Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Καθησυχάζει η κυβέρνηση την ίδια ώρα που φέρνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν οι χτεσινές κινητοποιήσεις
Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν οι χτεσινές κινητοποιήσεις
Τραγουδώντας τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ από τον «Μικρόκοσμο» ξεκίνησαν να διαδηλώνουν χτες από το πρωί στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης που συναντήθηκαν από όλη την Ελλάδα. Πρώτος τους σταθμός ήταν η πρωινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, και οι παραπάνω στίχοι δεν επιλέχθηκαν τυχαία.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι, «αντικατοπτρίζουν το σημερινό σύστημα που θέλει να φιμώσει τους εργαζόμενους, να μας εμποδίζει να βαδίζουμε, και η μόνη επιλογή μας είναι να ορθώσουμε το ανάστημα, να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε».

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, λοιπόν, το «παρών» σε αυτή την κινητοποίηση έδωσαν εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης στην Αττική, στη Σάμο, στη Χίο, στα Γιάννενα, στη Σπάρτη, στη Ζάκυνθο, στην Πάρο, στην Αρτα, στο Κιλκίς κ.α.

Στο πλευρό τους έξω από το υπουργείο βρέθηκε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για να μην κλείσουν τα άκρως απαραίτητα Κέντρα Πρόληψης, εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των 75 κέντρων, τα οποία αποτελούν το στήριγμα των τοπικών κοινωνιών παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη διαχρονική υπονόμευση της λειτουργίας τους από όλες τις κυβερνήσεις. Επίσης, την ενίσχυση των Κέντρων με μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αλλά και την αλλαγή του σαθρού θεσμικού πλαισίου που ορθώνει εμπόδια στο πολύτιμο έργο τους, την ανάπτυξη των Κέντρων Πρόληψης απ' άκρη σε άκρη της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν και μίλησαν με τον υφυπουργό Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αφού, όπως τους είπε, παραμένει η ισχύουσα προγραμματική σύμβαση που λήγει το 2027. Οσο για το απαράδεκτο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιδραστική αναδιάρθρωση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης με την ισοπέδωση και τη συνένωση των δομών σε ενιαίο οργανισμό (ΕΟΠΑΕ), ο υφυπουργός τους μετέφερε ότι για την ώρα δεν προβλέπεται, λόγω «νομικών κωλυμάτων», να ενταχθούν και τα Κέντρα Πρόληψης. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το παραπάνω νομοσχέδιο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα κληθούν να διαπραγματευτούν με την ηγεσία του ΕΟΠΑΕ για το θεσμικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να συναντηθούν και με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, η οποία απουσίαζε. Και, μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, ακολούθησε η μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο Σύνταγμα (βλ. δίπλα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ