την αριστερά για να αλλάξει η Ευρώπη». Στις μέσα σελίδες εκτιμά ότι η τηλεμαχία ήταν «τα αποκαλυπτήρια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», συμπεραίνει, άγνωστο πόθεν, ότι «στη δυσχερέστερη θέση βρέθηκε η Αλ. Παπαρήγα καθώς σχεδόν όλες οι ερωτήσεις που της υπεβλήθησαν αφορούσαν στις... ευρωεκλογές (!)», ενώ είναι η μόνη που εκτιμά για ευνόητους λόγους ότι η Αλ. Παπαρήγα «έχασε τη μάχη των εντυπώσεων με τον Ν. Κωνσταντόπουλο».

Ο «Αδέσμευτος» του Δ. Ρίζου θεωρεί το ντιμπέιτ άνευρο και χωρίς εκπλήξεις, αλλά διαπιστώνει «κυριαρχία Καραμανλή», καθώς ο Παπανδρέου ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί σταθεροί στις θέσεις τους. Στη σελίδα 4 εκτιμά ότι ο Γ. Παπανδρέου καταποντίστηκε, ενώ φιλοξενεί ένα μονόστηλο από τις απαντήσεις της Αλ. Παπαρήγα.

Ο «Αδέσμευτος» του Κ. Μήτση στο ίδιο μήκος κύματος ισχυρίζεται «νικητής και στο ευρωντιμπέιτ ο Καραμανλής - Σοβαρός, ικανός, αξιόπιστος - Και... εύσημα Παπανδρέου στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού». Για τον Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η «αγωνία τον οδήγησε σε λάθη», για την Αλ. Παπαρήγα εκτιμά πως ήταν «σαφής και σύντομη», ενώ για τον Ν. Κωνσταντόπουλο αναφέρει ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Καραμανλής κέρδισε κι άλλους πόντους» εκτιμά η «Χώρα» στο πρωτοσέλιδό της, ενώ ο Γ. Παπανδρέου «έμεινε σιωπηλός για το τι πρόκειται να γίνει στο κόμμα του μετά τη νέα ήττα». Πολύ λίγα αναφέρει στη σελίδα 5 από τις τοποθετήσεις της Αλ. Παπαρήγα, αλλά και του Ν. Κωνσταντόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ