ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Στηρίζουν την κυβέρνηση και την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα

Στις 24 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι πρέπει να διαδηλώσουν από τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στρέφοντας την πλάτη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Απάντηση στο κεφάλαιο και τα τσιράκια του καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης και τις 69 απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Οσο περισσότερο «βουλιάξουν» οι τόποι συνάντησης με το ταξικό κίνημα και το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, τόσο μεγαλύτερη δύναμη μπορούν να μετρήσουν οι εργάτες στην αντιπαράθεσή τους με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες κηρύσσουν απεργία για τα μάτια του κόσμου, αφού προβάλλουν ως περιεχόμενό της στη στήριξη της «πραγματικής οικονομίας», κόντρα τάχα στους «κερδοσκόπους», δηλαδή στήριξη του παραγωγικού τομέα λες και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομιάς δεν αλληλοδιαπλέκονται με την παραγωγή, λες οι οι επιχειρηματίες του παραγωγικού τομέα δεν κερδοσκοπούν. Θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε «κινητοποίηση» στήριξης της κυβέρνησης και της ΕΕ, που - όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - πιέζονται από «τα "θέλω" και τις απαιτήσεις των αγορών».

Αλλωστε, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» έχουν δώσει επανειλημμένα δείγματα αντεργατικής γραφής. Προχώρησαν σε ανοιχτή απεργοσπασία στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη. Και στην πρόσφατη απεργία της 10ης Φλεβάρη υπονόμευσαν ανοιχτά τον ταξικά προσανατολισμένο συντονισμό των εργαζομένων. Οι ίδιες δυνάμεις που στο Δημόσιο έπαιζαν κυνηγητό με τις ημερομηνίες, στον ιδιωτικό τομέα έλεγαν στους εργαζόμενους ότι αυτή η απεργία είναι «άκαιρη, βεβιασμένη κι αναποτελεσματική» και «στοιχίζεται με το άσχετο διεκδικητικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων».

Ταυτόχρονα, οι εργατοπατέρες αξιοποιούν τις κινητοποιήσεις ως εργαλεία αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης των εργαζομένων. Αυτό φαίνεται τόσο από τα αντεργατικά «έργα» και τις φιλοεργοδοτικές «ημέρες» της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ χρόνια τώρα, όσο και από το πλαίσιο αιτημάτων τους, το οποίο αποτελεί μια εναλλακτική διατύπωση του προγράμματος και των επιχειρημάτων της κυβέρνησης.

Στηρίζουν αναφανδόν την «ανταγωνιστικότητα»

Με όσο σθένος υποστήριζαν την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ ζητώντας «αναμονή» από τους εργαζόμενους πριν την κήρυξη της απεργίας, με το ίδιο πάθος τους υπερασπίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και με τις απεργιακές τους κορόνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΓΣΕΕ δεν υπάρχουν εργοδότες, ΣΕΒ, κεφάλαιο, αλλά ούτε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα υπάρχουν «νεοφιλελεύθεροι "μάγοι"» που «γονατίζουν κυβερνήσεις και λαούς». Για τη ΓΣΕΕ ο εργαζόμενος λαός και οι κυβερνήσεις είναι εξίσου «γονατισμένοι».

H κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα ΜΜΕ παίζουν εδώ και μήνες το θέατρο ότι η κυβέρνηση πιέζεται από την ΕΕ για αντιλαϊκά μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα έχουν συναποφασιστεί εδώ και χρόνια, πολύ πριν την καπιταλιστική κρίση. Σε αυτή την παράσταση συμμετέχει και η ΓΣΕΕ: «Δεν μπορεί η ΕΕ να "σφυρίζει" αδιάφορα, να απαιτεί και η κυβέρνηση να υποχωρεί!». Επιπλέον η ΓΣΕΕ ισχυρίζεται ότι όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες. Λέει συγκεκριμένα: «Τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας δε δημιουργήθηκαν από τους εργαζόμενους για να καλούνται ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ να πληρώσουν τα σπασμένα!». «Οι Αγορές, οι Τραπεζίτες και οι Χρηματιστές δημιούργησαν την κρίση», λέει, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην κατέβουν στην απεργία έχοντας στο μυαλό τους ότι η κρίση είναι σύμφυτη με την κερδοφορία και την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Κατ' επέκταση, δε ζητά την κρίση να πληρώσουν η εργοδοσία, τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία, αλλά «οι έχοντες και κατέχοντες, οι φοροφυγάδες, οι φοροκλέπτες, οι "αεριτζήδες", οι off shore εταιρείες». Ο,τι ακριβώς λένε και οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Αντίστοιχα, η ΑΔΕΔΥ βλέπει ευθύνη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αγωνίζεται ενάντια στην «ασυδοσία της αγοράς», λες και η αγορά μπορεί να ελεγχθεί, λες και μια κυβέρνηση που επιλέχτηκε από την αγορά, από την πλουτοκρατία να διαχειριστεί τα συμφέροντά της, θα βάλει φρένο στην «ασυδοσία κεφαλαίου και τραπεζιτών».

Θέλουν ...ανθρώπινες αγορές

Και οι δύο παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους με ανέφικτες και ουτοπικές αντιλήψεις, ότι «η αγορά οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία», ενώ ποτέ η αγορά δεν υπηρέτησε την κοινωνία, αντίθετα η κερδοφορία των επιχειρήσεων και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου συνθλίβουν την κοινωνική πρόοδο και εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ «ρίχνει» στο εργατικό κίνημα το σύνθημα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για το κύριο επιχείρημα των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων για να μη διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Λέει λοιπόν η ΓΣΕΕ στο «απεργιακό» κάλεσμα ότι «η διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό» αποτελεί μία από τις «μεγάλες πληγές αφαίμαξης των πόρων της οικονομίας». Είναι το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχτούν να κάνουν κι άλλες θυσίες, προκειμένου να μη φύγουν οι επιχειρηματίες και κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι ελεύθεροι να κάνουν και το κάνουν. Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και οι εργαζόμενοι δε γίνεται να «μπουν πάνω από αυτούς τους κανόνες», εκτός και αν καταργηθεί η ελεύθερη αγορά.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


ΝΑΙ σε όλες τις εργοδοτικές απαιτήσεις

Δεν υπάρχει αντεργατική μεθόδευση, που δε φέρει τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Το Μάη του 2009, η ΓΣΕΕ έτρεξε να υπογράψει συμφωνία, με την οποία το κεφάλαιο θα ξεκοκάλιζε ακόμα 52 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε και εκείνο το πισώπλατο μαχαίρωμα
Το Μάη του 2009, η ΓΣΕΕ έτρεξε να υπογράψει συμφωνία, με την οποία το κεφάλαιο θα ξεκοκάλιζε ακόμα 52 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε και εκείνο το πισώπλατο μαχαίρωμα
Το 1998 κατατίθεται το νομοσχέδιο που οδήγησε στο ν. 2639/98. Η «πρασινογάλαζη» πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέει «ναι»: Στις άτυπες μορφές απασχόλησης, στη μερική απασχόληση, στην κατάργηση του οχτάωρου και στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Το 2001 έρχεται ο νόμος 2956/01 για την ενοικίαση εργαζομένων και η ΓΣΕΕ προτείνει νομοθετική ρύθμιση του «δανεισμού» εργαζομένων. Είναι συνεπής στην εργοδοσία η σημερινή της στάση απέναντι στο προσχέδιο νόμου για την ευελιξία στην εργασία που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Η εκτίμηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι «ότι το προσχέδιο είναι θετικό».

Οι εργατοπατέρες αποκηρύσσουν ακόμα και την ίδια την έννοια της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ζητούν να νομιμοποιηθεί η ευελιξία. Ζητούν ανοιχτά από τους εργαζόμενους να τα χάσουν όλα και μάλιστα με συναίνεση. Είναι ωμό ψέμα, αποτελεί πρόκληση να έρχεται σήμερα η ΓΣΕΕ και στην απεργιακή της προκήρυξη να ζητά - τάχα - «να καταργηθούν οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες» και «σταθερή δουλειά με πλήρες ωράριο, αμοιβή και ασφάλιση για όλους».

Το Φλεβάρη του 2002 η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταθέτει τις προτάσεις της για τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, «διεκδικώντας» ό,τι ακριβώς ζητούν οι βιομήχανοι. Συμφωνεί - μεταξύ άλλων - με τα «επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία», με τα «κίνητρα παραμονής στην εργασία». Κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου για να βάλει και τη σφραγίδα των εργατών στα μέτρα. Σήμερα η ΓΣΕΕ, με τη συσσωρευμένη από τους διαλόγους πείρα της, ξανακάθεται να κουβεντιάσει για «το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων».

Το Φλεβάρη του 2009, η ΓΣΕΕ απλώνει χέρι βοήθειας προς τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες και μετά από συνάντηση με τον ΣΕΒ καταλήγουν σε «11 σημεία σύγκλισης για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης», τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων: Ομαδικές απολύσεις, αρκεί ο εργοδότης να μπορεί να τις «δικαιολογήσει». Ο εργοδότης δε θα καταβάλλει για τον εργαζόμενο τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος του μισθού του, αλλά στο ύψος του κατώτερου βασικού μισθού. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων κ.ά.

Μια βδομάδα πριν την απεργία στις 17 Δεκέμβρη, στις 10 του μήνα, και μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης (που και οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν με ικανοποίηση), ΣΕΒ και ΓΣΕΕ συναντήθηκαν με στόχο τη «συνυπογραφή ενός πραγματικού κοινωνικού συμβολαίου από τις δυνάμεις της εργασίας, που θα θωρακίζει τα κοινά τους συμφέροντα και θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Αντίστοιχα, και η ΑΔΕΔΥ πετάει διάφορες «κορόνες» για «μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο», αλλά όχι απλά δε στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων με stage για μονιμοποίηση, αντίθετα στήριξε την κυβερνητική θέση για μοριοδότηση των εργαζομένων στο ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, εμπαίζει όχι τάχα διεκδικεί να μην υλοποιηθεί η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις 2/11/2009, είχε ζητήσει παράταση της εφαρμογής της απόφασης!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ