Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους

Τις επικίνδυνες για ασθενείς και υγειονομικούς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με ευθύνη της διοίκησης, της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου σε απόφαση που έλαβαν στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση. Οπως προειδοποιούν, οι ασθενείς εκτίθενται σε κίνδυνο λόγω ελλείψεων και προβλημάτων τόσο στην καθημερινή λειτουργία όσο και στη γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν:

«Η υποστελέχωση του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων και το ξεπούλημα της Υπηρεσίας Διάγνωσης των αξονικών τομογραφιών σε ιδιωτική εταιρεία συνεχίζονται. Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε με την εταιρεία βάζει όριο 120 αξονικών σε κάθε γενική εφημερία που θα μπορούν να διαγνωστούν από την εταιρεία. Το όριο αυτό, που μπαίνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια, είναι αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο. Ποιος θα κρίνει ποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία, αν όχι ο θεράπων ιατρός; Ποιος θα πάρει την ευθύνη να κινδυνεύσει έστω και ένας ασθενής επειδή εξαντλήθηκε το όριο των 120 αξονικών τομογραφιών και δεν πρόλαβε να κάνει; Θα περιμένει ο πολυτραυματίας που θα έρθει π.χ. στις 4 το πρωί να αλλάξει η βάρδια για να κάνει αξονική; Η ευθύνη για όποιον ασθενή τεθεί σε κίνδυνο λόγω μη δυνατότητας απεικόνισης βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση».

Παράλληλα αναφέρουν προβλήματα και δυσλειτουργίες και σε άλλα κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου, λόγω παλαιότητας μηχανημάτων αλλά και έλλειψης προσωπικού, όπως η βλάβη στον βιοχημικό αναλυτή εν μέσω γενικής εφημερίας, η δυσλειτουργία των ακτινολογικών μηχανημάτων στην τελευταία γενική εφημερία, η ύπαρξη μόνο ενός τραυματιοφορέα σε ολόκληρο όροφο, και μάλιστα στην πρωινή βάρδια, όταν πρέπει να γίνουν όλες οι μεταφορές για τις εξετάσεις. «Γνωρίζει κανένας αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία των ασθενών;».

Σχετικά με την έναρξη της απαραίτητης ανακαίνισης του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου, «γίνεται χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών. Το να δοθούν σε μία Παθολογική κλινική 35 κρεβάτια, διάσπαρτα σε όλο το νοσοκομείο, θέτει υπό αίρεση τη σωστή παρακολούθηση και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης σε ένα επείγον περιστατικό. Ειδικά με το δεδομένο ότι οι Παθολογικές κλινικές κατά μέσο όρο πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 εισαγωγές, ενώ ήδη έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς, τίθεται το ερώτημα: Πού θα νοσηλευτούν οι υπόλοιποι ασθενείς; Σε ράντζα; Σε κρεβάτια άλλων κλινικών; Και οι ασθενείς των άλλων κλινικών, π.χ. οι καρδιολογικοί ασθενείς, θα νοσηλεύονται αυτοί σε ράντζα;».

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι γιατροί και την απόφαση της διοίκησης για απαγόρευση των τακτικών εισαγωγών τη μέρα της γενικής εφημερίας και την προηγούμενη με ...σύσταση για περιορισμό των εισαγωγών (!), ενώ επισημαίνεται ο πολύ χαμηλός αριθμός υπηρετούντων ειδικευμένων παθολόγων.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας μέσα από την απόφαση της ΓΣ απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα: Να καταργηθεί το απαράδεκτο όριο για τις αξονικές τομογραφίες τις μέρες των γενικών εφημεριών. Να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις ειδικευμένων παθολόγων. Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό - τραυματιοφορείς, τεχνολόγοι κ.λπ. Με ευθύνη της διοίκησης να γίνει έγκαιρη αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων που δυσλειτουργούν λόγω παλαιότητας ή για άλλους λόγους. Και να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί του αξονικού, όπως και όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, θα πάρουν τις άδειες που βάσει νόμου δικαιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ