ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΧΡΟΝΙΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ τα οξυμένα προβλήματα από την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και τις περικοπές

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, προχωρούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Μαζί τους διαδηλώνουν η Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός». Επίσης, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: ΕΕΕΕΚ Πολλαπλά Αναπήρων Αιγάλεω, 6ου Ειδικού Δημοτικού Αθηνών, 9ου Ειδικού Δημοτικού Αθηνών, 10ου Ειδικού Δημοτικού Αθηνών.

Με μια αγωνιστική πρωτοβουλία που αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη, ξεδιπλώνουν ξανά τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, καθώς πρόκειται για ομάδες που αυτό το πρόβλημα τους τσακίζει ακόμα περισσότερο. Απαιτούν ακόμα σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές (ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ξενώνες, οικοτροφεία, «Βοήθεια στο Σπίτι», στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης) για την αναπηρία, αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόντρα στο «νέο ΕΣΥ» της εμπορευματοποίησης. Επαναφέρουν τις διεκδικήσεις των υπομεταγγιζόμενων που εξακολουθούν να βασανίζονται, με αφορμή και τα σχέδια για προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στην αιμοδοσία. Επίσης, απαιτούν αύξηση της επιδότησης σε μέρες και σε ποσό για τον κοινωνικό τουρισμό για τα ΑμεΑ, των ωφελούμενων παιδιών με αναπηρία αλλά και των κατασκηνώσεων με ευθύνη του κράτους, με ποιότητα και ασφάλεια για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές τα παιδιά με αναπηρία αλλά και οι οικογένειές τους. Αύξηση των επιδομάτων, των συντάξεων και των μισθών, μαζικές προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και χρονίως πασχόντων, απαγόρευση απόλυσης ΑμεΑ.

Παρέμβαση του ΚΚΕ σε Επιτροπή της Βουλής

Το γεγονός ότι οι ανάγκες των ΑμεΑ αντιμετωπίζονται ως κόστος για το κράτος, ενώ για τον ιδιώτη αποτελούν πεδίο κερδοφορίας, όπως και τις επιπτώσεις αυτής της τραγικής πραγματικότητας ανέδειξε στη Βουλή η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε Επιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, στάθηκε στο γεγονός ότι οι ανάγκες των ΑμεΑ δεν είναι «επιλέξιμες», γιατί δεν είναι ανταποδοτικές για το κράτος, ενώ για τον ιδιώτη είναι κερδοφόρες, ακριβώς γιατί είναι ανελαστικές.

«Πίσω από τα ωραία λόγια και τις διακηρύξεις βρίσκεται η πραγματική στόχευση και αυτής της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, στον χώρο της αναπηρίας και της κοινωνικής πολιτικής γενικότερα, στόχευση που εκφράζει κύρια τη στρατηγική της ΕΕ», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει «υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, εμπορευματοποίηση, με την ευθύνη του κράτους να πετιέται στην ίδια την οικογένεια του αναπήρου και φυσικά όπου δεν υπάρχει κράτος υπάρχει ο ιδιωτικός ή ο συγκαλυμμένα ιδιωτικός τομέας των ΜΚΟ».

«Η παραπάνω λογική είναι διαμετρικά απέναντι από τις θέσεις και τα αιτήματα του ΚΚΕ, όπως και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, που διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των αναγκών των αναπήρων και των οικογενειών τους, σε διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση, με απόλυτα δωρεάν και δημόσιο τρόπο. Σε κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ικανών προς εργασία, με ευθύνη του κράτους», σημείωσε. «Οσο για τους αναπήρους χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον ή όσους χρήζουν μόνιμης φιλοξενίας, απαιτούνται σύγχρονες κρατικές δομές για αξιοπρεπή διαβίωση. Το προοδευτικό σήμερα δεν είναι να κλείνουν οι δομές αλλά η ύπαρξη δημόσιων δομών, μόνιμης ή προσωρινής παραμονής, ημερήσιας ή 24ωρης φροντίδας, στήριξης της οικογένειας του ανάπηρου, του ηλικιωμένου, του παιδιού», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, με τον πομπώδη τίτλο «Μια Ελλάδα με Ολους για Ολους: Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 - 2030», υπογράμμισε ότι «αν βγάλουμε τα διάφορα ευχολόγια και τα πολυάριθμα "θα", αυτό που μένει είναι ένα κείμενο συνειδητής εξαπάτησης». Οπως είπε, «από το κείμενο φαίνεται ότι θα δοθούν (αυτά τα 7 χρόνια) και για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής 600 εκατομμύρια. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι θα δοθούν επιπροσθέτως σε αυτά που δίνονται σήμερα, αυτά αντιστοιχούν σε 85 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ούτε 8 ευρώ τον μήνα για κάθε ανάπηρο δηλαδή».

Αφού αναφέρθηκε στο «τσουνάμι» της ακρίβειας που «σήμερα σκορπίζει την απόγνωση στις οικογένειες των ΑμεΑ», ξεκαθάρισε πως τα διάφορα pass και voucher «δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις όλο και διευρυνόμενες ανάγκες με βάση την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια».

Για τη θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού», υπογράμμισε ότι «με τον τρόπο που αυτή υλοποιείται αποτελεί μια αποσπασματική παρέμβαση χωρίς καθολικό χαρακτήρα, με ημερομηνία λήξης, και με χρηματοδότηση που δεν προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οσο για την «προσβασιμότητα» που επικαλούνται, σχολίασε ότι «μιλάνε για πρόσβαση παντού στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία, στην καλλιτεχνική δημιουργία, την ώρα που αρνούνται να επιχορηγήσουν τον ανάπηρο για να κάνει προσβάσιμο το ίδιο του το σπίτι, μετά από ένα ατύχημα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ περισσότερο όταν πλειστηριάζουν και ξεσπιτώνουν ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες».

«Η προσβασιμότητα, βέβαια, έχει και πλευρές που το κεφάλαιο το ενδιαφέρουν. Η διαμόρφωση όρων προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον και στα μέσα συγκοινωνίας στις χώρες - μέλη της ΕΕ θα διευρύνει την εσωτερική αγορά», συμπλήρωσε.

Η Σεμίνα Διγενή επισήμανε ότι «ο ανάπηρος έχει ανάγκη πρώτα απ' όλα από υπηρεσίες Υγείας και Αποκατάστασης, για να αντιμετωπίσει με όρους αξιοπρέπειας, ασφάλειας και με ό,τι η επιστήμη έχει κατακτήσει τα προβλήματά του. Εχει ανάγκη από δωρεάν θεραπείες, από τα τεχνολογικά βοηθήματα που η κατάστασή του επιβάλλει, έχει ανάγκη από Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, έχει ανάγκη από δουλειά με δικαιώματα ώστε να ενταχθεί πλήρως στη ζωή και την κοινωνία, όπως και επίδομα για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες ανάγκες του».


ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους

Τις επικίνδυνες για ασθενείς και υγειονομικούς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με ευθύνη της διοίκησης, της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου σε απόφαση που έλαβαν στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση. Οπως προειδοποιούν, οι ασθενείς εκτίθενται σε κίνδυνο λόγω ελλείψεων και προβλημάτων τόσο στην καθημερινή λειτουργία όσο και στη γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν:

«Η υποστελέχωση του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων και το ξεπούλημα της Υπηρεσίας Διάγνωσης των αξονικών τομογραφιών σε ιδιωτική εταιρεία συνεχίζονται. Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε με την εταιρεία βάζει όριο 120 αξονικών σε κάθε γενική εφημερία που θα μπορούν να διαγνωστούν από την εταιρεία. Το όριο αυτό, που μπαίνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια, είναι αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο. Ποιος θα κρίνει ποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία, αν όχι ο θεράπων ιατρός; Ποιος θα πάρει την ευθύνη να κινδυνεύσει έστω και ένας ασθενής επειδή εξαντλήθηκε το όριο των 120 αξονικών τομογραφιών και δεν πρόλαβε να κάνει; Θα περιμένει ο πολυτραυματίας που θα έρθει π.χ. στις 4 το πρωί να αλλάξει η βάρδια για να κάνει αξονική; Η ευθύνη για όποιον ασθενή τεθεί σε κίνδυνο λόγω μη δυνατότητας απεικόνισης βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση».

Παράλληλα αναφέρουν προβλήματα και δυσλειτουργίες και σε άλλα κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου, λόγω παλαιότητας μηχανημάτων αλλά και έλλειψης προσωπικού, όπως η βλάβη στον βιοχημικό αναλυτή εν μέσω γενικής εφημερίας, η δυσλειτουργία των ακτινολογικών μηχανημάτων στην τελευταία γενική εφημερία, η ύπαρξη μόνο ενός τραυματιοφορέα σε ολόκληρο όροφο, και μάλιστα στην πρωινή βάρδια, όταν πρέπει να γίνουν όλες οι μεταφορές για τις εξετάσεις. «Γνωρίζει κανένας αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία των ασθενών;».

Σχετικά με την έναρξη της απαραίτητης ανακαίνισης του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου, «γίνεται χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών. Το να δοθούν σε μία Παθολογική κλινική 35 κρεβάτια, διάσπαρτα σε όλο το νοσοκομείο, θέτει υπό αίρεση τη σωστή παρακολούθηση και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης σε ένα επείγον περιστατικό. Ειδικά με το δεδομένο ότι οι Παθολογικές κλινικές κατά μέσο όρο πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 εισαγωγές, ενώ ήδη έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς, τίθεται το ερώτημα: Πού θα νοσηλευτούν οι υπόλοιποι ασθενείς; Σε ράντζα; Σε κρεβάτια άλλων κλινικών; Και οι ασθενείς των άλλων κλινικών, π.χ. οι καρδιολογικοί ασθενείς, θα νοσηλεύονται αυτοί σε ράντζα;».

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι γιατροί και την απόφαση της διοίκησης για απαγόρευση των τακτικών εισαγωγών τη μέρα της γενικής εφημερίας και την προηγούμενη με ...σύσταση για περιορισμό των εισαγωγών (!), ενώ επισημαίνεται ο πολύ χαμηλός αριθμός υπηρετούντων ειδικευμένων παθολόγων.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας μέσα από την απόφαση της ΓΣ απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα: Να καταργηθεί το απαράδεκτο όριο για τις αξονικές τομογραφίες τις μέρες των γενικών εφημεριών. Να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις ειδικευμένων παθολόγων. Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό - τραυματιοφορείς, τεχνολόγοι κ.λπ. Με ευθύνη της διοίκησης να γίνει έγκαιρη αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων που δυσλειτουργούν λόγω παλαιότητας ή για άλλους λόγους. Και να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί του αξονικού, όπως και όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, θα πάρουν τις άδειες που βάσει νόμου δικαιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ