Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΥΨΟΣ 10 ΜΕΤΡΩΝ
Κι άλλος οικοδόμος σκοτώνεται στο μεροκάματο

Εν μέσω αφόρητης ζέστης ανεβαίνουν στις σκαλωσιές

Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα 58χρονο εργαζόμενο στις Κατασκευές, που σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς πέφτοντας από ύψος περίπου 10 μέτρων στις Συκιές, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης.

Ο εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες ανεβασμένος σε σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να πέσει στο κενό. Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο εμπαίζει τους εργαζόμενους βγάζοντας οδηγία μόνο για παύση εργασιών άνω των 40 βαθμών, λες και στους 35 ή στους 38 δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων αναφέρει ότι «για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι και αυτή η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές μας, για το αν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας από το μεροκάματο του τρόμου.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, που έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν "πάρτι" οι εργοδότες με τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και για τη μη τήρηση τους, για την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συναδέλφου μας και καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου να είναι τα μάτια και τα αυτιά μας στους χώρους δουλειάς για τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Εμείς θα σώσουμε τις ζωές μας με τη διεκδίκηση και τον αγώνα μας».

Και, με αφορμή το νέο εργοδοτικό - κρατικό έγκλημα επαναφέρει τις διεκδικήσεις για τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, για στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και για να επανέλθουν τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου σε χώρους δουλειάς από το Συνδικάτο και την Επιθεώρηση Εργασίας. Επίσης, εν μέσω καύσωνα να σταματάνε όλες οι εργασίες σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών κ.ά.

Ρέθυμνο: Αγριος ξυλοδαρμός μετανάστη από τον εργοδότη του

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα εξοργιστικό περιστατικό στον κλάδο των κατασκευών, τον άγριο ξυλοδαρμό εργαζόμενου, μετανάστη από το Πακιστάν από τον εργοδότη του καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, που δούλευε καθημερινά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε ταβέρνα στον Πλατανιά, την περασμένη Κυριακή δεν πήγε στη δουλειά. Οταν μάλιστα ενημέρωσε τον εργοδότη του ότι δεν θα μπορέσει λόγω εθνικής εορτής να δουλέψει, απειλήθηκε ότι θα έχει συνέπειες.

Το πρωί της Δευτέρας πήγε στην πρωινή του δουλειά στη λαϊκή αγορά και εκεί ήρθε αντιμέτωπος με τον άλλο εργοδότη του, ο οποίος τον χτύπησε άγρια στο πρόσωπο προκαλώντας του μώλωπες και εκδορές.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που αναδεικνύει την πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί μετανάστες εργάτες, που σαν σύγχρονοι σκλάβοι δέχονται βρισιές, εξευτελισμούς, ακόμα και ξύλο από τους σύγχρονους εργοδότες, αναδεικνύει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Και σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για το σύγχρονο δουλεμπόριο, την απλήρωτη δουλειά ήλιο με ήλιο που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις, συνολικά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής των μεταναστών εργατών.

Τονίζει ότι το αντεργατικό οπλοστάσιο είναι που οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας, ένα οπλοστάσιο που «έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ενάντια σε οποιονδήποτε εργαζόμενο και όχι μόνο στον μετανάστη. Η βαρβαρότητα αυτή είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, που γεννάει και αναπαράγει τη βαρβαρότητα, τη σύγχρονη σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι, είτε είναι Ελληνας, είτε μετανάστης». Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα, να παλέψουν και να διεκδικήσουν, όλοι μαζί, Ελληνες και μετανάστες, κάθε τους δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ