Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυνική ομολογία ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

Η νέα τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια κυνική ομολογία ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της, αλλά και της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, κάτω από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά από 4,5 χρόνια εγκληματικών σχεδιασμών και «αργού θανάτου», η κυβέρνηση παραδίδει τη ΛΑΡΚΟ στην ειδική διαχείριση για να «εξαφανίσει» το κουφάρι και να «καθαρίσει» τον τόπο του εγκλήματος, να πετάξει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στον δρόμο και να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, την περιουσία του ελληνικού λαού.

* * *

Η κυβέρνηση δαπάνησε 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα πωλήσεων με μοναδικό αποτέλεσμα το σταμάτημα της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών. Τώρα, με την προκλητική τροπολογία, επιδιώκει να βγει από το κάδρο των εξελίξεων, να διώξει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες από πάνω της, τόσο για τις μέχρι τώρα ενέργειές της όσο και για το μέλλον, δίνοντας όλες τις αρμοδιότητες στην ειδική διαχείριση.

Με τη νέα κατάπτυστη τροπολογία η κυβέρνηση καταργεί τον όρο «παράδοση εν λειτουργία στον νέο επενδυτή» στον νόμο που αφορά το καθεστώς ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, νομιμοποιώντας έτσι το σημερινό καθεστώς διάλυσης. Παράλληλα, παραδίδει όλη την εξουσία και τις ευθύνες στην ειδική διαχείριση προκειμένου να διαχειρίζεται κάθε ζήτημα που αφορά τη ΛΑΡΚΟ, την ασφάλεια και φύλαξη των εγκαταστάσεων, την εκποίηση της περιουσίας της, ακόμη και κομμάτι κομμάτι, ενώ δίνει τη δυνατότητα να πετάξει το εξειδικευμένο προσωπικό εκτός εργασίας και να καλύψει ανάγκες μέσω εργολάβων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση πριμοδοτεί την ειδική διαχείριση με τα χρήματα που έχει ήδη στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ και αυτά που και στη συνέχεια θα εισπράξει από την πώληση ρύπων και υποπροϊόντων, τα οποία έχει το θράσος να χαρακτηρίζει «κρατικές ενισχύσεις». Δηλαδή, η κυβέρνηση δίνει τα χρήματα της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί το έγκλημα και όχι για χρηματοδότηση της συντήρησης και επαναλειτουργίας της, όπως ζητούν τα Σωματεία.

* * *

Με το ίδιο θράσος, η κυβέρνηση επιδίωξε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη κατάπτυστη τροπολογία στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία Εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις τους και στους κινδύνους βιομηχανικού ατυχήματος που θα προκύψουν από την απομάκρυνσή τους από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Επιδίωξε δηλαδή να δώσει νομική ισχύ και πολιτική υπόσταση σε μια τροπολογία που δεν είχε καν συζητηθεί στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να αδυνατίσει τα επιχειρήματα των εργαζομένων και των Σωματείων, εμφανίζοντας ότι έχει προβλέψει για τα ζητήματα της «επόμενης μέρας» από την απομάκρυνση των εργαζομένων. Τον ρόλο αυτό «έπαιξε» και η πλατφόρμα που «ανέβασε» η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Ωστόσο το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν να αποκαλυφθεί ακόμη πιο ξεκάθαρα το δίκιο των εργαζομένων, να ξεσκεπαστούν οι άθλιες μεθοδεύσεις της και να αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο. Να αποκαλυφθεί ότι το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί από τον «βραχνά» των εργαζομένων και του αγώνα τους, που αποτελούν γι' αυτήν «αγκάθι» και εμπόδιο στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

* * *

Και μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης να γράψει την «τελευταία πράξη» του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ. Αυτός ο αγώνας είναι που κρατά τους εργαζόμενους όρθιους, μέσα στις εργασίες και τα σπίτια τους, που δίνει ζωή στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, στους οικισμούς και τα ΛΑΡΚΟχώρια, που έχει καθυστερήσει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Και αυτός ο αγώνας συνεχίζεται. Ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη ενότητα και πίστη, με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πιο έμπειρους, τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία και την εργατική τάξη όλης της χώρας να στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό τους. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους το ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους ισχυρότερους αντιπάλους, ωστόσο αυτό δεν τους τρομάζει. Αναμετριούνται μαζί τους στα ίσα 4,5 χρόνια τώρα και είναι νικητές.

Η σημερινή νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα είναι μία κρίσιμη μάχη σε αυτόν τον εμβληματικό αγώνα. Είναι μία μάχη για να μην περάσει η κατάπτυστη τροπολογία που ολοκληρώνει το έγκλημα. Και σε αυτήν τη μάχη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους θα είναι εκεί. Δίπλα τους αποτελεί καθήκον να βρίσκεται κάθε εργαζόμενος, κάθε λαϊκός άνθρωπος. Γι' αυτό όλοι σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.


Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ